NRK Meny
Normal

Landslagssjef om dopingtatt finne: – Et svart får

Finnenes norske landslagssjef Magnar Dalen tror ikke dopingtatte Tero Similä (34) representerer en ukultur i Finland.

Tero

SKAL VÆRE TATT: Den finske langrennsløperen Tero Similä.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Dalen

SLUTTER: Magnar Dalen gir seg som finsk landslagssjef i sommer.

Foto: Jussi Nukari / NTB Scanpix

Similäs manager Tom Haikola bekrefter at Similä er tatt og kaller det «et sjokk» overfor avisen Urheilulehtis.

Magnar Dalen, som går av som finsk landslagssjef etter åtte år i sommer, synes saken er kjedelig.

Dalen understreker at han uttaler seg om dopingsaken på generelt grunnlag, ettersom det ikke forelå en offisiell bekreftelse på hvem den dopingtatte utøveren er da NRK.no snakket med landslagssjefen.

Det ble bekreftet på en pressekonferanse i det finske skiforbundet seinere på dagen.

– Svart får

– Det er en løper som ikke tilhører olympiaden, og som er en del opp i årene. Det er alltid kjedelig med dopingsaker, og dessverre ser det ofte ut til å skje som desperate handlinger mot slutten av karrieren, sier Dalen, som blir erstattet av Reijo Jylha i juni.

– Det er en som prøver å jukse til seg resultater, og det er veldig bra at de blir tatt. Det har vært mange tilfeller i Finland, og forhåpentlig er det til skrekk og advarsel for andre som vurderer det samme, sier han.

Landslagssjefen er sikker på at denne saken er et enkelttilfelle.

– Jeg er rimelig trygg på at dette er et svart får og ikke en del av et system, sier Dalen.

– Det er alltid kjedelig, men vi må skille mellom enkelttilfeller og skandaler som vi hadde i 2001, hvor det var organisert av landslagsledelsen, sier Dalen.

Dette er andre gang Dalen opplever en dopingsak som finsk landslagssjef. Juha Lallukka konkurrerte ikke på flere år etter å ha blitt mistenkt for doping. A- og B-prøven var positiv, men Lallukka nektet for å ha dopet seg.

Selv om Dalen mener det er umulig for ledelsen å kontrollere alle løpere utenfor landslaget, er han klar på at slike saker er et problem for finsk skisport.

– Det har vært for mange tilfeller i Finland til at du kan skyve det under matten, sier Dalen.

13.-plass som besteplassering

Ifølge TV-stasjonen YLE blir det opplyst mer om dopingsaken under en pressekonferanse senere tirsdag.

– Det er snakk om en løper på et slikt nivå at det finnes grunn til å avholde en pressekonferanse. Vi er skriftlig enig med utøveren om at vi gjør det på denne måten, sier Mika Kulmela i Det finske skiforbundet.

Forbundet har foreløpig ikke bekreftet navnet på utøveren.

Similä representerte Finland under OL i Torino og kan se tilbake på fire finske mesterskapsgull, men han deltok ikke i Sotsji. Hans beste mesterskapsplassering internasjonalt er en 13.-plass under VM i Oberstdorf i 2005.

Både A- og B-prøven skal være positiv, skriver NTB.

Kulmela fra forbundet vil selv delta under pressekonferansen. Det vil også Timo Seppälä, som er medisinsk ansvarlig for Finlands antidopingmyndigheter.

Finlands landslag var innblandet i en av de mest omfattende dopingsakene i historien under VM på hjemmebane i Lahti i 2001. Der ble kjente utøvere som Jari Isometsä, Mika Myllylä og Harri Kirvesniemi tatt.

Siste nytt

 • Falt i trappen - kampen utsatt

  Tungvektskampen i boksing mellom David Haye og Tony Bellew er utsatt etter at førstnevnte falt i trappen og skadet armen.

  Tony Bellew slo David Haye i 11. runde under deres kamp i mars. Det utsolgte returoppgjøret skulle i utgangspunktet gå 17. desember, men er nå utsatt til enten 24. mars eller 5. mai.

  Tony Bellew og David Haye
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Matip
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn