Norsk professor: – Jeg vil kalle det doping

Finnene er innenfor regelverket, dersom de ønsker å konkurrere med oksygenmasker i fremtiden. Ekspertene reagerer kraftig.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

VIDEO: Disse maskene skal gjøre finnene bedre i langrenn.

Det har vakt oppsikt at de finske langrennsløperne ikke har noen hindring i regelverket, ifølge FIS, dersom de ønsker å bruke oksygenmasker i konkurranser i fremtiden.

Det får Hans Kristian Stadheim til å reagere. Han skriver doktorgradsoppgave ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole.

– Det er en veldig feil retning å gå, når vitenskapelige studier har vist at ekstra tilførsel av oksygen kan medføre at man forbedrer prestasjonsevnen. Spesielt hos godt trente utøvere. Det er uheldig at de godkjenner slike masker, sier Stadheim.

– Doping

Jostein Hallén, professor i idrettsfysiolog, er enda tydeligere.

– Jeg vil kalle det doping, fordi det øker prestasjonsevnen og det skader idrettens anseelse, som er kravene som skal til for å kalle det doping, mener Hallén.

NRK var i høst til stede da finnene testet masken på breen i Val Senales på nærmere 3000 meters høyde. Masker ble plassert over munn og nese og lyden av oksygen tilført fra en oksygentank på ryggen gikk jevnt.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland var en av de som da mente at finnenes oksygentank-trening ikke hører hjemme i idretten.

– Ikke forbudt

Nå er det blitt mer alvor rundt saken.

Den svenske avisen Expressen skrev under Tour de Ski, at finnene har forhørt seg om det er innenfor regelverket å bruke slike tanker i konkurranse. FIS sier de har lov.

Juha Mieto

REAGERER: Juha Mieto.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi kjenner til situasjonen og Finland har tatt kontakt med oss. Men nei, oksygen er ikke forbudt. Ei heller i konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sier Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Expressen.

Til nå skal ingen finske løpere ha vurdert å bruke utstyret i konkurranse, men finnene har vektlagt at de ennå ikke har nok forskning på dette. Landslagsledelsen tror det blir aktuelt først mot VM i 2019.

Mieto: – Dette er tull

Ekspertene er sjokkert over regelverket.

– Jeg syns det er betenkelig at de vil tillate noe slikt, med tanke på at de har opprettet forbud mot en del andre hjelpemidler. Astmamedisin er for eksempel ikke i nærheten av å gi samme prestasjonsheving som en oksygenmaske vil gi, sier Stadheim.

– Hvis noen vil finne på å bruke dette under konkurranse, må det tas opp i WADA, og lignende, umiddelbart – og forbys, sier Hallén.

Den finske skilegenden Juha Mieto reagerer også på planene til sine landsmenn.

– Om det fortsetter sånn, kan skiløperne snart ha turbo på ryggen. Alle må forstå at dette her er tull, sier han, ifølge Yle til Ilta Sanomat.

Siste nytt

 • Ullvang på 3. plass - får ny sjanse

  Padleren Lars Magne Ullvang (27) ble nummer 3 i forsøksheatet i sin OL-debut. Det betyr en ny sjanse til å ta seg til semifinalen om få timer.

  Han gikk rett i tet fra start. Ledelsen holdt han til over halvveis i løpet før han ble passert av Alex Jurenia og Dojan Zdelar fra Serbia, som ble de to som gikk direkte til finale. Ulvang kom i mål 3,8 sekunder bak Jurenia.

  Kvartfinalene går klokken 6 norsk tid.

  Lars Magne Ullvang
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ny norsk rekord og finaleklar

  Sleggekaster Eivind Henriksen kastet 78,79 meter allerede i første forsøk i kvalifiseringsrunden i slegge. Med det satte han ny norsk rekord med over en halv meter.

  Kastet gjorde til at han tok seg direkte til finalen, og den går onsdag.

  Henriksens personlige beste før konkurransen var 78,25, som var norsk rekord og ble satt under et friidrettsstevne i Tyskland i 2019. Hans tidligere rekord var på 76,86 og ble satt et drøyt år før rekordkastet i Tyskland.

  Eivind Henriksen
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Vant heat etter fall

  Nederlandske Sifan Hassan var involvert i et fall i siste runde på kvalifiseringsløpet på 1500 meter mandag, men reiste seg opp igjen og startet opphentinga.

  Hun løp inn på tiden 4:05.17, først av alle.

  – Det er ingen andre som hadde klart det der, sier friidrettsekspert Ingvill Måkestad Bowim på Disoverys sending.

  NRKs ekspert Vebjørn Rodal mener det er en umenneskelig prestasjon.

  Hassan skal løpe finale på 5000 meter seinere i dag.

  Sifan Hassan
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal