Hopp til innhold

Fikk trippel-drøm i EM spolert: – De andre løperne hadde blitt statister

Jakob Ingebrigtsen ønsket å løpe tre distanser i EM i München, men koronasmitte ødela planen om å kvalifisere seg på 10.000 meter.

Friidrett, EM i München

TRIPPEL-DRØM: Jakob Ingebrigtsen ønsket å løpe tre distanser under EM i München.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Sånn som tidsskjema er lagt opp nå, og sånn som nivået faktisk var på 10.000 meteren, hadde de øvrige løperne blitt statister, slår NRK-ekspert Vebjørn Rodal fast.

Ingebrigtsen endte med to gull på de to øvelsene han stilte opp på i EM, 1500 meter og 5000 meter. Men også 10.000-meteren, der Zerei Kbrom Mezngi tok et overraskende sølv, var en øvelse sandesgauken gjerne skulle løpt.

Jakob Ingebrigtsen

SYKDOM: Koronasykdommen ødela drømmen til Ingebrigtsen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Det var kanskje ikke en plan, men jeg skjønte det var en mulighet. Men så ble jeg sjuk etter VM innendørs, og da var det ikke så viktig at jeg ville ofre noe i det programmet jeg hadde satt, sier Ingebrigtsen til NRK.

Ingebrigtsen testet positivt for koronaviruset dagen etter at han tok VM-sølv på 1500 meter, og dermed røk planen om å løpe 10.000 meter på Bislett Stadion 13. april, sammen med blant annet storebror Henrik.

Tanken var å hjelpe han og kanskje løpe under kravet, men da var jeg dessverre syk, sier Jakob Ingebrigtsen.

Hadde vunnet

Nevnte Henrik Ingebrigtsen mente før 10.000-meteren i EM at lillebroren kunne sikret sitt tredje gull.

2022 European Championships - Athletics

SØLVVINNER: Zerei Kbrom Mezngi tok sølv på 10 000 meter i EM.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Det er NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal enig i.

– Det er jeg helt sikker på. Jakob holder et så høyt nivå kapasitetsmessig akkurat nå at selv om Zerei var fantastisk der og Crippa var god er det andredivisjon i forhold til Jakob, sier han.

Jakob Ingebrigtsen vil selv ikke spekulere i om han kunne blitt trippel europamester.

– Jeg skal ikke si at jeg ikke er god til å løpe, men det hjelper ikke når jeg ikke er med. De som er med og de som får første, andre og tredje, er de som er best.

Les også Bonus-familien rørt til tårer etter sølv: – Vet hva han har gått igjennom

Zerei Kbrom Mezngi (t.h.) feirer EM-sølv på 10.000 meter og far Kåre Jåsund (t.v.)

Flere distanser senere

Ingebrigtsen er klar på at han godt kan tenke seg å løpe flere distanser i senere mesterskap – dersom programmet gjør det mulig.

– Det kommer masse andre muligheter til å løpe flere distanser. Om arrangør gjør det mulig å doble, triple eller friple, gjør jeg gjerne det.

– Vil du gjøre det det i VM neste år og i OL, eller EM, om to år?

– 1500 kommer først, men jeg håper arrangørene legger opp til at folk kan gjøre flere ting.

– Men jeg er klar på at 1500 er viktigst for meg og den distansen jeg ønsker å få det til i. Og om det er noe som ikke går utover det, kan jeg bli med på det. Men planene stopper fort opp om det ødelegger, sier han.

– Har du en drøm om gull på 10.000?

– Ikke med det første, men det er nok en drøm etter hvert, men først vil jeg prøve å vinne ting på hoveddistansen

– Det tror jeg hadde blitt for mye

Programmet for VM i Budapest neste år er ennå ikke klart, mens et foreløpig program for OL i Paris ble publisert sist uke.

Rodal

STATISTER: Rodal mener konkurrentene på 10 000 meter hadde blitt statister.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Om programmet ikke blir endret, vil det bli tilnærmet umulig å kombinere 1500 meter og 10.000 meter. Dermed kan Ingebrigtsen håpe på at EM i Roma i 2024 blir neste mulighet for en trippel.

– Det er lettere å være offensiv når du er 18-19-20 år enn når du er 32. Jeg synes han skal utnytte det momentet som ligger i den ungdommelige kraften han besitter. Jeg heier litt på akkurat det, sier Rodal.

Men det ønsker ikke Ingebrigtsens agent, Daniel Wessfeldt.

– Det tror jeg hadde blitt for mye, om du spør meg, men jeg er ikke den som løper, sier agenten til NRK.

– Jeg vil at han skal optimere resultatene på 1500 meter der han er best i verden, og så kommer 10.000 meter, og sikkert hel- og halvmaraton en gang i tiden, men det er han for ung til, mener svensken.

Men at Ingebrigtsen har de fysiske forutsetningene for å løpe fort på 10 000 meter, er ikke Wessfeldt i tvil om.

- Han er en hest, så han kan gjøre så mye som mulig. At han kan løpe raskt på 10.000 om han bare gjør det, det er jeg overbevist om, men det må bli etter alt det andre. Det kan bli for mye, avslutter agenten.

Jakob Ingebrigtsen løper i Diamond League-stevnet i Lausanne i morgen, fredag.

Les også «Kvinnemysteriet» forbløffar – nå tar forbundet grep

Karoline Bjerkeli Grøvdal, Amalie Iuel, Hedda Hynne

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal