NRK Meny
Normal

Finaledommer Pitana: – Takk for støtten

Argentinske Néstor Pitana nevner ikke den kontroversielle VAR-straffen med ett ord i sin takketale etter VM-finalen.

Nestor Pitana ser fokusert ut under VM-finalen

FÅR KRITIKK: VMs finaledommer Néstor Pitana måtte bruke videodømming (VAR) for å finne ut om Frankrike skulle ha straffe eller ikke i VM-finalen. Avgjørelsen om å dømme straffe blir kritisert.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– Det var en uforglemmelig opplevelse å få representere landet mitt i verdens største sportsbegivenhet, skriver argentinske Néstor Pitana om VM-jobben på Twitter.

Han og videoassistentdommerne i søndagens VM-finale har måtte tåle mye kritikk etter at de ga Frankrike en kontroversiell straffe på stillingen 1-1, men Pitana kommenterte ikke hendelsen søndag.

Det er riktig nok ikke vanlig at Fifa-dommere kommenterer kontroverser underveis i et mesterskap, men heller ikke i det man kan kalle en takketale på sosiale medier natt til mandag norsk tid, omtaler Pitana det som ble finalens største snakkis.

– Jeg vil takke alle for den enorme støtten under dette VM, skriver han heller.

– Denne opplevelsen vil få en plass i hjertet mitt og alltid gjør meg stolt.

– Hundre prosent feil

Men samtidig som finaledommeren gjør seg klar til hjemreisen til Argentina raser debatten om det var straffe eller ikke da Kroatias Ivan Perišić var borti ballen med handa i 16-meteren:

Ivan Perisic i duell og kommer borti ballen med handa

Ballen er uten vil borti hånda til Ivan Perišić her, men var det med vilje og dermed et brudd på hands-reglene?

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ikke straffe, mener de fleste eksperter som har uttalt seg. Blant annen en dommerveteran.

– Den straffen var hundre prosent feil, sier tidligere Premier League-dommer Dermot Gallagher til Sky Sports.

– Han er altfor, altfor nær ballen når den kommer over motspillerens hode. Den bare treffer ham. Han beveger ikke hånden mot ballen. Det er ikke noe han gjør med intensjon. Loven sier at det må være med vilje. Armen hans er heller ikke i en unormal posisjon, forklarer Gallagher.

Her er hands-situasjonen, se og døm selv:

Argentinske Néstor Pitana dømte til slutt straffe på den kontroversielle hands-situasjonen, men han måtte se lenge på videobilder for å bestemme seg.

Oppgitt

Også NRKs ekspertkommentator under VM, Egil Olsen, var oppgitt over straffeavgjørelsen.

– Uffa meg. Alle som har greie på fotball skjønner at det der er tull og tøys, kommenterte «Drillo».

Antoine Griezmann scoret på straffen ca ti minutter før pause og sørget for å gi franskmennne en viktig 2-1-fransk inn i andre omgang.

Kroatia maktet aldri å slå tilbake etter å ha havnet under, slik de har klart i hver kamp gjennom hele sluttspillet frem til finalen.

Her kan du lese Twitter-meldingen til dommer Néstor Pitana:

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld