Hopp til innhold

OL-oppslutningen stuper: – Bedrøvelige tall

Kun 38 prosent av befolkningen kommer til å stemme «ja» til å arrangere OL i Oslo i 2022, ifølge en fersk spørreundersøkelse.

Men de jobber i motvind, en fersk meningsmåling fra Norstat viser et klart nei-flertall i hovedstaden. Reporter: Marius Skjelbæk Foto: Vilde Mikkelsen Redigering: Jørgen Figenschou

VIDEO: Stort flertall sier 'nei' til Oslo-OL. Reporter: Marius Skjelbæk.

– Oj... det var bedrøvelige tall, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK.no når han får høre de nedslående tallene.

Bjørn Dæhlie over mål i 1994-OL

STORE ØYEBLIKK: Bjørn Dæhlie var hele Norges OL-helt på Lillehammer. Her tar han 360 graders rotasjon før mållinjen på 15-kilometer jaktstart.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Den representative spørreundersøkelsen er utført av Norstat på vegne av NRK.

57 prosent svarer «nei»

I spørreundersøkelsen stilles følgende spørsmål:

«Bør Norge søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo 2022?».

57 prosent av befolkningen i Oslo svarer «nei» på dette spørsmålet. På landsbasis er optimismen noe større; 54 prosent svarte «nei».

37 prosent av Oslo-borgerne svarer «ja», mens seks prosent er usikre. På landsbasis sier 38 prosent «ja».

Dermed er «nei»-siden større i Oslo enn ellers i landet.

Nei-siden har økt

Og «nei»-siden har økt drastisk de siste månedene.

Norstat utførte også en lignende undersøkelse for NRK i mars i år. Da svarte 46 prosent ja til Oslo-OL, mens 45 prosent ikke ville ha OL - altså et kraftig hopp for nei-siden.

Med andre ord har idretts-Norge en jobb å gjøre før befolkningen i Oslo går til OL-valg 8.- og 9. september.

– Hvordan har dere tenkt til å snu dette før valget?

– Vi må starte folkemøter. Også må vi få media, med NRK og Aftenposten i spissen, med oss, sier Heiberg.

– Vi har en jobb å gjøre, medgir Inge Andersen, generalsekretær i Idrettsforbundet.

– Meningsmåler svinger opp og ned. Slik er det foran alle valg. Vi må bare jobbe og gi god informasjon, sier Olympiatoppens avtroppende toppidrettssjef, Jarle Aambø.

Delte ut flygeblader

Både Aambø og Andersen stod i dag foran Nationaltheatret T-banestasjon i Oslo og delte ut flygeglader om OL. Der møtte de mange engasjerte mennesker.

Ikke alle var like positivt innstilt.

– Disse kan jeg like gjerne putte opp i rumpa. Vi har ikke råd til dette! Kom dere ned på jorda, sa en engasjert forbipasserende mens han rev i stykker flygebladet han fikk utdelt av Inge Andersen.

– Det er mange engasjerte stemmer. Sånn skal det være når det er valg, sier Andersen med et smil.

Nord-Norge mest negative

Landsdelen som er mest negative til en søknad er Nord-Norge. Der sier hele 72 prosent nei til en OL-søknad, mens 24 prosent sier ja.

I Midt-Norge sier 55 prosent nei til søknad, mens 38 prosent sier ja. På Vestlandet er 58 prosent negative, mens 33 prosent sier ja.

På Østlandet er befolkningen mer splittet. 46 prosent sier ja, mens 45 prosent sier nei. Åtte prosent svarer «vet ikke».

De yngre vil ha Oslo-OL

Spørreundersøkelsen viser også at de yngre er mest positive til en OL-søknad for 2022. Blant de under 30 år sier over halvparten, 53 prosent, ja til at Norge bør søke.

Nei-siden øker i samsvar med alder, og blant de over 50 år mener hele 66 prosent av Norge ikke bør søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022.

Folk bosatt på landsbygda er mer negative til en OL-søknad enn de som bor i de største byene i Norge.

Spørreundersøkelsen viser også at husholdninger med én eller to personer er mer negative enn større husholdninger. Her sier henholdsvis 60 og 61 prosent av de spurte «nei».

Blant husstander med fire personer er ja-siden på 51 prosent, 41 prosent sier nei.

Velgerne sier nei

Blant velgerne til de politiske partiene er «nei»-siden hos samtlige større enn ja-siden. Blant partiet Rødt sier alle velgerne nei til en OL-søknad fra Norge. Hos SVs velger sier 78 prosent nei.

Flertallet av de som stemmer Arbeiderpartiet (51 prosent), Fremskrittspartiet (55 prosent), Høyre (53 prosent), Kristelig Folkeparti (59 prosent) eller Senterpartiet (55 prosent) sier også nei.

Ser man på utdanningsnivå, er nei-siden størst blant de med fire års høyere utdanning eller mer. Her sier 62 prosent nei. Blant dem som har fullført grunnskole, sier 41 prosent nei og 47 prosent ja.

Siste nytt

  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal