NRK Meny
Normal

Finaleklar etter dødsulykke: – En ekstrem mental prestasjon

Når Venus Williams lørdag spiller Wimbledon-finale, er det med et helt spesielt bakteppe. 37-åringen har levert sin beste tennis bare uker etter hun var involvert i en dødsulykke.

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

I SORG: Venus Williams har uttalt at hun er sønderknust etter dødsulykken. Til tross for omstendighetene har hun levert tennis i verdensklasse i Wimbledon.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

At Venus Williams er i lørdagens Wimbledon-finale, hvor hun møter spanske Garbiñe Muguruza, er spesielt av flere grunner. 37-åringen er en av de eldste til å spille finale noensinne, og det er hele åtte år siden sist hun greide å ta seg så langt i den gjeve turneringen.

Men først og fremst er det spesielt fordi hun har vært i en personlig krise utenfor tennisbanen.

Dødsulykke

9 juni i år var Williams involvert i en dødsulykke. Hun kolliderte med en bil som kom inn fra siden da hun skulle kjøre gjennom et veikryss. Passasjeren i den andre bilen omkom to uker etter ulykken på grunn av skadene han pådro seg.

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

Williams har ikke spilt Wimbledon-finale på åtte år. I mellomtiden har hun hatt noen tunge år blant annet på grunn av Sjögrens syndrom, men hun er nå tilbake på topp.

Foto: GLYN KIRK / AFP

I starten meldte flere medier at Williams muligens hadde skylden for ulykken, og familien til den omkomne passasjeren varslet et søksmål mot tennisstjernen.

Disse anklagene hadde Williams hengende over seg da hun like etterpå besluttet å gjennomføre Wimbledon-turneringen. Men hun var sønderknust.

På en av de første pressekonferansene i turneringen tok en tydelig preget Williams til tårene da hun fikk spørsmål om ulykken.

– Da jeg så overskriften om ulykken, tenkte jeg at hun kanskje ville trekke seg. Det er jeg glad hun ikke gjorde. Det er en ekstrem mental prestasjon hun har gjennomført, med en slik skygge hengende over seg, sier Eurosports tenniskommentator Ola Ramnefjell Bentzen.

Politiet har etter hvert frigitt en video som viser at Williams kjørte på grønt lys før ulykken, og hun er ikke siktet.

– Har vært strålende

Til tross for omstendighetene har Williams levert så det holder på tennisbanen.

– Hun har vært helt strålende. Det er litt som med Roger Federer, som er året yngre enn henne og skal spille herrefinalen. Hun er helt på høyde med det beste vi har sett av henne før, sier Bentzen, som er imponert over hvordan Williams har greid å holde fokus.

– Etter den første pressekonferansen så man hvor preget hun var. Det har åpenbart gått veldig inn på henne, og sånn sett er det rått hvordan hun har greid å fokusere. Etter den første kampen har ulykken heller ikke blitt tatt opp så mye, folk har respektert det, sier Bentzen.

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

HVEM VINNER?: Williams møter spanske Garbiñe Muguruza i lørdagens Wimbledon-finale.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

I finalen holder tenniskommentatoren en liten knapp på Williams.

– Muguruza vant sist de møttes, men det var på grus. Nå er det på gress, og der trives Williams litt bedre, sier han.

Williams selv har også selvtillit før finalen.

– Jeg har spilt en rekke finaler her. Det har vært en velsignelse. Egentlig kan jeg ikke be om mer, men jeg vil likevel be om bitte litt mer. En (seier) til vil være fantastisk, sa hun fredag.

Williams har mulighet til å bli den eldste vinneren av en majorturnering i Open-æraen dersom hun vinner i dag.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal