Filip Ingebrigtsen tilbake med NM-gull: – Et monsterløp

SKIEN/OSLO (NRK): Både Henrik og Filip Ingebrigtsen har hatt ufrivillig pause grunnet henholdsvis en mystisk fotskade og pusteproblemer siden august. De fikk begge gode svar i terreng-NM.

Filip Ingebrigtsen

OVERLEGEN FRA START: Filip Ingebrigtsen viste god form i NM-terreng i Skien.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Det er et monsterløp av Filip, slår Gjert Ingebrigtsen fast.

Filip Ingebrigtsen hadde ikke stilt i noe løp siden Diamond League-stevnet i Stockholm, hvor han ikke klarte å fullføre 1500-meteren. Men i NM-løypa tok han føringen fra start, og hadde hele 29 sekunder forsprang etter bare tre kilometer. 27-åringen løp de neste sju kilometerne alene, og tok sin første NM-medalje i terrengløp.

– Henrik ville vi skulle bli enige om et lureløp, jogge og så spurte, men jeg kjente på førsterunden at kroppen responderte lett. Jeg ville teste kropp og system hvordan ståa var, for det har vært ganske dårlig i perioder i sommer, sier han.

Kunne ikke trene

Henrik Ingebrigtsen

FORNØYD: Henrik Ingebrigtsen ble nummer sju i NM.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Regjerende norgesmester i terrengløp, Henrik Ingebrigtsen, hadde ikke konkurrert siden han måtte bryte 5000-meteren i Monaco midt i august. Siden det har han slitt med smerter i foten, og mangelen på trening ble synlig i Skien. Han ble nummer sju – 1.26 bak lillebroren.

– Det var jækla gøy, men det er frustrerende når kroppen ikke reagerer sånn den pleier å gjøre. Jeg var i mye bedre form i Monaco, da jeg ikke fullførte. Men jeg kjenner ikke noe til skaden, jeg er bare svekket siden jeg har haltet i to måneder, forteller han til NRK.

Mens Jakob Ingebrigtsen har stilt i en rekke konkurranser, har det vært ganske stille fra de to eldre brødrene de to siste månedene. Ingen av dem har kunnet trene som normalt, og begge har blitt undersøkt og testet jevnlig, noe de også vil fortsette med.

Gjert Ingebrigtsen NM terreng 2020

PÅ PLASS: Gjert Ingebrigtsen fulgte selvfølgelig løpet fra sidelinjen.

Foto: Thomas Bløndal / NRK

– Det har vært så tøft å puste at det ikke var mulig å løpe. Han har fortsatt ikke full tilgang til oksygen, men nok til å løpe her, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg måtte gjøre store justeringer, og ikke det som planlagt. I tillegg hadde jeg en legg som var et problem. Jeg ble litt rastløs av å bare trene en gang om dagen. Er man treningsnarkoman så må man ha den daglige dosen, med to-tre økter om dagen, forklarer Filip selv.

Filip Ingebrigtsen

FAMILIE: Filip Ingebrigtsen sammen med datteren Ellie og kona Astrid Mangen Ingebrigtsen etter NM-gullet.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Mystisk problem

Skaden til storebroren har det vært minst like utfordrende å finne ut av.

– Plutselig forsvant det ut av det blå. Han har hatt så vondt at han ikke kunne trå på foten, og ikke løpe en meter. Men nå er det ikke noe mer å bry seg om, nå som det er borte, sier trenerfaren.

Henrik Ingebrigtsen bekrefter at han knapt kunne gå i starten, men at alternativ trening og restitusjon etter hvert hjalp. Blant annet har han brukt mye tid i et basseng hjemme i Sandnes.

– Det verste er at vi fortsatt ikke helt hva det er. Jeg har tatt MR, CT, ultralyd, røntgen og snakket med alle eksperter og man finner ikke ut av det. Men fra en dag til en annen så gikk smerten over da jeg gikk, så jeg gikk tur med hunden en time om dagen i tillegg til treningen, forteller han.

På vei tilbake

Men da han begynte å løpe igjen, så kom smerten tilbake og han måtte ta ny pause.

– Venstrefoten er ikke like sterk som høyre, men jeg løper uten smerte og jeg har ikke hatt det sånn siden 14. august. Det er noen uker med opptrapping nå før jeg er på normalt nivå, men jeg skal komme meg tilbake i toppform, mener Henrik Ingebrigtsen, som var uten sjans til å henge seg på farta til lillebroren.

Henrik Ingebrigtsen NM terreng 2020

TILBAKE: Henrik Ingebrigtsen gledet seg til å konkurrere igjen. – Jeg er ikke i form som i fjor, men jeg stiller så får vi se hvordan det går, sier han.

Foto: Thomas Bløndal / NRK

Filip Ingebrigtsen vant med over ett minutt foran Magnus Tuv Myhre, og 1.15 foran Jonatan Vedvik i den 10 kilometer lange løypa.

– Det er ikke blitt for mange konkurranser i år. Vi har startet opp mot 2021, og det er gøy å konkurrere i stedet for å trene, forteller den ferske norgesmesteren, som tok EM-gull i 2018.

 • Karoline Bjerkeli Grøvdal var like overlegen i kvinneklassen. Hun tok gullet 1.18 foran Maria Sagnes Wågan. Silje Fjørtoft tok bronsen.

Siste nytt

 • Bayern lekte med Atlético

  Bayern München fortsatte der de slapp og vant kontrollert 4–0 hjemme mot Atlético Madrid i mesterligaåpningen onsdag.

  Kingsley Coman ble den store helten for Bayern onsdag kveld. Først sendte han vertene i ledelsen da han smalt et innlegg fra Joshua Kimmich i nettet like før halvtimen var spilt. Så slo han ballen til Leon Goretzka, som satte ballen i lengste hjørne like før pause.

  I andre omgang økte først Corentin Tolisso med en kanon fra over 20 meters hold, mens Coman satte sin andre for dagen 20 minutter før slutt og fastsatte sluttresultatet.

  I kveldens andre kamp i gruppe A delte Salzburg og Lokomotiv Moskva poengene. Kampen endte 2–2. (NTB)

  eurhtu
  Foto: Andreas Gebert / AFP
 • Frisparkperle snudde for City

  Manchester City slet før pause, men våknet i tide og slo Porto 3–1 i mesterligaåpningen. Ilkay Gündogans frisparkmål ble sentral i snuoperasjonen.

  Dermed fikk Citys stjernegalleri en solid start på den nye europacupsesongen. Scoringer fra Sergio Agüero (straffe), Ilkay Gündogan og Ferrán Torres sørget for det.

  Men det lugget lenge for de lyseblå i deres egen storstue. Luis Diaz sendte tidlig Porto i føringen, og gjestene fra Portugal viste ellers gode tendenser i første omgang.

  Hjemmelaget hevet seg markant i annen omgang. Det var derfor ikke ufortjent da Gündogan gjorde 2–1 på frispark i det 65. minutt. Ballen gikk over Porto-muren og dalte i nettet utenfor Marchesins rekkevidde. Det var det siste tyskeren gjorde før han ble tatt av banen.

  I den andre kampen i gruppe C vant Olympiakos 1–0 over Marseille. Koka ble matchvinner helt på tampen for de greske vertene. (NTB)

  shdrdt
  Foto: Tim Keeton / AFP
 • Selvmål reddet Liverpool

  Selv uten Virgil van Dijk på banen holdt Liverpool nullen og sikret 1–0 og tre poeng borte mot Ajax. Kampens eneste målscorer satte ballen i feil nett.

  Oppgjørets eneste scoring kom nemlig da Nicolás Tagliafico var uheldig og satte ballen i eget nett i første omgang.

  Ajax kunne utlignet like før pause, men ble stanset av van Dijks erstatter på stopperplass. Da Dusan Tadic ble slått fint gjennom og lobbet ballen lekkert over keeper, var det en rask Fabinho som med nød og neppe rakk tidsnok til streken og som kunne saksesparke ballen ut.

  Fabinho, som normalt spiller på midtbanen, måtte erstatte nederlenderen etter at han ble tøft taklet av Everton-keeper Jordan Pickford i lørdagens Premier League-oppgjør.

  Søndag opplyste Liverpool at nederlenderen har pådratt seg en båndskade i kneet og må opereres. Han er trolig ute i mange måneder.

  De regjerende engelske seriemestrene har hatt en variabel start på sesongen, blant annet med 2–7-tap mot Aston Villa. Derfor var det nok ekstra viktig å kunne ta med seg tre poeng i mesterligaåpningen.

  I den andre kampen i gruppa slo Atalanta Midtjylland hele 4–0 i Danmark. (NTB)

  egshrdr
  Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal