NRK Meny
Normal

Norsk professor: – Jeg vil kalle det doping

Finnene er innenfor regelverket, dersom de ønsker å konkurrere med oksygenmasker i fremtiden. Ekspertene reagerer kraftig.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

VIDEO: Disse maskene skal gjøre finnene bedre i langrenn.

Det har vakt oppsikt at de finske langrennsløperne ikke har noen hindring i regelverket, ifølge FIS, dersom de ønsker å bruke oksygenmasker i konkurranser i fremtiden.

Det får Hans Kristian Stadheim til å reagere. Han skriver doktorgradsoppgave ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole.

– Det er en veldig feil retning å gå, når vitenskapelige studier har vist at ekstra tilførsel av oksygen kan medføre at man forbedrer prestasjonsevnen. Spesielt hos godt trente utøvere. Det er uheldig at de godkjenner slike masker, sier Stadheim.

– Doping

Jostein Hallén, professor i idrettsfysiolog, er enda tydeligere.

– Jeg vil kalle det doping, fordi det øker prestasjonsevnen og det skader idrettens anseelse, som er kravene som skal til for å kalle det doping, mener Hallén.

NRK var i høst til stede da finnene testet masken på breen i Val Senales på nærmere 3000 meters høyde. Masker ble plassert over munn og nese og lyden av oksygen tilført fra en oksygentank på ryggen gikk jevnt.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland var en av de som da mente at finnenes oksygentank-trening ikke hører hjemme i idretten.

– Ikke forbudt

Nå er det blitt mer alvor rundt saken.

Den svenske avisen Expressen skrev under Tour de Ski, at finnene har forhørt seg om det er innenfor regelverket å bruke slike tanker i konkurranse. FIS sier de har lov.

Juha Mieto

REAGERER: Juha Mieto.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi kjenner til situasjonen og Finland har tatt kontakt med oss. Men nei, oksygen er ikke forbudt. Ei heller i konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sier Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Expressen.

Til nå skal ingen finske løpere ha vurdert å bruke utstyret i konkurranse, men finnene har vektlagt at de ennå ikke har nok forskning på dette. Landslagsledelsen tror det blir aktuelt først mot VM i 2019.

Mieto: – Dette er tull

Ekspertene er sjokkert over regelverket.

– Jeg syns det er betenkelig at de vil tillate noe slikt, med tanke på at de har opprettet forbud mot en del andre hjelpemidler. Astmamedisin er for eksempel ikke i nærheten av å gi samme prestasjonsheving som en oksygenmaske vil gi, sier Stadheim.

– Hvis noen vil finne på å bruke dette under konkurranse, må det tas opp i WADA, og lignende, umiddelbart – og forbys, sier Hallén.

Den finske skilegenden Juha Mieto reagerer også på planene til sine landsmenn.

– Om det fortsetter sånn, kan skiløperne snart ha turbo på ryggen. Alle må forstå at dette her er tull, sier han, ifølge Yle til Ilta Sanomat.

Siste nytt

 • Ruud faller på ATP-rankingen

  Casper Ruud rykker fire plasser ned på verdensrankingen i tennis og ligger nå på 205. plass etter tapet i første runde av Tunis Open. Det er hans dårligste ranking på over et år. I fjor sommer var nordmannen helt oppe på 108. plass.

  Australian Open Tennis
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Hansen vant norsk mesterliga-duell

  Espen Lie Hansens franske klubb Nantes tok første stikk mot Bjarte Myrhols Skjern i den første av to kvartfinaler i mesterligaen. Nantes vant 33-27 på hjemmebane. Bjarte Myrhol scoret fire mål for sin danske klubb.

  Espen Lie Hansen
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagvenninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun, også Chelsea-spiller, tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08