Russisk leder ler av Norges VM-utspill: – Først må du gjøre jobben

OBERSTDORF (NRK): Norges største herreprofiler var uvitende om hva som foregikk i kulissene, mens langrennssjef kjempet for å redusere belastningen for dem den første VM-helgen. Men ønsket får han ikke innfridd.

BnQnN4eLOOs

KLARE FOR VM: Johannes Høsflot Klæbo (høyre) og Emil Iversen (venstre) på vei inn til mesterskapets første pressekonferanse.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen er nemlig pallkandidater når mesterskapet åpner med sprint torsdag. Utfordringen nå er at det har vært frem og tilbake, rett og slett usikkert, når medaljeseremonien for sprinten skal foregå.

– Jækla tøft opplegg

Langrennssjef Bjervig sier at den på et tidspunkt har vært satt til samme dag som sprinten, men etter hvert blitt flyttet til lørdag kveld.

Det betyr at trønderduoen etter en tøff sprint torsdag, kan få et hektisk helgeprogram. Det kan bli som følger:

 • Lørdag formiddag: 30 kilometer med skibytte.
 • Lørdag kveld: Eventuell medaljeseremoni for sprinten.
 • Søndag morgen og formiddag: Semifinaler og deretter finale i lagsprint.
 • Søndag kveld: Medaljeseremoni for både 30 kilometer og lagsprint.
wJ-TMizp70U

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg har varslet både arrangør og FIS (Det internasjonale Skiforbundet) at vi synes det er for komplekst. Ser du på Emil og Johannes hos oss, Jessica Diggins, Aleksandr Bolsjunov, så går de sprint torsdag, lange renn lørdag og medaljeseremoni lørdag kveld.

– Så skal de jaggu meg ut og gå lagsprint søndag. Det er et jækla tøft opplegg for fire-seks av de beste av stjernene. Jeg har prøvd å få flyttet den, sier Bjervig, som legger til at han ennå ikke har fått noen tilbakemelding på ønsket sitt.

– Vår jobb er å tenke hakket foran

Han forklarer blant annet at medaljeseremonien foregår i hoppbakken. Det kan derfor ikke kollidere med noen konkurranser der. Torsdag er det hopprenn for kvinner på ettermiddagen og kvelden.

– Jeg har i hvert fall sterkt sagt ifra at dette kan bli både komplekst og et voldsomt program for utøverne.

– Hva sier utøverne selv til dette?

– De er i mesterskapsboblen og tenker ikke på det i det hele tatt. De fokuserer på rennene og har ikke selv problematisert det ennå. Men vår jobb er å tenke hakket foran hele tiden – og vi ser det blir jækla tett for de beste utøverne, sier Bjervig.

Russerne forstår ikke Norges fokus

Midt i solsteiken utenfor konkurranseløypa i Oberstdorf, står Russland-trener Markus Cramer. Han bare flirer av Norges forsøk på å flytte medaljeseremonien.

Og kanskje de ikke trenger å dra til seremonien. Det er ikke medaljer for fjerdeplasser, sier Cramer og ler godt.

Cramer

SVARTE DAGEN FØR DAGEN: Russland-trener Markus Cramer, her i samtale med russiske medier, dagen før VM begynner for alvor.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Han er klar på at det å hente medaljen er en del av en VM-konkurranse. Cramer sier man må gå på det og han skjønner ikke Norges fokus før VM-sprinten torsdag.

– Først må du jo gjøre jobben her, i løypene. Så ser vi hva som skjer. Vi skal jo også kjempe om medaljer, men vi tenker ikke på hvor og når vi får den.

At Norge i det hele tatt har forsøkt å endre det før sprintkonkurransen og problemstillingen dukker opp, kaller han interessant, mens han ler godt.

– For meg er det lite energi for ingenting. Det er ikke viktig når og hvor du får den. Utøverne er glade for å dra dit.

Skjønner bekymringene

Tour de ski 2019/20

RENNDIREKTØR: I Det internasjonale Skiforbundet, Pierre Mignerey, her avbildet en tidligere sesong.

Foto: Terje Pedersen

Men Norges ønske blir uansett ikke innfridd. Renndirektør Pierre Mignerey innleder med å si at han ikke har hatt noe ansvar for medaljeseremonien. Deretter forteller han at sprint-medaljeseremonien finner sted lørdag. Det er ingenting å gjøre med.

– Jeg skjønner argumentene og bekymringene deres. Det er en ekstra belastning for utøverne. Men vi er i VM, det handler ikke bare om å gå på ski. Alle vet at medaljeseremonien er en del av pakken i et slikt arrangement.

– Alt vil bli gjort for å gjøre det så lett og behagelig for utøverne, og ikke ta for mye energi. Men medaljeseremonien er en del av et mesterskap.

– Et større ansvar

Mignerey sier de «ikke bare kan endre alt i siste minutt». Han forteller at absolutt alle som har en finger med i spillet og en interesse i VM i Oberstdorf har forsøkt å tilpasse seg alt og alle.

FIS-toppen mener det ikke er ideelt for de utøverne som kan havne i en situasjon med en hektisk og slitsom lørdag og søndag, men at det heller ikke er så kritisk.

I Mignereys verden er det ingenting som er rart med et slikt ønske fra Norge. Han har selv vært trener.

– De gjør alt mulig for å optimalisere hver faktor og ta medaljer. Dette overrasker meg ikke. Men det er viktig at alle forstår at vi har et større ansvar enn bare idretten vi driver med. Det er en del av jobben og noen ganger må vi inngå kompromiss, sier han.

Siste nytt

 • PSG tok seg videre etter nervedrama

  Tittelforsvarer Bayern München slo Paris Saint-Germain 1–0 på bortegress, men røk ut på bortemålsregelen i mesterligaens kvartfinale.

  Det skjedde i en ekstremt intens kamp. Begge lag bød TV-seerne på stor underholdning, og framfor alt PSG-stjernen Neymar var uheldig – og litt udyktig – som ikke satte ballen i nota.

  Like fullt tok PSG seg videre takket være 3-2-ledelsen fra første kamp i München

  I en den andre semifinalen mellom Chelsea og Porto endte det 0–1.

  Dermed er Chelsea klar for semifinale i mesterligaen etter at de vant det første oppgjøret 2–0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  France Soccer Champions League
  Foto: Francois Mori / AP
 • Chelsea klar for semifinale

  Chelsea er klar for semifinale i mesterligaen etter at det endte 0-1 i returkampen mot Porto. Chelsea vant det første oppgjøret 2-0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  Chelsea - Porto. Mesterligaen, kvartfinale.
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Nedtur for Hege Riise og England

  Hege Riise måtte tåle sitt annet tap som Englands landslagssjef da Canada vant 2-0 i tirsdagens oppgjør i Stoke. To engelske forsvarsbrølere avgjorde privatlandskampen.

  UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0
  Foto: David Catry / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal