Hopp til innhold

Åpner for å vrake 1500 meter i VM – varsler økt satsing på annen distanse

Dersom Filip Ingebrigtsen tar VM-kravet på 5000 meter under Bislett Games, kan han komme til å droppe favorittdistansen i sommerens mesterskap.

Pressekonferanse Bislett Games

MELLOMSTEBROR: Filip Ingebrigtsen løper for å ta VM-kravet på 5000 meter under Bislett Games torsdag.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jeg har åpnet mer for det i det siste, etter OL egentlig. Jeg sa jeg skulle ha hovedfokus på 1500 fram til OL i Tokyo, og at jeg skulle åpne opp for å gradvis fokusere mer for 5000 meter, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Nå har han én siste sjanse til å ta VM-kravet på 5000 meter – under torsdagens Bislett Games. Filip Ingebrigtsen ville aller helst løpt «Drømmemila» (1609 meter) under Diamond League-stevnet i Oslo, men ønsker muligheten for å kunne velge hvilken øvelse han løper i Eugene i juli. Eventuelt begge to.

Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilke jeg går for, men jeg vil ha muligheten. Da er siste mulighet å ta det kravet for min del, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Han er den eneste av løpebrødrene Ingebrigtsen som har tatt en VM-medalje utendørs. Henrik har gull, to sølv og bronse fra EM. Jakob har OL-gull og to EM-gull. Filip har VM-bronse og EM-gull – begge på favorittdistansen 1500 meter.

World Athletics Championships

VM-SUKSESS: Filip Ingebrigtsen tok bronsemedalje på 1500 meter i London i 2017.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

– Jeg føler de går litt hånd i hånd, at jeg må være på bra nivå på 1500 for å prestere som jeg vil på 5000, men at jeg kanskje vil prioritere 5000 de neste årene. Så det er vel kanskje starten på det nå, sier Ingebrigtsen.

Vil ta valget selv

For å kvalifisere seg til VM må han løpe under 13.13,50 minutter på Bislett. Hans personlige rekord er på 13.11,75 og ble satt i Roma for snaut tre år siden.

Filip Ingebrigtsen har ikke løpt en 5000 meter siden 2019 og kun én deltakelse i internasjonale mesterskap. Nå varsler han at konkurransene kan komme hyppigere.

Pressekonferanse Bislett Games

BISLETT-KLARE: Filip (f.v.) Jakob og Henrik Ingebrigtsen stilte til jordbærparty på rådhuset i Oslo før Diamond League-stevnet på Bislett. Jakob skal løpe Drømmemila. Filip og Henrik løper 5000 meter.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det er vel litt for at jeg har en nysgjerrighet for å se hvor fort jeg kan løpe på 5000.

Jeg føler ikke jeg står tilbake på 1500 meter, men at jeg vil se hva jeg kan gjøre på 5000 før jeg får noen skavanker eller er dårligere fysisk enn det jeg er nå. Jeg tror jeg kan gjøre det ganske bra på 5000 og, og da må jeg ta det valget en eller annen gang, sier Ingebrigtsen.

Han stiller ikke som favoritt på 5000 meter under torsdagens stevne, men han er i godt norsk selskap. Storebror Henrik løper for EM-kravet på 13.24,00, mens Narve Gilje Nordås også jakter VM-kravet. Magnus Tuv Myhre er også med i startfeltet.

Ikke nødvendigvis bedre sjanser

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det kan være en fornuftig tanke å søke oppover i distanse etter at han resultatmessig har stanget litt på 1500 meter. Men han føler samtidig det fortsatt er noe å hente på favorittdistansen.

– Han har en bronsemedalje på VM og en fantastisk god personlig rekord (3.30,01), men jeg tror ennå ikke han har makset potensialet sitt på 1500 meter, sier Rodal.

NM i friidrett 2021

OL-VINNER: NRK-ekspert Vebjørn Rodal tok OL-gull på 800 meter i 1996. Han kan også skilte med VM-bronse fra 1905 og EM-sølv fra 1994.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Samtidig er han ikke veldig overrasket over at han sier at han vil endre fokus:

– Han har nok løpt veldig mange intervalløkter på en 400-meterbane i 5000-metertempo. Jeg tror han føler det er en fart som passer steget og kroppen hans.

– Har han bedre muligheter til å hevde seg på en 5000 meter?

– Nei, ikke nødvendigvis bedre. Men når du kommer til 5000 meter fra en 1500 meter, så kan man ha en viss forutsetning til å avgjøre jevne dueller, sier Rodal, som samtidig tilføyer at det ikke blir en «walk in the park» å skulle kjempe om medaljene på 5000 meter.

 • Bislett Games sendes på NRK 1 fra 18.00 til 19.00 og 20.00 til 22.20. Mellom 19.00 og 20.00 vises sendingen på NRK 2.

Siste nytt

 • Målløs Botheim debuterte mot Roma

  Erik Botheim fikk sin serie A-debut for Salernitana. Han eller lagkameratene klarte ikke å hindre Romas stjernegalleri som vant 1-0.

  Botheim startet på topp sammen med Federico Bonazzoli. 22-åringen var relativt usynlig gjennom kampen, men han klarte å tvinge fram et gult kort til Chris Smalling, som gikk gjennom hele sesongen i fjor uten å få en eneste advarsel.

  Botheim ble tatt av etter en drøy time.

  Bryan Cristante scoret kampens eneste mål. Hans avslutning fra kanten av 16-meteren tok innom et bein før den seilte i mål bak Salernitana-keeper Luigi Sepe.

  Julian Kristoffersen ble byttet inn med 17 minutter igjen av kampen. Emil Bohinen er det tredje norske innslaget på Salernitana, men midtbanespilleren har en kneskade som setter ham ut i spill trolig til september. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • 16-åring stoppet Vålerengas seiersrekke

  Vålerenga så lenge ut til å ta sin sjette strake seier, men en sen scoring fra HamKams Benjamin Farraas sørget 1-1 og poengdeling i Hamar.

  Tre minutter på overtid i førsteomgang ble Henrik Udahl spilt igjennom med en flott stikker fra Petter Strand. HamKam-keeper Hagen kom ut, men Udahl lobbet ballet lekker over HamKam-keeperen. En elegant scoring fra Vålerengas spiss.

  Hamar-laget satte inn nysigneringen Marcus Pedersen i håp om å få en utligning, og tre minutter på overtid kom scoringen.

  Et klønete forsvarsspill fra Vålerenga, hvor Oldrup Jensen sparket ballen i Benjamin Faraas og i mål ble utslagsgivende. Det er 16-åringens første scoring i Eliteserien.

  – Å gjøre mitt første mål er veldig gøy. Alle mål og alle poeng må vi ta med oss. Det er ekstremt gøy, sier Faraas til Discovery etter kampen.

  Eliteserien 2022: Hamkam - Vålerenga
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hovland avslutta med minus 2

  Viktor Hovland gjekk siste runde av PGA-turneringa i Nashville tre slag under par, og enda på minus ni samanlagt.

  Han fekk birdie på første hol, og fekk det også på hol 10, 11 og 15. Men bogeyar på hol 12 og det aller siste øydela ei god avslutning.

  Han innleia turneringa med ein runde på minus 3 torsdag, var litt meir rufsete og enda på par fredag, og fekk ein ny fin runde på minus 3 i går.

  Då han var ferdig, låg han på 22.-plass, men ikkje alle andre var ferdige med runden.

  Viktor Hovland
  Foto: ANDY LYONS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste