FIS avfeier Svindal-forslag: – Vi er de beste ekspertene

Aksel Lund Svindal vil ha en objektiv vurdering av sikkerheten til utøverne. Det får renndirektøren i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til å reagere.

Aksel Lund Svindal

DRAMATISK: Aksel Lund Svindal falt stygt i Kitzbühel-utforen lørdag.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

– Vi er de beste ekspertene sammen med trenerteamene, sier renndirektør Markus Waldner.

Markus Waldner

Renndirektør i FIS, Markus Waldner.

Foto: Patrick Lang

Svindal møtte pressen for første gang siden den stygge ulykken i en pressekonferanse mandag. Der tok han til orde for at en nøytral part uten tilknytning til FIS eller utøverne kunne vurdere sikkerheten ved renn.

Svindals utspill møter imidlertid motstand hos en engasjert Waldner.

– Vi er helt nøytrale. Jeg pusher absolutt ikke på for det ene eller andre rennet.

– Hvis en nøytral part kommer fra utsiden, vil ikke han være like informert. Det er så vanskelig å vurdere. Det er ingen innendørsidrett hvor alt er stabilt, sier han.

– Ikke noe press

Både Marcel Hirscher og Kjetil Jansrud har kritisert FIS etter den dramatiske Kitzbühel-helgen.

I lørdagens utforrenn kjørte 6 av 30 løpere ut før rennet ble stanset. Totalt kjørte 103 alpinister ut i løpet av helgens øvelser.

– Lørdag var det ingen press om å gjennomføre løpet. Hvis det var farlig, ville vi ikke startet, sier Waldner.

Under pressekonferansen fortalte Aksel Lund Svindal at det var som å kjøre i blinde før han falt i den beryktede utforløypa lørdag.

– Hva med de andre? Beklager, altså. Det var et flatt lys, det sa jeg også, men det var bra nok. Det er ofte flatt lys under renn. Hvis du pusher grensen i slike forhold, skjer feil. Også med de store favorittene. Men han sa jo ikke at det var for dårlige forhold til ikke å starte, kommenterte Waldner.

Svindal

Kansellerte i Adelboden

Renndirektøren understreker at han aldri ville ha startet et renn om det ikke var trygt nok.

– Så du hva jeg gjorde i Adelboden? Jeg kansellerte det forbanna rennet fordi det ikke var klart. Det var ikke trygt nok. Adelboden er et stort renn, og jeg kansellerte det før start. Men lørdag var forholdene gode nok, og derfor startet jeg løpet.

NRKs alpinekspert Kjetil Andre Aamodt tror det blir viktig å bedre kommunikasjonen mellom FIS og utøverne for å styrke sikkerheten.

– Den største kunnskapen er hos FIS og utøverne selv, påpeker han.

– Mye fokus på utstyr

Aamodt mener blant annet at FIS har vært for opptatt av utstyrssikkerhet fremfor sikkerheten i løypene.

– FIS har hatt fokus på utstyret, men det handler mye om når man kjører renn eller ikke. De har kanskje fokusert vel mye på utstyrsbiten.

– Hvordan vurderer du sikkerheten under lørdagens utfor?

– Det var vanskelig forhold, men det er alltid noen som ramler i Kitzbühel. Denne gangen var det de mest kjente utøverne som ble rammet og dermed får det også mye oppmerksomhet.

Pressekonferanse med Aksel Lund Svindal og Christian Fink, kirurgen som opererte Svindal.

Siste nytt

 • Tromsø fikk luke i 1.-divisjon

  Sakarias Opsahl ble matchvinner da Tromsø slo Åsane 1–0 borte i 1.-divisjon mandag. TIL hadde tre stolpetreff i kampen, men målet kom først etter 88 minutter.

  Ranheim tapte 1–2 mot Sandnes Ulf, og TIL har nå seks poengs luke til serietoer Ranheim.

  1.divisjonen i fotball 2020: Tromsø - Stjørdals-Blink 4-2.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Carlsen vant første finaledag

  Magnus Carlsen trengte omspill for å vinne første dag av finalen i Legends of Chess. I omspillet slo Carlsen russiske Jan Nepomnjasjtsjij i to strake partier, og han vant første dag 4–2.

  Carlsen hadde muligheten til å gå for seier med de hvite brikkene i parti fire, men valgte å spille en rask remis og sikte seg inn mot seier i omspillet. Det viste seg å være en klok avgjørelse.

  Dermed leder Carlsen 1-0 i finaleserien der de spiller best av tre kamper. Turneringen fortsetter med fire hurtigsjakkpartier tirsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Kråkenes / NRK
 • Kwarasey ferdig i Vålerenga

  Keeper Adam Larsen Kwarasey forlater Vålerenga med umiddelbar virkning. Vålerenga har valgt å satse på unge Kristoffer Klaesson og Kjetil Haug som første- og andrekeeper, og Kwarasey står med null minutter eliteseriefotball hittil i år.

  Vålerenga fotball
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal