NRK Meny
Normal

Flere vurderer OL-boikott

Presidenten i EU-parlamentet er en av flere som tar til orde for boikott av OL i dag.

Tibetansk demonstrant i India

En eksiltibetaner demonstrerer mot Beijing-OL i den nordindiske byen Chandigarh mandag.

Foto: AJAY VERMA / REUTERS

EU-parlamentets president Hans-Gert Poettering oppfordrer til boikottene som en protest mot Kinas håndtering av uroen i Tibet.

Bør Norge boikotte OL? Stem her

- Politikere som hadde planlagt å være til stede på åpningsseremonien burde ombestemme seg, sa Poettering i et intervju med Deutschlandfunk radio i dag.

I forhold til det jeg har rukket å sette meg inn i så synes jeg i hvert fall at det virker som om saken i aller høyeste grad fortjener oppmerksomhet. Jeg kan jo ikke helt se at det å boikotte OL for min egen del vil kunne flytte noe, men hvis mennesker og organisasjoner med "makt" og innflytelse kan tvinge verden til å få opp øynene for det som faktisk foregår så er vel dette et godt tidspunkt siden OL skal foregå i Kina. Slik jeg ser det er det jo helt uvirkelig at journalister og nektes adgang og at resten av verden egentlig ikke får vite hvordan virkeligheten ser ut i Tibet i dag. Det får meg nesten til å miste troen.

Gro Hammerseng om Tibet og OL / NRK

Han la til at han ikke ville avvise en total boikott av lekene.

Gro Hammerseng

Kaptein på håndball-landslaget, Gro Hammerseng, skal etter planen lede det norske laget i OL.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Poettering tilhører forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti.

- Vi kan ikke være enige i det som skjer i Tibet. Kineserne må skjønne det. Vi må sende et signal til Beijing, sa Poettering.

Boikotte åpningseremonien

Poetterings tanke om å boikotte åpningsseremonien får støtte fra flere hold.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch vil at politikere skal holde seg unna lekene.

- Det er en ting at atleter ikke boikotter lekene, men myndighetspersoner burde insisterer for at situasjonen bedrer seg før de bestemmer seg for å være tilstede ved OL. sa lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Taiwan vurderer full boikott

Lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth

Lederen for Human Rights Watch, Kenneth Roth, la frem organisasjonens årlige rapport i Tokyo tirsdag.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

På Taiwan sa favoritten i lørdagens presidentvalg, Ma Ying-jeou, at han ville vurdere å holde øyas atleter borte fra lekene på grunn av Kinas opptreden i Tibet.

Ma Ying-jeou representerer opposisjonspartiet Kuomintang, som vanligvis er regnet som det mest Kina-vennlige partiet på øya.

- Hvis Kina fortsetter å slå ned på tibetanerne og situasjonen i Tibet forverrer og jeg blir valgt til president, så vil jeg ikke utelukke at vi ikke sender utøvene til 2008-OL, sa Ma.

Dalai Lama mot boikott

Eksiltibetanernes leder Dalai Lama fastholder sin motstand mot en boikott av lekene.

- De olympiske lekene finner ikke sted i Lhasa - de olympiske lekene finner sted i Beijing. Det er ulogisk å legge skylden på millioner av kinesere sa Dalai Lama fra sitt eksil i India tirsdag.

Les : Dalai Lama mot OL-boikott

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal