Hopp til innhold

FIS-direktør latterliggjør skiforbundets logo-oppgjør

VAL DI FIEMME (NRK): Norge jobbet hardt – og fikk gjennomslag for – å gjøre Coop-logoen mindre og påføre egne sponsorer på oppvarmingstrøyene til landslagsstjernene. FIS-direktør Jürg Capol kaller prosessen for sløsing av tid.

Coop logo teip

BAKGRUNNEN: De norske løperne teipet over Coop-logoen under verdenscuphelgen på Lillehammer tidligere denne sesongen. Nå har skiforbundet fått gjennomslag for logoendringer.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Vi kan diskutere «millimetersaker», men man forandrer ikke verden. Vi må jobbe med å løse rettighetsmodellen på en annen måte. Vi er nødt til det. Men i den situasjonen vi var i, ble ikke løsningen god. Vi måtte reagere med en gang, uten å ha god tid, sier Capol.

Jurg Capol

LANGER UT: Jürg Capol er tydelig misfornøyd med det norske skiforbundet.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Det var under verdenscupen på Lillehammer i slutten av november at bråket startet. Norges Skiforbund og enkelte andre skiforbund teipet over Coops logo på utøvernes oppvarmingstrøyer. Handelskjeden er hovedsponsor for verdenscupen i langrenn.

Bakgrunnen for «aksjonen» handlet om uenighet rundt hvem som eier rettighetene til vesten. I dette tilfellet om FIS’ sponsor, Coop, skulle pryde vesten, eller om den lokale arrangørens kunne selge sponsorplass på vesten.

Hybridløsning

Enden på den foreløpige visa ble i hvert fall en slags hybridløsning. Det kom tydelig frem under Tour de Ski.

Coop har fått en litt mindre logo på oppvarmingstrøyene, og alle nasjonene har nå fire av sine sponsorater trykket på vesten.

Norge kjempet hardt for de endringene, hva synes du om den kampen de tok?

– Det var sløsing av tid. Mange ble involvert, men man har ikke forandret verden. Hvis du starter et «prosjekt» og ikke forandrer det nok, så er det ikke klokt. Mange stresset med det og man brukte for mye tid på å forandre en millimeter, sier Capol – og smiler.

Norges Skiforbund i forbindelse med norsk VM-søknad i alpin-VM.

SMÅTTERI: Arrangementssjef i Norges Skiforbund Terje Lund mener det hele er en smal sak.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, som talte Norges og andre nasjoners sak i mediene.

Capol sier at han ikke har snakket mye med Lund.

– For meg var dette småtteri. Hvis man vil ta små kamper, så vil man vinne små kamper. Men man vinner ikke krigen på den måten. Det er for mye detaljer som vi brukte altfor lang tid på, sier FIS-direktøren, som mener rettighetsmodellen de har i dag må endres.

– Jeg kan ikke ta det alvorlig

– Millimeterdiskusjoner hjelper ikke hvis man ikke tenker stort. Tenker man smått, så blir man små. Tenker man stort, så kan man forandre saker stort, sier Capol.

Hvor irritert har du vært på Norge og de andre nasjonene som satte i gang diskusjonene?

– For meg var det stor underholdningsverdi. Ja, det var underholdning. Jeg kunne ikke, og kan ikke, ta det alvorlig, sier Capol – og gliser bredt.

Espen Bjervig

SVARER: Langrennssjef Espen Bjervig synes uenigheten er trist.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langrennssjef Espen Bjervig svarer på vegne av Norges Skiforbund i denne saken. Etter å ha fått fremlagt Capols kritikk av blant annet Norge, svarer han slik:

– Jeg synes det er trist at Jürg Capol karakteriserer uenigheten mellom de nasjonale skiforbundene og FIS som en krig. For oss er dette et strategisk arbeid rundt markedsrettigheter som vi sammen de nasjonale skiforbundene og FIS nå fant en god og midlertidig løsning på. Dette strategiske arbeidet vil bli fulgt opp på FIS-konferansen til våren.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal