Hopp til innhold

Fiolinist-alpinisten utestengt i fire år for juks

Husker du den britiske alpinisten Vanessa Vanakon som ble sist i storlalåm i OL i Sotsji? Nå er hun disket og utestengt i fire år for juks med resultatlistene.

Vanessa Mae

Vanessa Vanakon - alias den verdenskjente fiolinisten Vanessa-Mae - i fint driv i storslalåmløypa i Sotsji. Nå har det kommet fram at hun jukset seg til start

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

35-åringen kvalifiserte seg bare noen dager før OL-åpningen. I konkurransen ble hun nummer 67 og sist på resultatlista .

Men i motsetning til 22 av sine konkurrenter, klarte hun iallfall å fullføre to omganger.

Men nå er det avslørt at resultatlista på rennene der hun kvalifiserte seg, var manipulert. Dette har FIS oppdaget, og nå er hun straffet med fire års utestengelse fra idretten.

Det samme gjelder fem funksjonærer som skal ha kjent til og hjulpet til med manipuleringen av resultatlistene fra de fire rennene i Krvavec i Slovenia, som var bakgrunn for at hun fikk starte i Sotsji.

Vanessa-Mae med fiolinen som har gjort henne verdensberømt

Her er Vanessa-Mae med det hun kan bedre ennå stå på ski: Med fiolinen er hun verdenskjent

Foto: PETER PARKS / Afp

– Uten manipulasjonene hadde hun ikke hatt nok FIS-punkter til å være kvalifisert for start i OL, sier FIS i en uttalelse

Den Singapore-fødte jenta – som er mer kjent som Vanessa-Mae - Wikipedia – er en verdenskjent klassisk fiolinist som har solgt over 10 millioner album verden over. Hun fikk mye omtale da hun startet og fullførte konkurransen i Sotsji.

– Jeg har lyst til å konkurrere på ski sammen med de aller beste, sa hun. Og begynte å trene seks måneder før OL.

– Med min sparsomme erfaring og min alder er jeg overlykkelig for at jeg kom i mål i to omganger. Jeg holdt på å kjøre ut tre ganger, sa hun etterpå.

Vanessa Mae har kinesisk far og thailandsk mor. Hun har vokst opp i England og bor i Sveits. Hun er britisk statsborger, men deltok for Thailand i OL – den tredje thailandske deltakeren i vinter-OL noensinne.

Siste nytt

 • Haugesund røk for 2.-divisjonslag

  Haugesund så ut til å gå mot en forventet seier i cupen, men så snudde David Sissoko kampen for Brattvåg og sikret 2-1-seier for 2.-divisjonsklubben.

  Forrige runde sto Brattvåg også for en ørliten cupbombe da de slo ut 1.-divisjonsklubben Hødd.

  Haugesund ligger på 13. plass i Eliteserien med ni poeng på ni kamper. Brattvåg er nummer ti i sin 2. divisjonsavdeling.

  Eliteserien i fotball 2023: Strømsgodset - Haugesund (1-2)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Kolstad vant sluttspillet – sikret mesterligaplass

  Elverums tid som sluttspillkonge i håndball er over etter ni strake titler. Tronen ble tatt over av Kolstad etter 29-27-seier i den fjerde finalekampen.

  Trønderne vant dermed finaleserien 3-1 sammenlagt. Triumfen kom etter at den hardtsatsende klubben i mars ble seriemestere for første gang.

  Den norske mesterligaplassen deles ut i sluttspillet. Til høsten får Kolstad endelig muligheten til å prøve seg på den største scenen i europeisk håndball. (NTB)

  REMA 1000-ligaen Menn sluttspill kamp 4 Elverum - Kolstad
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Raufoss-spiller med drømmemål fra midtbanen

  Raufoss sendte Mjøndalen hodestups ut av cupen etter å ha vunnet hele 4–0 på bortebane onsdag. Gultrøyenes Loris Mettler ble kampen store snakkis da han før pause fikk drømmetreff fra egen banehalvdel.

  Scoringen kom etter at vertenes Joackim Olsen Solberg mistet ballen på Raufoss' banehalvdel. Mettler tok et touch og banket til. Ballen gikk i en fin bue over Kinn i Mjøndalen-målet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste