Filip Ingebrigtsen forklarer forvandlingen: – Jeg gadd ikke å trene

SANDNES/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) overbeviste på sin siste 5000 meter før han skal løpe «en dobbel» i VM. Det er noe han har jobbet målrettet for i to år.

Filip Ingebrigtsen

PÅ HJEMMEBANE: Filip Ingebrigtsen tok en seiersrunde til ære for hjemmefansen i Sandnes.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Familien Ingebrigtsen er en gave for oss som er glade i friidrett. Filip har aldri vært bedre trent enn det han er nå.

Det slo NRKs ekspert, Vebjørn Rodal, fast mot slutten av 5000-meteren i lag-EM. 26-åringen løp inn til en seier med hele 16 sekunder, på tiden 13:37,09.

– Det var gøy og god stemning, sier Filip Ingebrigtsen til NRK etter seieren på hjemmebane.

– Det ser solid ut. Det er sånn noenlunde der vi skal være, sier Gjert Ingebrigtsen.

Både trenerfaren og sønnen er enige i at formen utvilsomt er bedre enn den noen gang har vært tidligere.

To år med planlegging

Og det lover godt. Allerede i 2017 annonserte Filip overfor faren at han ønsket å løpe både 5000 og 1500 meter – en såkalt dobbel i VM i Doha. I ettertid har også Jakob sagt han ønsker å gjøre det samme.

– Filip var den første som rakk opp hånda og sa han ville i doble i VM og da må jobben gjøres. Det er mye jobb over kragen, og derfor løp han 5000 meter her, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

I dag fikk han god VM-trening, både mentalt og fysisk, legger han til.

Friidrett i Sandnes.

I GOD FORM: Filip Ingebrigtsen har hatt en god sesong så langt.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

For den mellomste løpebroren har ikke tradisjonelt sett vært så god på den lange distansen, og har aldri fått sjansen til å løpe den i et stort, internasjonalt mesterskap. I Roma tidligere i sommer satte han personlig rekord på 5000 meter, og det har vært mye arbeid for å klare det.

Vi har lagt inn noen spesifikke 5000-meterøkter, med lengre tøffere drag på bane, og så trener vi ganske mye mengde. Det tror jeg er bra for begge distanser, forteller Filip Ingebrigtsen.

Mye mentaljobb

Også psyken forklarer han at han har jobbet mye med å forbedre. Derfor er han også bedre rustet «over kragen», som hans far kaller det.

Man bryter barrierer underveis, både når man ikke tror man klarer å gjennomføre den og den type økter, og underveis i konkurranser når man er litt sliten midtveis, men så holder det inn likevel, sier Ingebrigtsen.

At han nå i en alder av 26 er i både bedre form enn noen gang, og mentalt sterk nok til å vinne 5000-metere, mener Filip det er en enkel grunn til.

– Det er vel fordi jeg ikke gadd å trene så mye da jeg var yngre, sånn som Jakob har gjort. Jeg likte å gjøre andre ting. Det har jeg blitt bedre på etter hvert. Det er lettere å utvikle seg når man liker det man holder på med. Jeg tror jeg fortsatt har litt å gå på, slår han fast.

Når du definerer deg selv som 800-meterløper i ungdomsårene, og skal løpe 5000 meter i store internasjonale mesterskap, så er det en del jobbing med hodet som må med. En ting er å si at du vil, men man må gjøre tingene som skal til. Filip har vært veldig flink og målbevisst i forhold til det, bekrefter Gjert Ingebrigtsen.

 • Lag-EM avsluttes søndag. Da skal blant annet Henrik Ingebrigtsen løpe 3000 meter.
 • Etter 21 av 40 øvelser er Norge nummer tre i EM. Avstanden opp til ledende Portugal er 24 poeng, mens Nederland er to poeng foran. Kun det beste laget rykker opp til superligaen.

Siste nytt

 • Rallyfører Mikkelsen virussmittet

  Rallyfører Andreas Mikkelsen er smittet av koronaviruset og kommer ikke til start i denne ukens VM-runde i Portugal.

  Det bekrefter motorsportprofilen på sin YouTube-kanal.

  «Jeg er selvsagt veldig, veldig skuffet over å gå glipp av Rally Portugal, men vi kommer tilbake til Sardinia», sier Mikkelsen.

  Han har ingen alvorlige symptomer som følge av sykdommen.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Nakkeoperasjon for Lunde Pedersen

  Sverre Lunde Pedersen har gjennomgått en vellykket operasjon i nakken, bekrefter skøyteforbundet i en pressemelding.

  – Nærmere undersøkelse av nakken til Lunde Pedersen påviste en liten glidning mellom to nakkevirvler som kirurgene valgte å operere på søndag 16. mai for å stabilisere. Dette sikrer en stabil nakke og forkorter tiden han trenger å bruke nakkekrage vesentlig, heter det i pressemeldingen.

  Lunde Pedersen er nå utskrevet fra intensivbehandling og er overført til vanlig sengepost.

  – Med så omfattende skader vil det ta tid før Sverre er tilbake i normal gjenge, og vil trenge en lengre periode med opptrening og ro. Han blir værende på sykehuset inntil videre, skriver skøyteforbundet.

  Landslagsløperen pådro seg skadene da han veltet ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag. Han mistet kontrollen over sykkelen etter å ha kjørt i et hull i veien.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Hodgson slutter i Palace

  Crystal Palace-manager Roy Hodgson (73) forlater klubben når kontrakten hans er over denne sesongen, sier trenerveteranen.

  Han har hatt ansvaret for Palace siden september 2017. Hans siste kamp blir mot Liverpool søndag.

  Managerveteranen har hatt 22 trener- og managerjobber i karrieren. Hodgson ledet Viking i 2004-05. Han fikk også jobben som engelsk landslagssjef etter hvert, men det endte med ydmykelsen mot Island i 2016-EM.

  Han har også trent blant andre FC København, Fulham, Liverpool og Inter i en karriere som startet i svenske Halmstad i 1976.

  – Etter 45 år som trener har jeg bestemt meg for å trappe ned det tøffe livet i Premier League, sier Hodgson.

  «Etter nesten fire år i barndomsklubben sin, gir han seg etter sesongen. Takk for alt, Roy» skriver klubben på Twitter.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal