Hopp til innhold

FIS vil kaste ut «helsefarlige» arrangører

To europeiske vintersportssteder står i fare for å miste verdenscup-renn når Det internasjonale skiforbundet (FIS) nå innfører minstekrav til arbeidsforhold for smørere.

Kombinert

I dag er det sju steder som kun arrangerer verdenscup i kombinert. To av disse må i løpet av det neste året få bedre ventilasjon i smørebodene for å forbli verdenscuparrangør i fremtiden. Dette bildet er fra verdenscupen i kombinert i Granåsen i mars. Granåsen er ikke ett av de to stedene.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Vi har gitt beskjed til to av våre arrangører om at de må forbedre smørefasilitetene, hvis ikke står de ikke på kalenderen neste år, sier FIS' kombinert-sjef, Lasse Ottesen, til NRK.

Kravet gjelder i første omgang kombinert som ikke har samme utbredelse av smørebusser som langrenn.

Det er første gang FIS innfører slike krav.

– Arrangørene det gjelder har i dag smørekontainere uten verken vindu eller ventilasjon, og det er ikke akseptabelt på dette nivået, sier Ottesen.

Lasse Ottesen

Lasse Ottesen er renndirektør for kombinert i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Inspeksjon i september

Nordmannen vil ikke si hvilke to arrangørsteder det gjelder, men røper at FIS allerede i slutten av september skal reise dit på inspeksjon.

Ytterligere inspeksjoner skal så gjennomføres frem mot sesongstart - og ikke minst før neste sesong.

Dersom de da ikke har tilfredsstillende ventilasjon kastes de ut av verdenscupen, ifølge Ottesen.

– Ingen har protesterte mot dette og alle arrangører er innforstått med at det må løses, sier Ottesen.

Heller ikke de to aktuelle arrangørene skal ha protestert mot avgjørelsen, som ble tatt på FIS sin kombinertkonferanse i Bulgaria forrige uke.

– Langrenn og skiskyting kan lære

Tom Idar Haugen

Skismører Tom Idar Haugen mener FIS frem til nå har gjort for dårlig jobb med å gi skismørere gode arbeidsforhold i verdenscupen.

Foto: NRK

Tiltakene kommer i kjølvannet av et økt fokus på smørernes arbeidsforhold. NRK har en i rekke saker den siste tiden omtalt dette, og har blant annet trukket frem en fersk doktorgrad som viser at det er svært helseskadelig å smøre ski uten god ventilasjon.

Ifølge Ottesen ble denne forskningen lagt frem for verdenscuparrangørene forrige uke. Enkelte europeiske arrangører skal da ha blitt overrasket over hvor helseskadelig det faktisk er å puste inn fluorpartikler og annet svevestøv fra skismøring.

Fjorårets smøresjef i kombinert, Tom Idar Haugen, har vært blant dem som mener FIS har gjort altfor lite for å sikre smørernes helse.

Han mener de nye FIS-kravene gir håp.

– Det er veldig gledelige nyheter som forhåpentligvis vil gi en bedre løsning for oss smørere på sikt, sier han og legger til:

– Men det skal bli spennende å se hvor de legger lista for hvem som får lov til å arrangere verdenscup og ikke. Jeg må uansett innrømme at jeg aldri før har hørt om slike krav, så her har kanskje både langrenn og skiskyting noe å lære av det kombinert har satt i gang.

Se video: Legen til smøresjefen: – Du har gifstoffer i blodet

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

TUNG BESKJED: Her får skismører Tom Idar Haugen beskjed om at han har giftige stoffer i kroppen – selv om skisesongen er over. Se Dagsrevy-reportasjen i videovinduet over.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal