Norsk professor: – Jeg vil kalle det doping

Finnene er innenfor regelverket, dersom de ønsker å konkurrere med oksygenmasker i fremtiden. Ekspertene reagerer kraftig.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

VIDEO: Disse maskene skal gjøre finnene bedre i langrenn.

Det har vakt oppsikt at de finske langrennsløperne ikke har noen hindring i regelverket, ifølge FIS, dersom de ønsker å bruke oksygenmasker i konkurranser i fremtiden.

Det får Hans Kristian Stadheim til å reagere. Han skriver doktorgradsoppgave ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole.

– Det er en veldig feil retning å gå, når vitenskapelige studier har vist at ekstra tilførsel av oksygen kan medføre at man forbedrer prestasjonsevnen. Spesielt hos godt trente utøvere. Det er uheldig at de godkjenner slike masker, sier Stadheim.

– Doping

Jostein Hallén, professor i idrettsfysiolog, er enda tydeligere.

– Jeg vil kalle det doping, fordi det øker prestasjonsevnen og det skader idrettens anseelse, som er kravene som skal til for å kalle det doping, mener Hallén.

NRK var i høst til stede da finnene testet masken på breen i Val Senales på nærmere 3000 meters høyde. Masker ble plassert over munn og nese og lyden av oksygen tilført fra en oksygentank på ryggen gikk jevnt.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland var en av de som da mente at finnenes oksygentank-trening ikke hører hjemme i idretten.

– Ikke forbudt

Nå er det blitt mer alvor rundt saken.

Den svenske avisen Expressen skrev under Tour de Ski, at finnene har forhørt seg om det er innenfor regelverket å bruke slike tanker i konkurranse. FIS sier de har lov.

Juha Mieto

REAGERER: Juha Mieto.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi kjenner til situasjonen og Finland har tatt kontakt med oss. Men nei, oksygen er ikke forbudt. Ei heller i konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sier Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Expressen.

Til nå skal ingen finske løpere ha vurdert å bruke utstyret i konkurranse, men finnene har vektlagt at de ennå ikke har nok forskning på dette. Landslagsledelsen tror det blir aktuelt først mot VM i 2019.

Mieto: – Dette er tull

Ekspertene er sjokkert over regelverket.

– Jeg syns det er betenkelig at de vil tillate noe slikt, med tanke på at de har opprettet forbud mot en del andre hjelpemidler. Astmamedisin er for eksempel ikke i nærheten av å gi samme prestasjonsheving som en oksygenmaske vil gi, sier Stadheim.

– Hvis noen vil finne på å bruke dette under konkurranse, må det tas opp i WADA, og lignende, umiddelbart – og forbys, sier Hallén.

Den finske skilegenden Juha Mieto reagerer også på planene til sine landsmenn.

– Om det fortsetter sånn, kan skiløperne snart ha turbo på ryggen. Alle må forstå at dette her er tull, sier han, ifølge Yle til Ilta Sanomat.

Sportsnyheter

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP
 • Karlsson trapper opp treningen

  Den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson (22) har økt treningsmengden etter at en sliten og overbelastet kropp tvang henne til å roe ned i august.

  Karlsson har dessuten slitt med en forkjølelse den siste tiden. Det gjorde henne til et usikkert kort til det svenske landslagets høydesamling i franske Font Romeu, men nå er hun på plass i de franske Pyreneene.

  – Hun følger planen som er lagt, sa landslagslege Per Andersson på et digitalt pressetreff torsdag.

  – Hun kom ned senere enn de andre og trente individuelt i begynnelsen. Hun har trappet opp, og det ser bra ut, sier landslagssjef Anders Byström.

  Frida Karlsson
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Fikk sparken i Nottingham Forest

  Nottingham Forest er i poengnød på nivå to i engelsk fotball. Laget står med kun ett poeng på sine sju første kamper i mesterskapsserien. Torsdag fikk derfor manager Chris Hughton sparken. Han har vært manager i klubben siden oktober i fjor.

  Chris Hughton
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal