Hopp til innhold

Ingebrigtsen reagerte på dopingtatt svenske: – Vi spurte hva som hadde skjedd

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) «persa» på 800 meter innendørs i Stockholm. Etterpå innrømmet han at han har lurt på dopingtatt svenske.

Filip Ingebrigtsen og Robel Fsiha.

FIKK SVENSKEBANK: Filip Ingebrigtsen ble nummer 12 i terreng-EM i Portugal før jul da Robel Fsiha vant. Når er svensken dopingtatt, men legger skylda på forkjølelsesmedisin.

Foto: NTB Scanpix

Filip Ingebrigtsen «persa» på 800-meteren innendørs i Folksam Grand Prix i Stockholm tirsdag kveld. Ingebrigtsen, som er klart sterkest på 1500 meter, hadde imidlertid ingen sjanse til å henge med de aller beste.

Kenyanske Collins Kipruto vant på tida 1.46,96. Franskmannen Pierre-Ambroise Bosse ble nummer to med 1.47,52.

Til tross for at Ingebrigtsen var et stykke bak, slo 26-åringen altså sin egen personlige rekord på 800 meter innendørs. Den nye «persen» hans er på 1.49,56.

Han var likevel ikke spesielt fornøyd.

– Jeg synes gjennomføringen var veldig bra, men det er tungt så tidlig. Kroppen responderer ikke som den skal og det er tydelig at kroppen er litt tung etter høyden. Skulle gjerne ønske at det gikk fortere, så det er litt kjedelig, sier han til NRK.

FILIP INGEBRIGTSEN I STOCKHOLM, SÄTRA.

IKKE OPTIMALT: Filip Ingebrigtsen slo sin fem år gamle innendørsrekord på 800 meter tirsdag kveld, men ble nummer fem og var ikke spesielt godt fornøyd med gjennomføringen.

Foto: ALI IQBAL TAHIR / NRK

To svenske dopingsaker

Tirsdagens friidrettsstevne i Stockholm gikk med et spesielt bakteppe. Sverige er nemlig blitt rammet av to store dopingsaker i det siste.

Første avla den OL-klare brytestjernen Jenny Fransson en dopingprøve med spor av et anabolt steroid.

Så testet langdistanseløperen Robel Fsiha positivt. 23-åringen, med bakgrunn fra Eritrea, vant gull i terreng-EM i Portugal før jul. I samme løp ble Filip Ingebrigtsen, som vant i 2018, nummer 12.

Filip Ingebrigtsen etter 800m i Sätra-hallen i Stockholm, Sverige.

STILTE SPØRSMÅL: Filip Ingebrigtsen var forundret over utviklingen til sin svenske rival.

Foto: ALI IQBAL TAHIR / NRK

Sandnes-løperen forteller at han har stusset veldig over Fsihas voldsomme progresjon.

– Jeg har sjekket resultatlistene. Jeg tror jeg slo han med litt over ett minutt i 2018 på ti kilometer i terreng-EM. Også slo han meg med ett minutt i 2019 (det riktige er henholdsvis 1.32 og 0.58, journ.anm.), sier 26-åringen til NRK.

Spurte svenskene

– Det var noe som hadde skjedd på ett år. Vi spurte de svenske lederne etter løpet hva som hadde skjedd. Hvor kom han fra og hva har han holdt på med? De sa at han hadde trent bra i høyden, og så viste det seg at han ikke hadde vært i Sverige på et halvt år, sier han.

Robel Fsiha hevder at han er ren. Til den svenske avisen Expressen sier 23-åringen at han ikke har dopet seg, og at han heller ikke vet stort om saken.

– Jeg vet ingenting. De sier at det er doping, men jeg har bare spist en tablett mot forkjølelse. Bortsett fra dette spiser jeg ingenting.

– Har du dopet deg?

– Nei.

Terrengløp-EM

TOK GULL: Robert Fsiha løp et strålende løp i terreng-EM i Lisboa. Nå er han i alvorlig dopingtrøbbel.

Foto: Pedro Rocha / NTB scanpix

Fsiha er midlertidig utestengt etter å ha levert den positive dopingprøven. Langdistanseløperen har frist til 14. februar med å svare på om han vil ha B-prøven analysert.

Ifølge SVT har han allerede bestemt seg for å be om det.

Den positive prøven ble avlagt 25. november, altså 13 dager før han tok EM-gull.

En helt annen verden

Filip Ingebrigtsen mener man bør se nærmere på hva slags veiledning man gir utøvere som kommer fra fattige land til Skandinavia. Fsiha kom til Sverige fra Eritrea i 2013.

– De kommer fra en helt annen verden idrettsmessig, der det er en vei ut av fattigdom, mens i Norge gjør vi det for rekreasjon og for gøy, og det blir to forskjellige ting. Vi har helt andre verdigrunnlag som ligger i bunn, og det må videreføres til de som kommer til Norge og Sverige og har lyst til å drive med idrett.

– Jeg tror vi heller må se på systemet og ikke den enkelte utøveren. Vi må fortsatt bruke idretten til å integrere de som kommer. Det er en fin måte å få de inn i samfunnet på, sier han til NRK.

Siste nytt

  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal