Filip Ingebrigtsen forklarer forvandlingen: – Jeg gadd ikke å trene

SANDNES/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) overbeviste på sin siste 5000 meter før han skal løpe «en dobbel» i VM. Det er noe han har jobbet målrettet for i to år.

Filip Ingebrigtsen

PÅ HJEMMEBANE: Filip Ingebrigtsen tok en seiersrunde til ære for hjemmefansen i Sandnes.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Familien Ingebrigtsen er en gave for oss som er glade i friidrett. Filip har aldri vært bedre trent enn det han er nå.

Det slo NRKs ekspert, Vebjørn Rodal, fast mot slutten av 5000-meteren i lag-EM. 26-åringen løp inn til en seier med hele 16 sekunder, på tiden 13:37,09.

– Det var gøy og god stemning, sier Filip Ingebrigtsen til NRK etter seieren på hjemmebane.

– Det ser solid ut. Det er sånn noenlunde der vi skal være, sier Gjert Ingebrigtsen.

Både trenerfaren og sønnen er enige i at formen utvilsomt er bedre enn den noen gang har vært tidligere.

To år med planlegging

Og det lover godt. Allerede i 2017 annonserte Filip overfor faren at han ønsket å løpe både 5000 og 1500 meter – en såkalt dobbel i VM i Doha. I ettertid har også Jakob sagt han ønsker å gjøre det samme.

– Filip var den første som rakk opp hånda og sa han ville i doble i VM og da må jobben gjøres. Det er mye jobb over kragen, og derfor løp han 5000 meter her, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

I dag fikk han god VM-trening, både mentalt og fysisk, legger han til.

Friidrett i Sandnes.

I GOD FORM: Filip Ingebrigtsen har hatt en god sesong så langt.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

For den mellomste løpebroren har ikke tradisjonelt sett vært så god på den lange distansen, og har aldri fått sjansen til å løpe den i et stort, internasjonalt mesterskap. I Roma tidligere i sommer satte han personlig rekord på 5000 meter, og det har vært mye arbeid for å klare det.

Vi har lagt inn noen spesifikke 5000-meterøkter, med lengre tøffere drag på bane, og så trener vi ganske mye mengde. Det tror jeg er bra for begge distanser, forteller Filip Ingebrigtsen.

Mye mentaljobb

Også psyken forklarer han at han har jobbet mye med å forbedre. Derfor er han også bedre rustet «over kragen», som hans far kaller det.

Man bryter barrierer underveis, både når man ikke tror man klarer å gjennomføre den og den type økter, og underveis i konkurranser når man er litt sliten midtveis, men så holder det inn likevel, sier Ingebrigtsen.

At han nå i en alder av 26 er i både bedre form enn noen gang, og mentalt sterk nok til å vinne 5000-metere, mener Filip det er en enkel grunn til.

– Det er vel fordi jeg ikke gadd å trene så mye da jeg var yngre, sånn som Jakob har gjort. Jeg likte å gjøre andre ting. Det har jeg blitt bedre på etter hvert. Det er lettere å utvikle seg når man liker det man holder på med. Jeg tror jeg fortsatt har litt å gå på, slår han fast.

Når du definerer deg selv som 800-meterløper i ungdomsårene, og skal løpe 5000 meter i store internasjonale mesterskap, så er det en del jobbing med hodet som må med. En ting er å si at du vil, men man må gjøre tingene som skal til. Filip har vært veldig flink og målbevisst i forhold til det, bekrefter Gjert Ingebrigtsen.

 • Lag-EM avsluttes søndag. Da skal blant annet Henrik Ingebrigtsen løpe 3000 meter.
 • Etter 21 av 40 øvelser er Norge nummer tre i EM. Avstanden opp til ledende Portugal er 24 poeng, mens Nederland er to poeng foran. Kun det beste laget rykker opp til superligaen.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen-rival mister VM

  Regjerende verdensmester på 1500 meter, kenyanske Elijah Manangoi, stiller ikke til start i VM i Doha. Manangoi tok gullet foran Timothy Cheruiyot og Filip Ingebrigtsen i London i 2017. – Det er trist at jeg ikke kan stille opp og forsvare VM-tittelen i Doha, men på grunn av en ankelskade har jeg ikke noe valg. Vi må ta hensyn til karrieren fram mot et OL-år, skriver Manangoi på sin instagramprofil. Dermed er en av Jakob og Filip Ingebrigtsens tøffeste utfordrere ute av dansen. Manangoi vant 1500-meteren i Diamond League-stevnet på VM-arenaen i Doha tidligere i år.

  ATHLETICS-WORLD/M1500
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • Grovt hetset av kommentator

  Fotballkommentatoren Luciano Passirani får ikke lenger jobbe som TV-ekspert etter at han søndag kom med en rasistisk kommentar mot Inter-spissen Romelu Lukaku.

  Det var under sending på fotballkanalen TopCalcio24 at Passirani uttalte seg svært uheldig, skriver blant andre AP og BBC. Etter å ha startet med å si at han liker Lukaku og synes Inter har gjort et bra kjøp, kom den italienske fotballeksperten med følgende beskrivelse:

  – Om du går mot ham én mot én, er du død. Du går i bakken. Den eneste måten å stoppe ham på er kanskje å gi ham ti bananer som han kan spise.

  Programdirektør i TopCalcio24, Fabia Ravezzani, sier ifølge BBC at de ikke kunne beholde Passirani som TV-ekspert, til tross for at han beklaget uttalelsen umiddelbart.

  – Herr Passirani er 80 år gammel, og i et forsøk på å gi Lukaku et kompliment brukte han en metafor som viste seg å være rasistisk. Det var et øyeblikks galskap, men vi kan ikke tolerere en slik feil, sier Ravezzani.

  Lukaku spilte sin tredje seriekamp for Inter i helgen. I forrige serierunde, mot Cagliari, ble han utsatt for rasistiske tilrop fra hjemmefansen da han scoret Inters 2-1-mål på straffespark. (NTB)

  Lukaku
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Norsk lagsølv i skyte-EM

  Rifleskytterne Jenny Stene, Katrine Lund og Jeanette Hegg Duestad tok mandag historiens andre norske EM-medalje i lagkonkurransen på 50 meter liggende.

  Katrine Lund ble best av de norske individuelt med sjuendeplass og 623,8 poeng. Tett bak fulgte Jenny Stene med 623,2 poeng på åttendeplass, mens Jeanette Hegg Duestad ble nummer ti på 622,4 poeng.

  Laggullet gikk til Russland med 1871,6 poeng, mens Norge fulgte deretter med 1869,4. Tyskland tok bronsen.

  Norge har kun en gang tidligere vunnet EM-medalje i

  lagkonkurransen på 50 meter liggende på kvinnesiden. Det var da

  Gyda Olssen, Hanne Skarpodde og Hanne Nesland vant gull i 2003. (NTB)

  Jeanette Hegg Duestad
  Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal