Hopp til innhold

Filip Ingebrigtsen forklarer forvandlingen: – Jeg gadd ikke å trene

SANDNES/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) overbeviste på sin siste 5000 meter før han skal løpe «en dobbel» i VM. Det er noe han har jobbet målrettet for i to år.

Filip Ingebrigtsen

PÅ HJEMMEBANE: Filip Ingebrigtsen tok en seiersrunde til ære for hjemmefansen i Sandnes.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Familien Ingebrigtsen er en gave for oss som er glade i friidrett. Filip har aldri vært bedre trent enn det han er nå.

Det slo NRKs ekspert, Vebjørn Rodal, fast mot slutten av 5000-meteren i lag-EM. 26-åringen løp inn til en seier med hele 16 sekunder, på tiden 13:37,09.

– Det var gøy og god stemning, sier Filip Ingebrigtsen til NRK etter seieren på hjemmebane.

– Det ser solid ut. Det er sånn noenlunde der vi skal være, sier Gjert Ingebrigtsen.

Både trenerfaren og sønnen er enige i at formen utvilsomt er bedre enn den noen gang har vært tidligere.

To år med planlegging

Og det lover godt. Allerede i 2017 annonserte Filip overfor faren at han ønsket å løpe både 5000 og 1500 meter – en såkalt dobbel i VM i Doha. I ettertid har også Jakob sagt han ønsker å gjøre det samme.

– Filip var den første som rakk opp hånda og sa han ville i doble i VM og da må jobben gjøres. Det er mye jobb over kragen, og derfor løp han 5000 meter her, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

I dag fikk han god VM-trening, både mentalt og fysisk, legger han til.

Friidrett i Sandnes.

I GOD FORM: Filip Ingebrigtsen har hatt en god sesong så langt.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

For den mellomste løpebroren har ikke tradisjonelt sett vært så god på den lange distansen, og har aldri fått sjansen til å løpe den i et stort, internasjonalt mesterskap. I Roma tidligere i sommer satte han personlig rekord på 5000 meter, og det har vært mye arbeid for å klare det.

Vi har lagt inn noen spesifikke 5000-meterøkter, med lengre tøffere drag på bane, og så trener vi ganske mye mengde. Det tror jeg er bra for begge distanser, forteller Filip Ingebrigtsen.

Mye mentaljobb

Også psyken forklarer han at han har jobbet mye med å forbedre. Derfor er han også bedre rustet «over kragen», som hans far kaller det.

Man bryter barrierer underveis, både når man ikke tror man klarer å gjennomføre den og den type økter, og underveis i konkurranser når man er litt sliten midtveis, men så holder det inn likevel, sier Ingebrigtsen.

At han nå i en alder av 26 er i både bedre form enn noen gang, og mentalt sterk nok til å vinne 5000-metere, mener Filip det er en enkel grunn til.

– Det er vel fordi jeg ikke gadd å trene så mye da jeg var yngre, sånn som Jakob har gjort. Jeg likte å gjøre andre ting. Det har jeg blitt bedre på etter hvert. Det er lettere å utvikle seg når man liker det man holder på med. Jeg tror jeg fortsatt har litt å gå på, slår han fast.

Når du definerer deg selv som 800-meterløper i ungdomsårene, og skal løpe 5000 meter i store internasjonale mesterskap, så er det en del jobbing med hodet som må med. En ting er å si at du vil, men man må gjøre tingene som skal til. Filip har vært veldig flink og målbevisst i forhold til det, bekrefter Gjert Ingebrigtsen.

 • Lag-EM avsluttes søndag. Da skal blant annet Henrik Ingebrigtsen løpe 3000 meter.
 • Etter 21 av 40 øvelser er Norge nummer tre i EM. Avstanden opp til ledende Portugal er 24 poeng, mens Nederland er to poeng foran. Kun det beste laget rykker opp til superligaen.

Siste nytt

 • Bierhoff ferdig som tysk fotballdirektør etter VM-fiaskoen

  Oliver Bierhoffs kontrakt som direktør i Det tyske fotballforbundet er terminert etter at det ble exit i gruppespillet under fotball-VM i Qatar.

  Det er det andre VM-sluttspillet på rad at Tyskland ikke makter å ta seg til cupspillet.

  Det tyske fotballforbundet opplyser mandag at det er felles enighet mellom partene om å terminere Bierhoffs kontrakt.

  Avtalen hadde i utgangspunktet varighet til 2024.

  (NTB)

  WCup Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Utsatt utforrenn fra Beaver Creek flyttet til Val Gardena

  Verdenscuprennet i utfor som skulle vært avholdt i Beaver Creek er flyttet til Val Gardena.

  Det annonserte Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) mandag. Rennet skulle ha blitt gjennomført 3. desember.

  Det nye rennet vil bli avholdt 15. desember. Dagen etter blir det super-G, etterfulgt av enda et utforrenn på lørdagen i Val Gardena.

  Det opprinnelige rennet ble utsatt grunnet snø og mye vind.

  APTOPIX WCup Mens Super-G Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Brasil hyllet kreftsyke Pelé etter å ha sikret kvartfinale

  Brasil holdt lekestue og sikret kvartfinalespill i fotball-VM. Etter kampen sendte brasilianerne en hilsen til Pelé.

  Etter kampslutt fikk Neymar og lagkameratene et Pelé-banner ned på banen, der de flokket seg rundt det.

  – Vi ser at Pelé får sin fortjente hyllest. Det er vakre scener, slår NRKs kommentator Christian Nilssen fast.

  – Det er jo den evige inspirasjonen for alle som spiller fotball i Brasil. Godt å se at de fått hyllet han etter kampen, sier NRKs ekspert Tete Lidbom i studio etter kampen.

  Det har vært mange spekulasjoner om tilstanden til fotballikonet den siste uken, men søndag kveld tok barna hans til ordet.

  De forteller han har pådratt seg korona, men sier likevel at han fortsatt blir behandlet for kreft. Han forventes å forlate sykehuset i São Paulo etter hvert.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste