FIS mister sponsor hvis Northug ikke går

Sponsorsamarbeidet mellom Coop og Det internasjonale skiforbundet (FIS) er iferd med å gå i vasken på grunn av Petter Northug-bråket i Norge.

Italy Cross Country Tour de ski Petter Jr. Northug

PARADOKSET: I verdenscupen sist vinter, måtte også Martin Johnsrud Sundby og de andre norske løperne profilere Petter Northugs sponsor.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Da Petter Northug gikk inn til seier i Toblach i januar, kunne han vise fram startnummeret med reklame for sin personlige sponsor. Etter målgang ble han «tilfeldigvis» liggende foran et stort reklameskilt for sponsoren.

Sist vinter var nemlig Northugs sponsor, Coop Norge, inne som sponsor for flere enkeltrenn i verdenscupen i langrenn. Det dreide seg om konkurransene i Östersund og Lahti, samt etapper i Tour de Ski.

Også i år har Coop vært interessert i å sponse renn. Men akkurat nå ligger det på is, etter at Norges skiforbund mandag sendte ut en pressemelding om at de ser for seg en verdenscupsesong uten Petter Northug.

Jürg Capol

SELGER LANGRENN: Jürg Capol skulle gjerne hatt flere norske sponsorer i langrennsverdenscupen.

Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

Avhenger av Northug

– Vi har hatt en dialog med Coop også i år, og de har vært interessert i å sponse verdenscuprenn. Vi har snakket sammen så sent som denne uken, men nå ligger saken på vent, sier Jürg Capol til NRK.

– Er Coop kun aktuell som sponsor hvis Northug deltar?

– Det ligger i sakens natur, bekrefter markedsdirektøren for nordiske grener i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Norges skiforbund vil altså ikke la Petter Northug representere Norge i verdenscupen nettopp fordi han har Coop som sponsor, ettersom handelskjeden er i konkurranse med forbundets sponsor Norgesgruppen.

Hvilke summer FIS eventuelt taper på å miste Coop som sponsor, vil ikke Capol kommentere.

Coop ønsker ikke å stille til intervju om dialogen med FIS, men kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis skriver følgende i en sms til NRK:

«Vi planlegger sesongens aktiviteter nå, men ønsker ikke å kommentere konkret hva det innebærer.»

Etterlyser norske sponsorer

Hvor viktig Petter Northug er for verdenscupens totale markedsverdi vil han heller ikke spekulere i.

Men:

– Det er ingen tvil om at Petter Northug er verdenscupens viktigste PR-karakter, fastslår Jürg Capol.

Capol avslører samtidig at til tross for den norske dominansen, så er det vanskelig å finne norske sponsorer som vil sponse langrennsverdenscupen.

– De fleste sponsorene er fra Tyskland, Sverige og Sveits. Vi synes det er litt merkelig, med tanke på den store eksponeringen langrenn får i Norge, sier Capol – som påpeker at det for FIS er uproblematisk å inngå avtaler med sponsorer som er i konkurranse med sponsorene til de nasjonale særforbundene.

Siste nytt

 • Newcastle-stjerner ut med skade

  Newcastle må klare seg uten Miguel Almirón og Allan Saint-Maximin de neste ukene. Det er et hardt slag i Premier League-klubbens kamp for å unngå nedrykk.

  Det opplyser Newcastle på sine nettsider tirsdag.

  Almirón og Saint-Maximin måtte forlate banen i lørdagens 1-1-oppgjør mot Wolves i Premier League. Paraguayaneren Almirón pådro seg en kneskade og ble byttet ut til pause, mens Saint-Maximin fikk en kjenning i lysken og var ferdigspilt tidlig i den andre omgangen.

  Allan Saint-Maximin
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Tromsø hentet spiss fra HamKam

  Måltyven Moses Ebiye forlater HamKam til fordel for Tromsø foran den kommende fotballsesongen.

  Det bekrefter eliteserieklubben på sine nettsider tirsdag. Ebiye har undertegnet en avtale som strekker seg ut 2022-sesongen.

  Moses startet forrige sesong i Lillestrøm i 1. divisjon, men gikk til HamKam i fjor sommer. Totalt ble det seks scoringer og to målgivende pasninger i 2020.

  qzjdEV7UE7M
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Norsk bronse i junior-VM

  Juni Arnekleiv gikk inn til bronse på kvinnenes sprint i junior-VM i skiskyting tirsdag. Gullet gikk til sveitiske Amy Baserga.

  Arnekleiv var feilfri på liggende skyting, men måtte ut i strafferunden etter den stående skytingen i østerrikske Obertilliach. Hun hadde vært rask i løypa, men måtte gi tapt med over 14 sekunder til sveitsiske Baserga på den siste sløyfen.

  Baserga var feilfri på standplass og endte 22,9 sekunder foran Arnekleiv. Også italienske Rebecca Passler gikk foran den norske utøveren med marginale 0,7 sekunder.

  Juni Arnekleiv
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal