NRK Meny
Normal

Finsk hoppsport i krise: – Jeg savner Finland i toppen

Den gamle hoppstormakten Finland har aldri vært lengre nede. NRKs hoppekspert Espen Bredesen ser ingen åpenbar forklaring på finnenes problemer.

Lauri Asikainen

Lauri Asikainen er finnenes beste hopper på en 45. plass i verdenscupen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Espen Bredesen

Espen Bredesen savner Finland i toppen av internasjonal hoppsport.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Finland har alltid skihoppere som har vært i toppen av den internasjonale hoppsporten. Legender som Matti Nykänen og Janne Ahonen har til sammen 15 plasseringer på pallen i hoppuka.

Nå er det derimot krisestemning i den finske hoppleiren. I storbakkerennet i VM toppet det hele seg da alle de tre finnene som var kvalifisert til rennet, ble slått av Sveriges skihopper Carl Nordin.

– De hopper rett og slett ikke bra nok for tiden. Det er veldig synd at Finland gjør det så dårlig. De har alltid hatt gode hoppere, så jeg savner Finland i toppen, mener NRKs hoppekspert Espen Bredesen.

Dårlige resultater

I helgens verdenscupavslutning i Plancia, er kun to finner kvalifisert; Lauri Asikanen og Olli Muotka.

Den beste finnen i verdenscupen sammenlagt er Lauri Asikainen, helt nede på en 45. plass med 50 poeng.

2012 ble den tidligere kombinertløperen Anssi Koivuranta beste finne på 18. plass, mens Matti Hautamaeki kom på 7. plass i 2011. Matti Hautamaeki og spesielt Janne Ahonen har vært i toppen av internasjonal hoppsport gjennom hele 2000-tallet.

Ahonen står totalt med 18 mesterskapsmedaljer og har fem seiere i hoppuka. Nå er både Ahonen og Hautamaeki bort fra hoppsporten.

I OL 2010 kom Finland på fjerdeplass i lagkonkurransen, og har tok sølv i OL både i 2002 og 2006. Da lagkonkurransen ble arrangert i årets VM, ble det kun 11. plass for Finland - kun Kasakhstan var dårligere.

Feil kultur

Mika Kojonkoski

Mika Kojonkoski leder en komite som skal heve toppidretten i Finland.

Foto: Lovric, Primoz / NTB scanpix

På hjemmebane i Kuopio 12. mars, klarte ingen av finnene å kvalifisere seg til finaleomgangen i rennet. Finsk hopp har nådd bunnivået.

– Hovedtreneren har selvfølgelig mye av ansvaret for å lykkes, men denne typen kritikk blir litt feil. Det tar ikke saken videre. Når ting går dårlig, må alle tenke på hva som kan gjøres bedre. Vi en kultur som sier at årsaken alltid er et annet sted, sier tidligere landslagstrener for de norske hopperne Mika Kojonkoski til YLE.

Kojonkoski er nå med i en komite som skal gjøre Finland til en toppnasjon i idrett innen 2020.

Skal ansette ny trener

Denne sesongens trener Pekka Niemelä, som overtok det finske hopplandslaget i mars 2010, har i Finland fått mye av skylden for de dårlige resultatene de siste sesongene.

Ifølge finsk MTV3, har det finske hoppforbundet hatt et møte med en gruppe ekspert som har vurdert forslag til endring i type trening, coaching og dens koordinering.

– Norge har selv klart å komme tilbake i toppen på et år, så jeg ser ingen grunn til at Finland ikke skal klare det hvis de endrer mønster, sier Bredesen.

Det finske forbundet sitt førstevalg skal være Kari Ylianttila som vant hoppuka i 1977/1978. 59-åringen har etter hans aktive karriere vært hopptrener for USA, Sverige og Japan, men har stått uten hopprelatert jobb siden 2010.

Ahonen med comeback

Janne Ahonen

Janne Ahonen vil gjøre comeback til OL i Sotsji.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

I januar ble det klart at legenden Janne Ahonen på nytt har tenkt å gjøre comeback i hoppbakken. Han la opp før etter 2007/08-sesongen, men kom tilbake i OL-sesongen 09/10. Han fortsatt påfølgende sesong, men la opp før 11/12-sesongen.

Nå frister et nytt OL, men Bredesen er skeptisk. Han tror ikke Ahonen kan klare å komme tilbake på toppnivå alene.

– Han trenger er lag rundt seg skal han klare det. Det er en avhengig av, sier Bredesen.

Kombinert sliter

Det er ikke bare hoppsporten som sliter i Finland, men også kombinert, der skihopp er inn i bildet, sliter med å få gode resultater for tiden.

Beste finne i årets verdenscup i kombinert var Ilkka Herola på 40. plass, mens i 2011/2012 var det Janne Ryynaenen, som året før kom på 18. plass.

I 2010/2011-sesongen hadde Finland tre løpere topp 20 i verdenscupen, og i 2009/2010-sesongen vant Anssi Koivuranta verdenscupen.

Dette viser tydelig den markante nedgangen både hopp- og kombinertsporten har hatt i Finland de siste sesongene.

Siste nytt

 • Nytt tap for Emil Meek

  Den norske MMA-utøveren tapte sin andre strake UFC-kamp da Bartosz Fabinski ble for sterk i Hamburg søndag. Meek var avhengig av å holde kampen på beina, men sterke Fabinski lyktes med å ta nordmannen ned gjentatte ganger.

  Emil Meek
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norge ute av U19-EM

  Norges G19-landslag måtte slå Italia for å gå videre fra gruppespillet, og det så lenge lyst ut etter at Erling Braut Håland sendte Norge i føringen. I det 83. minutt utlignet juventus-ungutten Moise Kean. 1-1 ble også sluttresultatet, og Norge er dermed ute av U19-EM.

  UEFA U19: Italia - Norge
  Foto: Juha Harju/lehtikuva / NTB scanpix
 • Dansk seier i Tour de France

  Magnus Cort Nielsen syklet inn til seier på den 15. etappen i Tour de France. Astana-syklisten angrep ved 200-metersmerket og spurtet inn til seier på lekkert vis. Hans første seier i Tour de France og danskenes første seieren siden 2009.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street