Hopp til innhold

Flere vurderer OL-boikott

Presidenten i EU-parlamentet er en av flere som tar til orde for boikott av OL i dag.

Tibetansk demonstrant i India

En eksiltibetaner demonstrerer mot Beijing-OL i den nordindiske byen Chandigarh mandag.

Foto: AJAY VERMA / REUTERS

EU-parlamentets president Hans-Gert Poettering oppfordrer til boikottene som en protest mot Kinas håndtering av uroen i Tibet.

Bør Norge boikotte OL? Stem her

- Politikere som hadde planlagt å være til stede på åpningsseremonien burde ombestemme seg, sa Poettering i et intervju med Deutschlandfunk radio i dag.

I forhold til det jeg har rukket å sette meg inn i så synes jeg i hvert fall at det virker som om saken i aller høyeste grad fortjener oppmerksomhet. Jeg kan jo ikke helt se at det å boikotte OL for min egen del vil kunne flytte noe, men hvis mennesker og organisasjoner med "makt" og innflytelse kan tvinge verden til å få opp øynene for det som faktisk foregår så er vel dette et godt tidspunkt siden OL skal foregå i Kina. Slik jeg ser det er det jo helt uvirkelig at journalister og nektes adgang og at resten av verden egentlig ikke får vite hvordan virkeligheten ser ut i Tibet i dag. Det får meg nesten til å miste troen.

Gro Hammerseng om Tibet og OL / NRK

Han la til at han ikke ville avvise en total boikott av lekene.

Gro Hammerseng

Kaptein på håndball-landslaget, Gro Hammerseng, skal etter planen lede det norske laget i OL.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Poettering tilhører forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti.

- Vi kan ikke være enige i det som skjer i Tibet. Kineserne må skjønne det. Vi må sende et signal til Beijing, sa Poettering.

Boikotte åpningseremonien

Poetterings tanke om å boikotte åpningsseremonien får støtte fra flere hold.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch vil at politikere skal holde seg unna lekene.

- Det er en ting at atleter ikke boikotter lekene, men myndighetspersoner burde insisterer for at situasjonen bedrer seg før de bestemmer seg for å være tilstede ved OL. sa lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Taiwan vurderer full boikott

Lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth

Lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth, la frem organisasjonens årlige rapport i Tokyo tirsdag.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

På Taiwan sa favoritten i lørdagens presidentvalg, Ma Ying-jeou, at han ville vurdere å holde øyas atleter borte fra lekene på grunn av Kinas opptreden i Tibet.

Ma Ying-jeou representerer opposisjonspartiet Kuomintang, som vanligvis er regnet som det mest Kina-vennlige partiet på øya.

- Hvis Kina fortsetter å slå ned på tibetanerne og situasjonen i Tibet forverrer og jeg blir valgt til president, så vil jeg ikke utelukke at vi ikke sender utøvene til 2008-OL, sa Ma.

Dalai Lama mot boikott

Eksiltibetanernes leder Dalai Lama fastholder sin motstand mot en boikott av lekene.

- De olympiske lekene finner ikke sted i Lhasa - de olympiske lekene finner sted i Beijing. Det er ulogisk å legge skylden på millioner av kinesere sa Dalai Lama fra sitt eksil i India tirsdag.

Les : Dalai Lama mot OL-boikott

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal