NRK Meny
Normal

Finner Pamela Jelimo formen før friidretts-VM?

Betegnelsen "fra det store intet" har ofte vært brukt om kenyanske løpertalenter, som plutselig markerer seg internasjonalt.

Pamela Jelimo

Pamela Jelimo jubler over OL-gullet i Beijing på 800 meter.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Det passet i alle fall perfekt på Pamela Jelimo, som i fjor - 18 år gammel - bokstavelig talt stormet inn på friidrettsarenaen.

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Hun løp sin aller første 800 meter i slutten av april, og da sesongen var over, hadde den talentfulle jenta fra Nandi-området vest i Kenya utklasset konkurrentene i alle sine 14 starter på favorittdistansen, forbedret juniorverdensrekorden hele fem ganger, vunnet gullpotten i Golden League på én million dollar alene og erobret Kenyas aller første kvinnelige gullmedalje i olympiske leker.

Med 1.54.01 som personlig rekord var hun nr. 3 på verdensstatistikken - og bare 73/100 sekunder fra Jarmila Kratochvilovas legendariske - og litt forhatte rekord på 1.53.28 fra 1983.

Ble kjønnstestet

Pamelas varemerke var rett og slett å løpe fra konkurrentene allerede etter 400 meter. Hun var en attraksjon i 2008 - og forklarte selv framgangen og suksessen med hardt treningsarbeide.

Uten å ha drevet spesifikk styrketrening var ungjenta påfallende kraftig og muskuløs - i likhet med sin 800 meter-kollega Maria Mutola fra Mozambique.

For å unngå spekulasjoner og være på den sikre siden, ble hun derfor kjønnstestet før avreise til de olympiske leker i Beijing i fjor sommer.

Dette ble organsisert av hennes belgiske managementfirma Golazo.

Åtte søsken

Pamela Jelimo

Pamela Jelimo jublet etter at hun sikret seg gullpotten i Golden League i 2008.

Foto: LALMAND-LEFOUR-JANSENS / AFP

Pamela Jelimos historie er spesiell på flere måter. Hun vokste opp i en liten landsby ved Kapsabet i en søskenflokk på 9 - sammen med bestefar og sin mor Jeptoo Keter.

Moren giftet seg aldri, og det sies at hennes 9 barn skal være med forskjellige menn.

Da Pamela hadde skaffet familien gull, heder og ikke minst penger - og var tilbake fra Europa i fjor, meldte flere menn seg, og hevdet at de var Pamelas far!

Men historien forteller også at mor Jeptoo svarte ergerlig på alle henvendelser: - Hun hadde oppdratt alle 9 barna alene, skaffet mat på bordet og penger til skolegang, og vært både mor og far!

Giftet seg i vinter

Etter alt oppstyret som fulgte etter olympisk gull og internasjonal berømmelse innrømmer Pamela Jelimo at det tok tid å legge fjorårssesongen bak seg - og konsentrere seg fullt og helt om trening.

I løpet av vinteren giftet hun seg, og etter uenighet med suksesstrener Zaid Kipkemboi Aziz har ektemann Peter Murray overtatt ansvaret for treningen.

Etter å ha blitt grundig slått i internasjonale stevner i Rabat, Marokko i mai (2.02.46) og Eugene, USA i begynnelsen av juni (2.05.57), var det klart at hennes utholdenhetsmagi fra 2008 var forsvunnet.

Pamela Jelimo med gullmedaljen hun vant på 800 meter i Beijing-OL.

Pamela Jelimo med gullmedaljen hun vant på 800 meter i Beijing-OL.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Etter 600 meter var det ikke mer kraft igjen i beina, og mange tvilte på om det i hele tatt ville bli aktuelt med VM-start i Berlin.

Oppmuntrende løp

Derfor ble sesongens 3.konkurranse på 800 en oppmuntring for Pamela. I Heusden i Belgia sist lørdag (18.7.) fant hun tilbake til vinnerstien - riktignok med et litt annet taktisk opplegg enn før. Hun ventet med å gå i tet til selve oppløpet, sprintet lett fra sine konkurrenter og vant på 1.59.59.

Etter den bedrøvelig forsesongen ser det derfor allikevel ut til at fjorårets lysende 800 meter-stjerne vil kunne rekke mesterskapsformen til VM i Berlin.

Denne helgen skal Pamela Jelimo helst bekrefte formutviklingen i de kenyanske VM-testløpene i Nairobi.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld