Hopp til innhold

Filip Ingebrigtsen forklarer forvandlingen: – Jeg gadd ikke å trene

SANDNES/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) overbeviste på sin siste 5000 meter før han skal løpe «en dobbel» i VM. Det er noe han har jobbet målrettet for i to år.

Filip Ingebrigtsen

PÅ HJEMMEBANE: Filip Ingebrigtsen tok en seiersrunde til ære for hjemmefansen i Sandnes.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Familien Ingebrigtsen er en gave for oss som er glade i friidrett. Filip har aldri vært bedre trent enn det han er nå.

Det slo NRKs ekspert, Vebjørn Rodal, fast mot slutten av 5000-meteren i lag-EM. 26-åringen løp inn til en seier med hele 16 sekunder, på tiden 13:37,09.

– Det var gøy og god stemning, sier Filip Ingebrigtsen til NRK etter seieren på hjemmebane.

– Det ser solid ut. Det er sånn noenlunde der vi skal være, sier Gjert Ingebrigtsen.

Både trenerfaren og sønnen er enige i at formen utvilsomt er bedre enn den noen gang har vært tidligere.

To år med planlegging

Og det lover godt. Allerede i 2017 annonserte Filip overfor faren at han ønsket å løpe både 5000 og 1500 meter – en såkalt dobbel i VM i Doha. I ettertid har også Jakob sagt han ønsker å gjøre det samme.

– Filip var den første som rakk opp hånda og sa han ville i doble i VM og da må jobben gjøres. Det er mye jobb over kragen, og derfor løp han 5000 meter her, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

I dag fikk han god VM-trening, både mentalt og fysisk, legger han til.

Friidrett i Sandnes.

I GOD FORM: Filip Ingebrigtsen har hatt en god sesong så langt.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

For den mellomste løpebroren har ikke tradisjonelt sett vært så god på den lange distansen, og har aldri fått sjansen til å løpe den i et stort, internasjonalt mesterskap. I Roma tidligere i sommer satte han personlig rekord på 5000 meter, og det har vært mye arbeid for å klare det.

Vi har lagt inn noen spesifikke 5000-meterøkter, med lengre tøffere drag på bane, og så trener vi ganske mye mengde. Det tror jeg er bra for begge distanser, forteller Filip Ingebrigtsen.

Mye mentaljobb

Også psyken forklarer han at han har jobbet mye med å forbedre. Derfor er han også bedre rustet «over kragen», som hans far kaller det.

Man bryter barrierer underveis, både når man ikke tror man klarer å gjennomføre den og den type økter, og underveis i konkurranser når man er litt sliten midtveis, men så holder det inn likevel, sier Ingebrigtsen.

At han nå i en alder av 26 er i både bedre form enn noen gang, og mentalt sterk nok til å vinne 5000-metere, mener Filip det er en enkel grunn til.

– Det er vel fordi jeg ikke gadd å trene så mye da jeg var yngre, sånn som Jakob har gjort. Jeg likte å gjøre andre ting. Det har jeg blitt bedre på etter hvert. Det er lettere å utvikle seg når man liker det man holder på med. Jeg tror jeg fortsatt har litt å gå på, slår han fast.

Når du definerer deg selv som 800-meterløper i ungdomsårene, og skal løpe 5000 meter i store internasjonale mesterskap, så er det en del jobbing med hodet som må med. En ting er å si at du vil, men man må gjøre tingene som skal til. Filip har vært veldig flink og målbevisst i forhold til det, bekrefter Gjert Ingebrigtsen.

  • Lag-EM avsluttes søndag. Da skal blant annet Henrik Ingebrigtsen løpe 3000 meter.
  • Etter 21 av 40 øvelser er Norge nummer tre i EM. Avstanden opp til ledende Portugal er 24 poeng, mens Nederland er to poeng foran. Kun det beste laget rykker opp til superligaen.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal