NRK Meny
Normal

FIS vil kaste ut «helsefarlige» arrangører

To europeiske vintersportssteder står i fare for å miste verdenscup-renn når Det internasjonale skiforbundet (FIS) nå innfører minstekrav til arbeidsforhold for smørere.

Kombinert

I dag er det sju steder som kun arrangerer verdenscup i kombinert. To av disse må i løpet av det neste året få bedre ventilasjon i smørebodene for å forbli verdenscuparrangør i fremtiden. Dette bildet er fra verdenscupen i kombinert i Granåsen i mars. Granåsen er ikke ett av de to stedene.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Vi har gitt beskjed til to av våre arrangører om at de må forbedre smørefasilitetene, hvis ikke står de ikke på kalenderen neste år, sier FIS' kombinert-sjef, Lasse Ottesen, til NRK.

Kravet gjelder i første omgang kombinert som ikke har samme utbredelse av smørebusser som langrenn.

Det er første gang FIS innfører slike krav.

– Arrangørene det gjelder har i dag smørekontainere uten verken vindu eller ventilasjon, og det er ikke akseptabelt på dette nivået, sier Ottesen.

Lasse Ottesen

Lasse Ottesen er renndirektør for kombinert i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Inspeksjon i september

Nordmannen vil ikke si hvilke to arrangørsteder det gjelder, men røper at FIS allerede i slutten av september skal reise dit på inspeksjon.

Ytterligere inspeksjoner skal så gjennomføres frem mot sesongstart - og ikke minst før neste sesong.

Dersom de da ikke har tilfredsstillende ventilasjon kastes de ut av verdenscupen, ifølge Ottesen.

– Ingen har protesterte mot dette og alle arrangører er innforstått med at det må løses, sier Ottesen.

Heller ikke de to aktuelle arrangørene skal ha protestert mot avgjørelsen, som ble tatt på FIS sin kombinertkonferanse i Bulgaria forrige uke.

– Langrenn og skiskyting kan lære

Tom Idar Haugen

Skismører Tom Idar Haugen mener FIS frem til nå har gjort for dårlig jobb med å gi skismørere gode arbeidsforhold i verdenscupen.

Foto: NRK

Tiltakene kommer i kjølvannet av et økt fokus på smørernes arbeidsforhold. NRK har en i rekke saker den siste tiden omtalt dette, og har blant annet trukket frem en fersk doktorgrad som viser at det er svært helseskadelig å smøre ski uten god ventilasjon.

Ifølge Ottesen ble denne forskningen lagt frem for verdenscuparrangørene forrige uke. Enkelte europeiske arrangører skal da ha blitt overrasket over hvor helseskadelig det faktisk er å puste inn fluorpartikler og annet svevestøv fra skismøring.

Fjorårets smøresjef i kombinert, Tom Idar Haugen, har vært blant dem som mener FIS har gjort altfor lite for å sikre smørernes helse.

Han mener de nye FIS-kravene gir håp.

– Det er veldig gledelige nyheter som forhåpentligvis vil gi en bedre løsning for oss smørere på sikt, sier han og legger til:

– Men det skal bli spennende å se hvor de legger lista for hvem som får lov til å arrangere verdenscup og ikke. Jeg må uansett innrømme at jeg aldri før har hørt om slike krav, så her har kanskje både langrenn og skiskyting noe å lære av det kombinert har satt i gang.

Se video: Legen til smøresjefen: – Du har gifstoffer i blodet

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

TUNG BESKJED: Her får skismører Tom Idar Haugen beskjed om at han har giftige stoffer i kroppen – selv om skisesongen er over. Se Dagsrevy-reportasjen i videovinduet over.

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal