NRK Meny
Normal

FIS-presidenten vil ikke avgjøre Trondheims VM-skjebne

COSTA NAVARINO (NRK): Trondheim fryktet at Gian-Franco Kaspers dobbeltstemme skulle sende Ski-VM til Planica. Det skjer neppe.

Erik Røste, Guri Hetland, Espen Graff, Marit Bjørgen, Morten Wolden og Rita Ottervik

PÅ STEMMEJAKT: Skipresident Erik Røste, VM-sjef Guri Hetland, kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges skiforbund, Marit Bjørgen, Trondheim-rådmann Morten Woldenn og Trondheim-ordfører Rita Ottervik.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Mest sannsynlig stemmer jeg ikke, sier FIS-president Kasper når NRK tirsdag formiddag intervjuer ham under den pågående FIS-kongressen i Hellas.

Torsdag, på selveste 17. mai, avgjøres det om Ski-VM i 2023 skal arrangeres i Trondheim eller i slovenske Planica.

Marit Bjørgen

VM-AMBASSADØR: Marit Bjørgen er en viktig brikke for å skå VM til Trondheim.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Tirsdag ettermiddag presenteres søknadene offisielt for medlemmene i det øverste styret i Det internasjonale skiforbundet, FIS Council, som bestemmer hvem som får mesterskapet.

– Nervepirrende

Det ligger an til å bli uhyre jevnt.

– I verste fall kan det bli likt stemmetall. Vi vet det er ganske likt i utgangspunktet, og så er det noen som ikke har bestemt seg. Så dette blir nervepirrende, sier ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, til NRK.

FIS Council har 17 medlemmer. Det betyr at Trondheim trenger ni stemmer. I april sa skipresident Erik Røste til Adresseavisen at Norge føler seg sikre på seks stemmer.

I kommentaren, skrevet av Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli, kommer det også fram at representanten fra Sør-Korea ikke vil være til stede under avstemningen.

Det betyr at president Gian-Franco Kaspers dobbeltstemme kunne, og fortsatt kan, bli avgjørende for Trondheims skjebne. Kasper skal være tilhenger av Planica.

OLYMPICS-IOC/

VIL IKKE AVGJØRE: FIS-president Gian-Franco Kasper.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Kan ha styrket Trondheims sjanser

Overfor NRK sier Kasper nå altså at han ikke har til hensikt å avgjøre på en slik måte.

– Jeg stemmer mest sannsynlig ikke. Det avhenger av hvor mange Council-medlemmer som er der. Hvis det er likt antall, stemmer jeg ikke. Er det ujevnt antall, stemmer jeg, sier Kasper.

Det er altså ved likt antall en avstemming kunne ha endt uavgjort, og først da ville Kaspers dobbeltstemme blitt avgjørende.

– Hvis det stemmer, kan det ha styrket Trondheim sine sjanser, konstaterer ordfører Ottervik.

– Jeg tenker det er positivt for oss, samtidig er det bra at det ikke blir avgjort på dobbeltstemme for den som skal vinne, sier Ottervik.

Overfor NRK vil ikke Kasper si noe om hvilke av kandidatene han foretrekker.

– Vi er i en veldig heldig situasjon, vi har bare gode kandidater, så det spiller ingen rolle hvilken som blir valgt, sier FIS-presidenten diplomatisk.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag