Hopp til innhold

Åpner for å vrake 1500 meter i VM – varsler økt satsing på annen distanse

Dersom Filip Ingebrigtsen tar VM-kravet på 5000 meter under Bislett Games, kan han komme til å droppe favorittdistansen i sommerens mesterskap.

Pressekonferanse Bislett Games

MELLOMSTEBROR: Filip Ingebrigtsen løper for å ta VM-kravet på 5000 meter under Bislett Games torsdag.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jeg har åpnet mer for det i det siste, etter OL egentlig. Jeg sa jeg skulle ha hovedfokus på 1500 fram til OL i Tokyo, og at jeg skulle åpne opp for å gradvis fokusere mer for 5000 meter, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Nå har han én siste sjanse til å ta VM-kravet på 5000 meter – under torsdagens Bislett Games. Filip Ingebrigtsen ville aller helst løpt «Drømmemila» (1609 meter) under Diamond League-stevnet i Oslo, men ønsker muligheten for å kunne velge hvilken øvelse han løper i Eugene i juli. Eventuelt begge to.

Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilke jeg går for, men jeg vil ha muligheten. Da er siste mulighet å ta det kravet for min del, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Han er den eneste av løpebrødrene Ingebrigtsen som har tatt en VM-medalje utendørs. Henrik har gull, to sølv og bronse fra EM. Jakob har OL-gull og to EM-gull. Filip har VM-bronse og EM-gull – begge på favorittdistansen 1500 meter.

World Athletics Championships

VM-SUKSESS: Filip Ingebrigtsen tok bronsemedalje på 1500 meter i London i 2017.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

– Jeg føler de går litt hånd i hånd, at jeg må være på bra nivå på 1500 for å prestere som jeg vil på 5000, men at jeg kanskje vil prioritere 5000 de neste årene. Så det er vel kanskje starten på det nå, sier Ingebrigtsen.

Vil ta valget selv

For å kvalifisere seg til VM må han løpe under 13.13,50 minutter på Bislett. Hans personlige rekord er på 13.11,75 og ble satt i Roma for snaut tre år siden.

Filip Ingebrigtsen har ikke løpt en 5000 meter siden 2019 og kun én deltakelse i internasjonale mesterskap. Nå varsler han at konkurransene kan komme hyppigere.

Pressekonferanse Bislett Games

BISLETT-KLARE: Filip (f.v.) Jakob og Henrik Ingebrigtsen stilte til jordbærparty på rådhuset i Oslo før Diamond League-stevnet på Bislett. Jakob skal løpe Drømmemila. Filip og Henrik løper 5000 meter.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det er vel litt for at jeg har en nysgjerrighet for å se hvor fort jeg kan løpe på 5000.

Jeg føler ikke jeg står tilbake på 1500 meter, men at jeg vil se hva jeg kan gjøre på 5000 før jeg får noen skavanker eller er dårligere fysisk enn det jeg er nå. Jeg tror jeg kan gjøre det ganske bra på 5000 og, og da må jeg ta det valget en eller annen gang, sier Ingebrigtsen.

Han stiller ikke som favoritt på 5000 meter under torsdagens stevne, men han er i godt norsk selskap. Storebror Henrik løper for EM-kravet på 13.24,00, mens Narve Gilje Nordås også jakter VM-kravet. Magnus Tuv Myhre er også med i startfeltet.

Ikke nødvendigvis bedre sjanser

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det kan være en fornuftig tanke å søke oppover i distanse etter at han resultatmessig har stanget litt på 1500 meter. Men han føler samtidig det fortsatt er noe å hente på favorittdistansen.

– Han har en bronsemedalje på VM og en fantastisk god personlig rekord (3.30,01), men jeg tror ennå ikke han har makset potensialet sitt på 1500 meter, sier Rodal.

NM i friidrett 2021

OL-VINNER: NRK-ekspert Vebjørn Rodal tok OL-gull på 800 meter i 1996. Han kan også skilte med VM-bronse fra 1905 og EM-sølv fra 1994.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Samtidig er han ikke veldig overrasket over at han sier at han vil endre fokus:

– Han har nok løpt veldig mange intervalløkter på en 400-meterbane i 5000-metertempo. Jeg tror han føler det er en fart som passer steget og kroppen hans.

– Har han bedre muligheter til å hevde seg på en 5000 meter?

– Nei, ikke nødvendigvis bedre. Men når du kommer til 5000 meter fra en 1500 meter, så kan man ha en viss forutsetning til å avgjøre jevne dueller, sier Rodal, som samtidig tilføyer at det ikke blir en «walk in the park» å skulle kjempe om medaljene på 5000 meter.

  • Bislett Games sendes på NRK 1 fra 18.00 til 19.00 og 20.00 til 22.20. Mellom 19.00 og 20.00 vises sendingen på NRK 2.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal