Hopp til innhold

Ekspert om Johaug-dommere: – En fordel

Therese Johaug har nominert amerikaneren Jeffrey G. Benz som dommer til ankesaken i Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Johaug

TIL ANKESAK: Therese Johaug skal få ankesaken vurdert av CAS i løpet av noen måneder.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det opplyser langrennsstjernens advokat Christian Hjort til NRK.

– Han har omfattende erfaring fra voldgift generelt, og også fra tidligere saker i CAS, forklarer Hjort.

Benz var blant annet dommer i Marjia Sjarapova-saken i CAS, hvor tennisspilleren fikk redusert utestengelsen fra to år til 15 måneder.

Hjort

KARTLAGT: Therese Johaugs advokat Christian Hjort har gått grundig gjennom dommeralternativene.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

NRK har tidligere skrevet at Johaug-teamet har hyret inn Mike Morgan, og stjerneadvokaten representerte nettopp Sjarapova i CAS-saken.

– Vi har foretatt en totalvurdering, hvor vi har vært på jakt etter en dommer som, basert på tidligere avgjørelser, viser en kompetanse som er aktuell for de rettsspørssmål panelet skal ta stilling til i vår sak, sier Hjort.

Finsk dommer

Når saken skal opp i CAS i Lausanne har begge parter – altså Johaug og Det internasjonale skiforbundet (FIS) – valgt én dommer hver fra en liste med over hundre personer fra ulike land.

Disse dommerne skal sammen med en tredje hoveddommer avgjøre Johaugs straff.

Hjort opplyser at FIS har nominert Markus Manninen fra Finland.

Tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt har overfor NRK frarådet Johaug å velge en dommer fra Finland.

– Jeg vil ikke kommentere hva som er bakgrunnen for at FIS velger Manninen. Det må FIS selv gjøre rede for, sier Hjort.

NRK har flere ganger forsøkt å få kontakt med FIS' kommunikasjonnssjef Jenny Wiedeke uten hell.

Kan utfordre nominasjonene

Selv om partene nå kommer med sine dommernominasjoner, er ikke dommerpanelet endelig satt.

Partene kan nemlig ha innsigelser.

– Partene kan utfordre hverandres dommervalg. Det er en kontroll av uavhengigheten. Hvis en av partene har tvil, har de rett til å utfordre dommervalget. Det er en kontroll av uavhengigheten til dommerpanelet før høringen starter, sier generalsekretær i CAS, Matthieu Reeb, til NRK.

Hjort varsler imidlertid at han ikke vil bestride FIS sitt valg.

– Vi har ikke kjennskap til opplysninger som tilsier at vi vil bestride nominasjonen til FIS, sier Hjort.

– Det kan du slå fast allerede nå?

– Ja, med mindre det kommer opp andre opplysninger, men jeg sitter ikke på opplysninger i dag som gjør det nødvendig å bestride det valget, sier Hjort.

– En fordel

Benz har vært dommer i tre av sakene hvor Morgan har forsvart utøverne:

Tennisspilleren Marin Cilic, sprinteren Veronica Campbell-Brown og Marija Sjarapova. To av sakene har endt med redusert straff og én med full frifinnelse etter en teknikalitet.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener historien mellom Morgan og Benz er en fordel for Johaug-teamet.

– Det er nok ikke et tilfeldig valg. Morgan har visse formeninger om dommeren, og Morgan har møtt ham tidligere – og relativt nylig i Sjarapova-saken. Jeg vil anta at Johaug-leiren vil ha en viss forutsigbarhet i hvem og hva de møter, og Morgan kan gi gode råd og tips om hvordan dommeren er. Og han har selv kjennskap til dommeren, så det vil være en fordel, sier Mackenzie-Robinson til NRK.

Selv om Meltvedt ville unngått en dommer fra Finland, tror ikke Mackenzie-Robinson at nominasjonen av Manninen vil tale i Johaugs disfavør.

– Jeg kan skjønne at folk tenker den tanken, men det er forskjellige meninger om saken. Så å tro at en fra Finland vil dømme i favør en strengere straff, har jeg ikke tro på i det hele tatt. Sånn sett kan det fungere mot sin hensikt – at han vil være ekstra bevisst på at mange fra Finland har vært kritiske til Johaug-saken. Da kan han være ekstra oppmerksom på å ikke være unødvendig streng, sier Mackenzie-Robinson.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal