NRK Meny
Normal

Flere risikerer skattetiltale

Samtlige som har vært siktet i skattesaken rundt og med tidligere FFK-spiller Raio Piiroja risikerer tiltale i sommer. Og politiets liste har også flere nye navn.

Piiroja og West
Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX/NRK

- Vi har undersøkt kontraktene til flere spillere og det er flere som kan vise til lignende forhold (som Piiroja red. anm). Det er ikke veldig grovt men i samme gaten, uten så si noe nøyaktig om nivået.

Det forteller politiadvokat Kåre Solvoll. Han sitter i disse dager og går gjennom samtlige saker og skal vurdere om det blir tatt ut tiltale eller ikke. Solvoll varsler at både tidligere ledere og flere spillere kan få en straffereaksjon.

Politiadvokat Kåre Solvoll sier at nye siktelser kan komme i dag

Politiadvokat Kåre Solvoll sier de håper å ha konklusjonene klare i løpet av juni.

Foto: Anders Winlund / NRK

Mulig avgjørelse i juni

- Vi sitter og finleser saken for å avgjøre spørsmålet om tiltale eller ikke tiltale opp mot alle de innvolverte, forteller Solvoll.

- Forhåpentligvis så kan jeg klare å gjøre meg opp en mening innen utgangen av måneden. Det kan også hende jeg klarer å kladde et utkast til tiltale eller andre reaksjoner, men det kommer jeg ikke til å offentliggjøre før de innvolverte har fått vite om det.

Langdryg etterforskning

Etterforsking og mediegransking av Piiroja's avtaler startet sommeren 2009, da det ble kjent at daværende Fredrikstad FK betalte en million kroner i året til et estisk agentselskap i kjølvannet av Raio Piiroja's kontrakt med klubben. Et snaut år senere ble etterforskningen lagt ned av Skatt Øst, som ikke fant grunn til å anklage Fredrikstad FK for juks.

Raio Piiroja beslag

Beslagene i desember 2011 førte til foretaksstraffer og bøter for sentrale FFK-ledere og selskaper.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Skatt Øst startet ny etterforskning sommeren 2011. Spilleren hadde meldt overgang til nederlandske Vitesse, men i november tok kemneren arrest i drøyt en million kroner av Piiroja's eiendom i Fredrikstad. I desember aksjonerte politiet mot klubbens administrasjon, og tok beslag i store mengder papir- og datadokumenter.

Foretaksstraffer og bøter

En foreløpig konklusjon ble nådd i fjor sommer. Da fikk to FFK-selskaper foretaksstraffer på henholdsvis 100.000 og 300.000 kroner, tre tidligere ledere ble også bøtelagt med 25.000 kroner hver.

Raio Piiroja og Brian West ble da også navngitt som spillere som er tiltalt for skatteunndragelse.

Etter dette har politiets etteforskning gått videre, med stadig nye tenkte frister for en konklusjon angående tiltaler eller ikke.

Risikerer nye straffereaksjoner

Nå risikerer de alle, og også altså noen nye, som navne ikke er offentliggjort på, å bli tiltalt. Stort flere detaljer enn det kan ikke Kåre Solvoll gi i dag.


- Dette gjelder et betydelig antall – alle som har vært siktet i saken. Det er blant annet svært mange ledere i klubben opp gjennom tidene – i tillegg til de som allerede har fått en reaksjon.

- Jeg kan ikke utelukke at de som allerede har fått en reaksjon kan risikere mer. Det er lite trolig, men jeg kan ikke utelukke det.

Siste nytt

 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Reiten-mål sikret LSK-seier

  Guro Reiten scoret kampens eneste mål da LSK Kvinner slo Stabæk lørdag. Det var hennes femte scoring på fire kamper, og LSK er fortsatt ubeseiret denne sesongen.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal