Hopp til innhold

Filip Ingebrigtsen forklarer forvandlingen: – Jeg gadd ikke å trene

SANDNES/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) overbeviste på sin siste 5000 meter før han skal løpe «en dobbel» i VM. Det er noe han har jobbet målrettet for i to år.

Filip Ingebrigtsen

PÅ HJEMMEBANE: Filip Ingebrigtsen tok en seiersrunde til ære for hjemmefansen i Sandnes.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Familien Ingebrigtsen er en gave for oss som er glade i friidrett. Filip har aldri vært bedre trent enn det han er nå.

Det slo NRKs ekspert, Vebjørn Rodal, fast mot slutten av 5000-meteren i lag-EM. 26-åringen løp inn til en seier med hele 16 sekunder, på tiden 13:37,09.

– Det var gøy og god stemning, sier Filip Ingebrigtsen til NRK etter seieren på hjemmebane.

– Det ser solid ut. Det er sånn noenlunde der vi skal være, sier Gjert Ingebrigtsen.

Både trenerfaren og sønnen er enige i at formen utvilsomt er bedre enn den noen gang har vært tidligere.

To år med planlegging

Og det lover godt. Allerede i 2017 annonserte Filip overfor faren at han ønsket å løpe både 5000 og 1500 meter – en såkalt dobbel i VM i Doha. I ettertid har også Jakob sagt han ønsker å gjøre det samme.

– Filip var den første som rakk opp hånda og sa han ville i doble i VM og da må jobben gjøres. Det er mye jobb over kragen, og derfor løp han 5000 meter her, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

I dag fikk han god VM-trening, både mentalt og fysisk, legger han til.

Friidrett i Sandnes.

I GOD FORM: Filip Ingebrigtsen har hatt en god sesong så langt.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

For den mellomste løpebroren har ikke tradisjonelt sett vært så god på den lange distansen, og har aldri fått sjansen til å løpe den i et stort, internasjonalt mesterskap. I Roma tidligere i sommer satte han personlig rekord på 5000 meter, og det har vært mye arbeid for å klare det.

Vi har lagt inn noen spesifikke 5000-meterøkter, med lengre tøffere drag på bane, og så trener vi ganske mye mengde. Det tror jeg er bra for begge distanser, forteller Filip Ingebrigtsen.

Mye mentaljobb

Også psyken forklarer han at han har jobbet mye med å forbedre. Derfor er han også bedre rustet «over kragen», som hans far kaller det.

Man bryter barrierer underveis, både når man ikke tror man klarer å gjennomføre den og den type økter, og underveis i konkurranser når man er litt sliten midtveis, men så holder det inn likevel, sier Ingebrigtsen.

At han nå i en alder av 26 er i både bedre form enn noen gang, og mentalt sterk nok til å vinne 5000-metere, mener Filip det er en enkel grunn til.

– Det er vel fordi jeg ikke gadd å trene så mye da jeg var yngre, sånn som Jakob har gjort. Jeg likte å gjøre andre ting. Det har jeg blitt bedre på etter hvert. Det er lettere å utvikle seg når man liker det man holder på med. Jeg tror jeg fortsatt har litt å gå på, slår han fast.

Når du definerer deg selv som 800-meterløper i ungdomsårene, og skal løpe 5000 meter i store internasjonale mesterskap, så er det en del jobbing med hodet som må med. En ting er å si at du vil, men man må gjøre tingene som skal til. Filip har vært veldig flink og målbevisst i forhold til det, bekrefter Gjert Ingebrigtsen.

 • Lag-EM avsluttes søndag. Da skal blant annet Henrik Ingebrigtsen løpe 3000 meter.
 • Etter 21 av 40 øvelser er Norge nummer tre i EM. Avstanden opp til ledende Portugal er 24 poeng, mens Nederland er to poeng foran. Kun det beste laget rykker opp til superligaen.

Siste nytt

 • OL-arrangørene frykter regnet – kan true øvelsene i Seinen

  Kraftig og langvarig regn i Paris under neste års OL og Paralympics kan gjøre det vanskelig å gjennomføre svømmeøvelsene i Seinen, ifølge byens myndigheter.

  Mye er sagt og skrevet om vannet i elven som renner gjennom den franske hovedstaden. Det har vært investert store summer og innsats for å bedre vannkvaliteten, som myndighetene nå mener er så god at det kan bades to av tre dager om sommeren.

  Men én ting kan by på problemer når Paris er vertskap for OL i juli og august 2024: langvarig regn.

  – Dersom det regner uavbrutt i to uker, kan det bli problemer, sier Pauline Lavaud, som er rådgiver for Paris' ordfører i spørsmål om miljøomstilling og energi, ifølge BBC.

  Seinen skal være arena for maratonsvømming og triatlon. I august måtte to svømmekonkurranser avlyses på grunn av for dårlig vannkvalitet.

  Lavaud er likevel optimistisk.

  – OL har løftet oss ti år fram i tid i vårt prosjekt for å gjøre det mulig å bade i Seinen, sier hun.

  Etter planen skal svømmekonkurransene i OL bane veien for tre regulære badeplasser for publikum som skal åpnes i 2025. (NTB)

  Elven Seine i Paris
  Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
 • Storseier for Zuccarello og Wild

  Minnesota vant hele 6-1 borte mot Nashville Predators natt til fredag, norsk tid.

  Dermed har laget til Mats Zuccarello fått en strålende start under trener John Hynes, som kom inn etter at Dean Evason fikk sparken etter syv tap på rad i november.

  Hynes var trener for nettopp Nashville Predators i tre og et halvt år, før han fikk sparken i mai.

  Amerikaneren tok over Wild-laget tidligere denne uken og har startet med to seirer på rad, hjemme mot St. Louis Blues og nå med seieren over Nashville Predators.

  I kampen mot Predators var det særlig Connor Dewar som gjorde seg bemerket. Dewar scoret 1-0, 5-0 og 6-1 for Wild, hans første hat trick i NHL.

  Mats Zuccarello hadde en målgivende pasning på 3-0-målet, da Kirill Kaprizov med et lurt skudd fikk lurt pucken i mål i overtallsspill.

  Fremdeles har Wild mye jobb som må gjøres om de skal ta seg til sluttspillet. Etter 21 kamper står de med 18 poeng og er på 13. plass i avdeling vest.

  Zuccarello topper målpoengstatistikken til Wild denne sesongen, med 23 målpoeng (18 assists og fem mål), tre målpoeng mer enn rekkekamerat Kaprizov. Nordmannen har nå målpoeng i åtte kamper på rad.

  Mats Zuccarello
  Foto: George Walker IV / AP
 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal