Hopp til innhold

Legger seg flat etter Hitler-kommentar

President i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og IOC-medlem Gian Franco Kasper (73) sammenlignet det å utestenge Russland fra vinter-OL med Holocaust. Nå ber han om unnskyldning.

SKI-WC2015-FIS-KASPER

OMSTRIDT: FIS-president og IOC-medlem Gian Franco Kasper.

Foto: MARK RALSTON / Afp

– Det blir som Hitler gjorde det. Alle jøder skulle drepes, uavhengig av om de gjorde det eller ikke, sa Kasper, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det ber han nå om unnskyldning for.

– Det var en upassende og ufølsom kommentar, sier 73-åringen i en kommentar etter intervjuet.

Langrennsløper Therese Johaug

Kasper har også uttalt seg om Johaug-saken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den sveitsiske 73-åringen er i tillegg til å være president i FIS, også IOC-medlem (siden 2000). Kasper er også medlem av Verdens antidopingbyrå, Wada.

Kasper er for tiden i vertsbyen for neste vinter-OL, Pyeongchang, der han deltar i møter med IOC.

Der uttalte den omstridte FIS-presidenten seg om en eventuell OL-boikott av Russland.

– Imot sanksjonering

Han mente det var urettferdig å straffe utøverne på grunnlag av nasjonalitet og trakk paralleller til Holocaust - Hitlers folkemord av jødene i 2. verdenskrig.

– Jeg er imot sanksjonering av uskyldige mennesker, sa Kasper.

Russland står i fare for å bli utestengt fra vinter-OL i Pyeongchang etter at McLaren-rapporten avslørte at over 1000 russiske idrettsutøvere var en del av Russlands dopingprogram fra 2011 til etter Sotsji-OL i 2014.

 • Les McLaren-rapporten her (ekstern lenke)

– Selvfølgelig mer ekstremt

Tom Tvedt

- Dette er uakseptabelt, mener idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kasper ble utfordret på de oppsiktsvekkende svarene sine av AFPs journalist, og var klar på at sammenligningen med Hitler var ekstrem, men at Russland ikke burde utestenges som nasjon.

– Hvorfor ikke? Selvfølgelig er det mer ekstremt. Men bare det faktum at du er skyldig fordi du kommer fra et sted, er ikke OK, sa sveitseren.

Den internasjonale paralympiske komité utestengte Russland som nasjon fra fjorårets sommerleker i Brasil, mens IOC valgte å ikke utestenge Russland fra OL.

– Jeg er helt imot å straffe noen på grunn av vedkommendes pass, sier Kasper.

– Ikke akseptabelt

Idrettspresident Tom Tvedt mener uttalelsene til Kasper er uakseptable.

– Sånne kommentarer synes jeg ikke fortjener noe annet svar enn at jeg ikke har noen kommentar til en så dårlig påstand. Det er ikke akseptabelt, sier han.

Leder for Antidoping Norge, Anders Solheim, vil ikke kommentere Kaspers Hitler-utspill. Han sier imidlertid at det foreløpig ikke er noe som tyder på at McLaren-rapporten tar feil.

Anders Solheim i Antidoping Norge

Anders Solheim i Antidoping Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Russland har kort tid på å rydde opp. Enten må de dokumentere at McLaren tar feil, eller så må de rydde opp og ta affære før OL.

– Foreløpig er det litt tidlig å si om Russland skal utestenges eller ikke, men vi forventer at de rydder opp og legger kortene på bordet, påpeker han.

Wada-sjef Craig Reedie advarte denne uken om at Russland fremdeles har et betydelig arbeid å gjøre i kampen mot doping.

Gian Franco Kasper har tidligere gjort seg bemerket i Therese Johaug-saken.

Han har blant annet uttalt at han tviler på skistjernens forklaring om bruk av leppesalve før den positive dopingtesten, noe som fikk Johaugs advokat Christian B. Hjort til å reagere sterkt på det han mente var forhåndsdømming.

Siste nytt

 • Brann har signert australsk landslagsspiss

  Brann har forsterket troppen med Larissa Crummer (27) fra det australske laget Brisbane Roar, erfarer NTB.

  Det er ventet at Crummer blir presentert av Brann klokken 11 tirsdag. Bergensavisen meldte tirsdag morgen at hun var på plass på trening.

  Denne sesongen har hun spilt 15 kamper og scoret fire mål for Brisbane Roar. 27-åringen står med 33 kamper for Australia. (NTB)

  NM-finale fotball 2022: Brann – Stabæk (3-1)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Sveriges smøresjef ferdig på landslaget

  Petter Myhlback gir seg i rollen som smøresjef for det svenske langrennslandslaget etter tre år i jobben.

  – Jeg følte i starten av sesongen at det begynte å bli utfordrende å være en god smøresjef samtidig som jeg har to barn som satser på å bli gode skiløpere. Familien min, og framfor alt barna mine, trenger meg mer hjemme, og samtidig ønsker jeg å være til stede i deres utvikling, sier Myhlback i en pressemelding.

  Myhlback har vært en suksessrik, men kontroversiell smøresjef. Under ski-VM i Planica havnet han i munnhoggeri med stjerneløperen Frida Karlsson.

  – Jeg tror ikke jeg hadde så bra ski, sa den svenske løperen til Viaplay etter stafettmissen.

  Det ville ikke Myhlback høre snakk om.

  – Jeg synes det så ut som om hun hadde slitne bein, sa han til Aftonbladet.

  Kvinnetrener Ingrid Vikman slutter også på det svenske landslaget. (NTB)

   Ski-VM 2023: 4x5 km stafett for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tyskland utelukker OL-boikott selv hvis Russland får delta

  Det tyske olympiske idrettsforbundet (DOSB) vil ikke boikotte OL i Paris, selv hvis russiske og belarusiske idrettsutøvere får delta.

  – Et tysk lag vil konkurrere, vi utelukker en boikott på grunn av generelle bekymringer, sa DOSB-president Thomas Weikert i et intervju med den tyske mediegruppen Funke.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal fra tirsdag holde et tredagers styremøte for å diskutere retningslinjer for hvordan de skal håndtere russiske og belarusiske idrettsutøvere i fremtiden.

  De har blitt utestengt fra de fleste store idrettsarrangementer siden starten av den russiske invasjonen av Ukraina for over 13 måneder siden.

  IOC ser nå på muligheten for at de kan komme tilbake under nøytralt flagg under neste års OL i Paris. IOC-president Thomas Bach har sagt at ingen skal diskrimineres på grunn av pass eller fødeland.

  Mer enn 30 land, inkludert Norge, ba nylig IOC om å opprettholde forbudet.

  DOSB kunne foreløpig ikke forestille seg at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få delta igjen, sa Weikert. (NTB)

  IOC Russia Olympics
  Foto: Denis Balibouse / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste