NRK Meny
Normal

Flere kan blodverdi-utestenges

Utestengelse på grunn av for høye blodverdier, slik som med Claudia Pechstein, kan bli en realitet for flere utøvere i OL.

Claudia Pechstein
Foto: JENS MEYER / AP

Viktig forebyggende tiltak

- Ja, opprettholdelsen av dommen mot Pechstein skaper en klar presedens for at man kan reagere på slike resultater. Det er særdeles viktig som forebyggende tiltak mot doping, i tillegg til de avdekkende tiltakene, sier antidoping-ekspert Inggard Lereim til NRK.

Han opplever utestengelsen av den tyske skøyteløperen som et steg i riktig retning, men mener det har tatt for lang tid.

-Vi har i mange år funnet prøver med resultater som burde gitt utestengelse. Men regelverket var ikke tilpasset resultatene på 80- og 90-tallet, sier Lereim.

IOC har varslet en kraftig økning i dopingtestene under OL i Vancouver, og kommer til å ta rundt 2000 prøver. Det liker toppidrettssjef Jarle Aambø.

- Utviklingen har ikke gått raskt nok hittil. Men IOCs offensiv nå er viktig, sier Aambø.

Et varsku

IOC-medlem Gerhard Heiberg mener Pechstein-dommen vil være et varsku for andre potensielle dopingjuksere.

- Nå har vi muligheter til å holde på prøvene i åtte år. Da kan vi sammenlikne dem fra år til år, og se om verdiene endrer seg slik vi så hos Pechstein. At dommen mot hene ble opprettholdt, gjør forhåpentligvis at potensielle juksere kvier seg for å prøve, sier Heiberg til NRK.

Siste nytt

 • Ny russisk bobfører OL-utestengt

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har utestengt bobfører Aleksej Voevoda fra OL på livstid for å være en del av Russlands statsstøttede dopingprogram, skriver NTB. Voevoda (37) tok gull i toer- og firerbob under Sotsji-OL i 2014.

  ol
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Linnes sin trener fikk sparken

  Martin Linnes sin trener i tyrkiske Galatasaray, Igor Tudor, har fått sparken. Tudor var nordmannens 4. trener i Tyrkia. Linnes sa tidligere i år til Glåmdalen at han følte seg verdsatt av Tudor, og har regelmessig fått tillit på backen.

  Pressetreff før Norge - Nord Irland
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Vålerenga henter Malmö-midtstopper

  Uruguayaneren Felipe Carvalho har signert en ettårskontrakt med Vålerenga. 24-åringen kommer fra svenske Malmö. Det bekrefter Vålerenga på sitt nettsted mandag.

  Carvalho
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal