Flere kan blodverdi-utestenges

Utestengelse på grunn av for høye blodverdier, slik som med Claudia Pechstein, kan bli en realitet for flere utøvere i OL.

Claudia Pechstein
Foto: JENS MEYER / AP

Viktig forebyggende tiltak

- Ja, opprettholdelsen av dommen mot Pechstein skaper en klar presedens for at man kan reagere på slike resultater. Det er særdeles viktig som forebyggende tiltak mot doping, i tillegg til de avdekkende tiltakene, sier antidoping-ekspert Inggard Lereim til NRK.

Han opplever utestengelsen av den tyske skøyteløperen som et steg i riktig retning, men mener det har tatt for lang tid.

-Vi har i mange år funnet prøver med resultater som burde gitt utestengelse. Men regelverket var ikke tilpasset resultatene på 80- og 90-tallet, sier Lereim.

IOC har varslet en kraftig økning i dopingtestene under OL i Vancouver, og kommer til å ta rundt 2000 prøver. Det liker toppidrettssjef Jarle Aambø.

- Utviklingen har ikke gått raskt nok hittil. Men IOCs offensiv nå er viktig, sier Aambø.

Et varsku

IOC-medlem Gerhard Heiberg mener Pechstein-dommen vil være et varsku for andre potensielle dopingjuksere.

- Nå har vi muligheter til å holde på prøvene i åtte år. Da kan vi sammenlikne dem fra år til år, og se om verdiene endrer seg slik vi så hos Pechstein. At dommen mot hene ble opprettholdt, gjør forhåpentligvis at potensielle juksere kvier seg for å prøve, sier Heiberg til NRK.

Siste nytt

 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal