Hopp til innhold

Filip Ingebrigtsen tilbake med NM-gull: – Et monsterløp

SKIEN/OSLO (NRK): Både Henrik og Filip Ingebrigtsen har hatt ufrivillig pause grunnet henholdsvis en mystisk fotskade og pusteproblemer siden august. De fikk begge gode svar i terreng-NM.

Filip Ingebrigtsen

OVERLEGEN FRA START: Filip Ingebrigtsen viste god form i NM-terreng i Skien.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Det er et monsterløp av Filip, slår Gjert Ingebrigtsen fast.

Filip Ingebrigtsen hadde ikke stilt i noe løp siden Diamond League-stevnet i Stockholm, hvor han ikke klarte å fullføre 1500-meteren. Men i NM-løypa tok han føringen fra start, og hadde hele 29 sekunder forsprang etter bare tre kilometer. 27-åringen løp de neste sju kilometerne alene, og tok sin første NM-medalje i terrengløp.

– Henrik ville vi skulle bli enige om et lureløp, jogge og så spurte, men jeg kjente på førsterunden at kroppen responderte lett. Jeg ville teste kropp og system hvordan ståa var, for det har vært ganske dårlig i perioder i sommer, sier han.

Kunne ikke trene

Henrik Ingebrigtsen

FORNØYD: Henrik Ingebrigtsen ble nummer sju i NM.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Regjerende norgesmester i terrengløp, Henrik Ingebrigtsen, hadde ikke konkurrert siden han måtte bryte 5000-meteren i Monaco midt i august. Siden det har han slitt med smerter i foten, og mangelen på trening ble synlig i Skien. Han ble nummer sju – 1.26 bak lillebroren.

– Det var jækla gøy, men det er frustrerende når kroppen ikke reagerer sånn den pleier å gjøre. Jeg var i mye bedre form i Monaco, da jeg ikke fullførte. Men jeg kjenner ikke noe til skaden, jeg er bare svekket siden jeg har haltet i to måneder, forteller han til NRK.

Mens Jakob Ingebrigtsen har stilt i en rekke konkurranser, har det vært ganske stille fra de to eldre brødrene de to siste månedene. Ingen av dem har kunnet trene som normalt, og begge har blitt undersøkt og testet jevnlig, noe de også vil fortsette med.

Gjert Ingebrigtsen NM terreng 2020

PÅ PLASS: Gjert Ingebrigtsen fulgte selvfølgelig løpet fra sidelinjen.

Foto: Thomas Bløndal / NRK

– Det har vært så tøft å puste at det ikke var mulig å løpe. Han har fortsatt ikke full tilgang til oksygen, men nok til å løpe her, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg måtte gjøre store justeringer, og ikke det som planlagt. I tillegg hadde jeg en legg som var et problem. Jeg ble litt rastløs av å bare trene en gang om dagen. Er man treningsnarkoman så må man ha den daglige dosen, med to-tre økter om dagen, forklarer Filip selv.

Filip Ingebrigtsen

FAMILIE: Filip Ingebrigtsen sammen med datteren Ellie og kona Astrid Mangen Ingebrigtsen etter NM-gullet.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Mystisk problem

Skaden til storebroren har det vært minst like utfordrende å finne ut av.

– Plutselig forsvant det ut av det blå. Han har hatt så vondt at han ikke kunne trå på foten, og ikke løpe en meter. Men nå er det ikke noe mer å bry seg om, nå som det er borte, sier trenerfaren.

Henrik Ingebrigtsen bekrefter at han knapt kunne gå i starten, men at alternativ trening og restitusjon etter hvert hjalp. Blant annet har han brukt mye tid i et basseng hjemme i Sandnes.

– Det verste er at vi fortsatt ikke helt hva det er. Jeg har tatt MR, CT, ultralyd, røntgen og snakket med alle eksperter og man finner ikke ut av det. Men fra en dag til en annen så gikk smerten over da jeg gikk, så jeg gikk tur med hunden en time om dagen i tillegg til treningen, forteller han.

På vei tilbake

Men da han begynte å løpe igjen, så kom smerten tilbake og han måtte ta ny pause.

– Venstrefoten er ikke like sterk som høyre, men jeg løper uten smerte og jeg har ikke hatt det sånn siden 14. august. Det er noen uker med opptrapping nå før jeg er på normalt nivå, men jeg skal komme meg tilbake i toppform, mener Henrik Ingebrigtsen, som var uten sjans til å henge seg på farta til lillebroren.

Henrik Ingebrigtsen NM terreng 2020

TILBAKE: Henrik Ingebrigtsen gledet seg til å konkurrere igjen. – Jeg er ikke i form som i fjor, men jeg stiller så får vi se hvordan det går, sier han.

Foto: Thomas Bløndal / NRK

Filip Ingebrigtsen vant med over ett minutt foran Magnus Tuv Myhre, og 1.15 foran Jonatan Vedvik i den 10 kilometer lange løypa.

– Det er ikke blitt for mange konkurranser i år. Vi har startet opp mot 2021, og det er gøy å konkurrere i stedet for å trene, forteller den ferske norgesmesteren, som tok EM-gull i 2018.

 • Karoline Bjerkeli Grøvdal var like overlegen i kvinneklassen. Hun tok gullet 1.18 foran Maria Sagnes Wågan. Silje Fjørtoft tok bronsen.

Siste nytt

 • Norge møter Italia i U21-kvalifisering i fotball

  Norge skal ut i kamper mot Italia, Irland, Tyrkia, Latvia og San Marino i jakten på sluttspillplass i U21-EM i fotball for menn i 2025.

  Det ble klart da trekningen ble gjennomført i Uefas hovedkvarter i Nyon torsdag.

  Norge var på det tredje seedingsnivået og havnet i pulje A. Kampene i kvalifiseringen spilles i tidsrommet mars 2023 til oktober 2024.

  Gruppevinnerne og de tre beste toerlagene tar seg direkte til EM i Slovakia sommeren 2025. De seks øvrige toerne skal ut i omspill om de tre siste plassene.

  Norges U21-landslag spiller i sommer EM-sluttspill i Romania og Georgia. Det varer mellom 21. juni og 8. juli.

  (©NTB)

  Norges hovedtrener Leif Gunnar
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Braathen operert for blindtarmsbetennelse – VM i fare

  Den norske stjernealpinisten Lucas Braathen (22) er operert for akutt blindtarmsbetennelse på sykehuset i østerrikske Zell am See. Det melder Norges Skiforbund i en pressemelding.

  – Fryktelig dårlig timing. VM er av de store målene for meg denne sesongen, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å rekke slalåmrennet 19. februar. Gi meg noen uker så får vi se. Også er det uansett gode prognoser for å få med seg World Cup-rennene etter VM, sier Braathen i pressemeldingen.

  22-åringen fra Bærums Skiklubb mister kommende helgs verdenscuprenn i franske Chamonix, men kan rekke siste VM-øvelse i Courchevel/Meribel, skriver forbundet.

  Braathen hadde trolig kjørt storslalåmrennet i VM 17. februar, men det ser ikke ut til å bli noe av for hans del. Herrenes slalåmrenn er siste dag av VM.

  Instagram har Braathen selv lagt ut bilder fra sykesenga, hvor han takker personalet for å ta hånd om han. Han ble skrevet ut rundt klokken 11.30.

  Det norske gullhåpet har levert en strålende sesong, med tre verdenscupseire og totalt seks pallplasser.

  Han leder slalåmcupen i verdenscupen, og er nummer seks sammenlagt og i storslalåmcupen.

  Lucas Braathen
  Foto: Lucas Braathen / Instagram
 • Stjerneduoen Mol/Sørum åpnet 2023-sesongen med seier

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte vinnerrekken i 2023-sesongens første kamp mot Italia-duoen Paolo Nicolai/Samuele Cottafava.

  Nordmennene vant i Doha med sifrene 21-15, 19-21, 15-12.

  Mol og Sørum fikk en knallgod start og opparbeidet seg raskt en åtte poengs ledelse på stillingen 10-2.

  Italienerne spilte seg mer med i kampen utover i settet, men måtte til slutt se seg slått.

  Den norske duoen fikk en langt tyngre start på det andre settet da Nicolai/Cottafava fikk en 4-1-ledelse.

  Mol og Sørum slo tilbake og kjempet seg til 11-10 halvveis ut i settet. Likevel var det italienerne som stakk av gårde med seier i settet.

  Det siste og avgjørende settet ble uhyre jevnt, hvor Mol og Sørum hadde en liten ledelse hele veien. Med solid spill kunne de innkassere 2023-sesongens første seier.

  Mol og Sørum avsluttet den koronautsatte 2022-sesongen med tittelseier i verdenstourfinalen sist søndag. Der møtte de Nicolai/Cottafava i både gruppespillet og semifinalen. Begge kampene resulterte i seier for de nybakte mesterne. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste