NRK Meny
Normal

Dopingtatte friidrettsutøvere straffes hardere enn andre utøvere

MOSKVA (NRK.no): – Asafa (Powell) er en folkehelt på Jamaica, og likevel testet han positivt. Det viser at vi gjør noe riktig, sier presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Sergey Bubka

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack (t.h.), fortalte om strengere dopingstraffer på en pressekonferanse i Moskva torsdag. Her er han sammen med visepresident Sergey Bubka (t.v.).

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Asafa Powell

Den jamaicanske sprinteren Asafa Powell har testet positivt på et stoff som er tillatt under trening, men ikke konkurranse.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp
IAAF

Pressemeldingen som Det internasjonale friidrettsforbundet leverte til jorunalister på pressekonferansen torsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

To dager før VM i friidrett starter gjorde IAAF det klart at de øker straffen fra to til fire års utestengelse for dopingtatte utøvere - slik tilfellet var før 1997.

Regelen trer i kraft fra 1. januar 2015 og gjør det umulig for dopingtatte OL-utøvere å delta i førstkommende OL.

De siste femten årene har straffen vært redusert til to år for å komme på linje med andre internasjonale idrettsorganisasjoner, men presset om å igjen øke straffene har økt i takt med positive prøver fra profilerte utøvere.

– Kampen mot doping kommer aldri til å ta slutt, sa presidenten Lamine Diack på en pressekonferanse i Moskva torsdag ettermiddag.

– Fremgang

Avgjørelsen kommer etter en sommer preget av doping i friidretten. Sprintstjernene Tyson Gay og Asafa Powell er blant dem som har kastet skygge over idretten. I tillegg er det nå også blitt kjent at en mengde tyrkiske utøvere - noen av dem helt ned i 17-årsalderen - har testet positivt.

– Asafa (Powell) er en folkehelt på Jamaica, og likevel testet han positivt. Det viser at vi gjør noe riktig, at vi har laboratorier og dopingjegere som gjør jobben sin, sier Diack og legger til:

– Vi er i fremgang.

Enstemmig

Omlag 50 pressefolk hadde møtte opp på torsdagens pressekonferanse der de nye dopingstraffene ble presentert.

– Den nye WADA-koden som trår i effekt vil vise vår faste holdning til tøffere straffer for doping, og vi har bestemt oss til å gå tilbake til fire års utestengelse, heter det i IAAFs begrunnelse.

Ifølge meldingen fra IAAF ble endringen enstemmig vedtatt og resultatet skal ha blitt mottatt med applaus.

– IAAF har en forpliktelse overfor det store flertall av utøvere, trenere og ledere som tror på en rein idrett. Derfor har vi laget et program som har store ressurser og som i stadig økende grad er i stand til å oppdage og fjerne dem som bryter våre regler, står det i IAAFs uttalelse.

Siste nytt

 • Pellegrino har signert for Godset

  Amahl Pellegrino (27) har signert en toårsavtale med Strømsgodset. Det melder klubben på sine nettsider mandag. Han kommer vederlagsfritt fra Mjøndalen.

  – Det har vært en drøm for meg i mange år å spille for Strømsgodset, sier han.

  Amahl William D'Vaz Pellegrino
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Stengel klar for Strømsgodset

  Herman Stengel (22) bytter Valle og Vålerenga med Marienlyst og Strømsgodset, bekrefter Drammen-klubben på sine nettsider. Avtalen trer i kraft fra 1 januar 2018, og 22-åringen har signert en treårskontrakt.

  Stengel
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pulis ferdig i West Bromwich Albion

  Kontrakten til Tony Pulis, hovedtrener i West Bromiwich Albion, ble i dag avsluttet. Det melder klubben selv på sin hjemmeside. Assistenttrener Gary Megson tar over foreløpig.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-CHELSEA
  Foto: ROLAND HARRISON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal