Hopp til innhold

FIS mister sponsor hvis Northug ikke går

Sponsorsamarbeidet mellom Coop og Det internasjonale skiforbundet (FIS) er iferd med å gå i vasken på grunn av Petter Northug-bråket i Norge.

Italy Cross Country Tour de ski Petter Jr. Northug

PARADOKSET: I verdenscupen sist vinter, måtte også Martin Johnsrud Sundby og de andre norske løperne profilere Petter Northugs sponsor.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Da Petter Northug gikk inn til seier i Toblach i januar, kunne han vise fram startnummeret med reklame for sin personlige sponsor. Etter målgang ble han «tilfeldigvis» liggende foran et stort reklameskilt for sponsoren.

Sist vinter var nemlig Northugs sponsor, Coop Norge, inne som sponsor for flere enkeltrenn i verdenscupen i langrenn. Det dreide seg om konkurransene i Östersund og Lahti, samt etapper i Tour de Ski.

Også i år har Coop vært interessert i å sponse renn. Men akkurat nå ligger det på is, etter at Norges skiforbund mandag sendte ut en pressemelding om at de ser for seg en verdenscupsesong uten Petter Northug.

Jürg Capol

SELGER LANGRENN: Jürg Capol skulle gjerne hatt flere norske sponsorer i langrennsverdenscupen.

Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

Avhenger av Northug

– Vi har hatt en dialog med Coop også i år, og de har vært interessert i å sponse verdenscuprenn. Vi har snakket sammen så sent som denne uken, men nå ligger saken på vent, sier Jürg Capol til NRK.

– Er Coop kun aktuell som sponsor hvis Northug deltar?

– Det ligger i sakens natur, bekrefter markedsdirektøren for nordiske grener i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Norges skiforbund vil altså ikke la Petter Northug representere Norge i verdenscupen nettopp fordi han har Coop som sponsor, ettersom handelskjeden er i konkurranse med forbundets sponsor Norgesgruppen.

Hvilke summer FIS eventuelt taper på å miste Coop som sponsor, vil ikke Capol kommentere.

Coop ønsker ikke å stille til intervju om dialogen med FIS, men kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis skriver følgende i en sms til NRK:

«Vi planlegger sesongens aktiviteter nå, men ønsker ikke å kommentere konkret hva det innebærer.»

Etterlyser norske sponsorer

Hvor viktig Petter Northug er for verdenscupens totale markedsverdi vil han heller ikke spekulere i.

Men:

– Det er ingen tvil om at Petter Northug er verdenscupens viktigste PR-karakter, fastslår Jürg Capol.

Capol avslører samtidig at til tross for den norske dominansen, så er det vanskelig å finne norske sponsorer som vil sponse langrennsverdenscupen.

– De fleste sponsorene er fra Tyskland, Sverige og Sveits. Vi synes det er litt merkelig, med tanke på den store eksponeringen langrenn får i Norge, sier Capol – som påpeker at det for FIS er uproblematisk å inngå avtaler med sponsorer som er i konkurranse med sponsorene til de nasjonale særforbundene.

Siste nytt

 • Tyskland utelukker OL-boikott selv hvis Russland får delta

  Det tyske olympiske idrettsforbundet (DOSB) vil ikke boikotte OL i Paris, selv hvis russiske og belarusiske idrettsutøvere får delta.

  – Et tysk lag vil konkurrere, vi utelukker en boikott på grunn av generelle bekymringer, sa DOSB-president Thomas Weikert i et intervju med den tyske mediegruppen Funke.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal fra tirsdag holde et tredagers styremøte for å diskutere retningslinjer for hvordan de skal håndtere russiske og belarusiske idrettsutøvere i fremtiden.

  De har blitt utestengt fra de fleste store idrettsarrangementer siden starten av den russiske invasjonen av Ukraina for over 13 måneder siden.

  IOC ser nå på muligheten for at de kan komme tilbake under nøytralt flagg under neste års OL i Paris. IOC-president Thomas Bach har sagt at ingen skal diskrimineres på grunn av pass eller fødeland.

  Mer enn 30 land, inkludert Norge, ba nylig IOC om å opprettholde forbudet.

  DOSB kunne foreløpig ikke forestille seg at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få delta igjen, sa Weikert. (NTB)

  IOC Russia Olympics
  Foto: Denis Balibouse / AP
 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste