Fikk stipendsøknad avvist – Olympiatoppen nekter Sundby faghjelp og stopper VM-prosjekt

Som regjerende verdensmester ble Martin Johnsrud Sundby innstilt av Skiforbundet til A-stipend på Olympiatoppen. Men veteranen utenfor landslaget fikk avslag og mister tilgang på viktig fagpersonell inn i VM-sesongen.

vlYXTqMFBBg

Martin Johnsrud Sundby, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse før verdenscupen på Lillehammer desember 2019.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Det er helt riktig at Martin ikke har fått stipend av oss. Hovedforklaringen er at han ikke er landslagsutøver. Vi jobber med landslagene. Det er årsaken til at han ikke har fått stipend, sier vinteridrettssjef og assisterende toppidrettssjef på Olympiatoppen, Helge Bartnes, til NRK.

Sundby ble i april vraket til landslaget av Norges Skiforbund. Grunnen var innstramminger i forbundets budsjett og færre utøvere på landslagene. Dermed falt Sundby utenfor.

Likevel ble den regjerende verdensmesteren på 15 kilometer innstilt av Norges Skiforbund til et såkalt A-stipend hos Olympiatoppen. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig.

35-åringen har nemlig friplass på distansen under VM i Oberstdorf neste vinter. Sundby har heller ikke utelukket en satsing mot OL i Beijing 2022.

AREek8ONyJw

SJEF FOR VINTERIDRETTER: Ved Olympiatoppen, Helge Bartnes, avbildet under OL i Pyeongchang i 2018.

Foto: Terje Pedersen

Ønsker bare tilgang på én fagperson

For Sundbys del har han for stor inntekt til å få stipendpenger utbetalt av Olympiatoppen. En slik utbetaling har han omtrent aldri fått som toppidrettsutøver, sier han til NRK.

Men et «nei» på søknaden innebærer også et avslag på det aller viktigste. Nemlig tilgang på fagpersonell.

Morten Bråten

FAGSJEF FOR TEKNIKK OG MOTORIKK: Morten Bråten.

Foto: Olympiatoppen

Sundby forteller at han i sitt eget private satsingsopplegg mot VM har så godt som alt under kontroll.

Men han påpeker at han nå blir nektet å trene med en av hans viktigste bidragsytere opp gjennom karrieren, nemlig Morten Bråten, som er fagsjef for teknikk og motorikk ved Olympiatoppen.

– Mulig de ikke vil lære mer om langrenn

35-åringen er verken opprørt eller irritert i samtale med NRK, men han stusser over at han de siste ti ukene har fått trene med nettopp Bråten på Olympiatoppen.

Men brått kom det nettopp en kontramelding: Prosjektet som skulle vare lenge er avsluttet.

– Det som er spesielt oppi det hele er at det er få langrennsløpere, i hvert fall som jeg vet om, som har vært med på teknikkprosjekter på Olympiatoppen. Det er ekstra spesielt i og med at vi var ti uker inn i prosjektet kalt «15 kilometer i VM 2021». Så får vi beskjed om at vi ikke får fullføre prosjektet, sier Sundby.

– Fra et profesjonelt ståsted, så går Olympiatoppen glipp av masse læring. De gikk glipp av muligheten til å utvikle seg. De har ikke så altfor mange langrennsutøvere de bruker, men det er mulig de ikke vil lære mer om langrenn. For de har ikke mange å støtte seg på nå.

Bartnes i Olympiatoppen sier at grunnen er følgende: «Faglig oppfølging ble stoppet da stipendtildelingen for 2020/2021 var klart». Han vil ikke kommentere Sundbys tanker og meninger ovenfor.

Martin Johnsrud Sundby

MØTER MOTSTAND: Martin Johnsrud Sundby, her under NM på Konnerud vinteren 2020.

Foto: Terje Pedersen / NT

Langrennssjef Espen Bjervig er svært ordknapp om avslaget.

Han konstaterer at Sundby har mistet stipendet og at Skiforbundet nå forsøker å følge ham opp så godt det lar seg gjøre både når det gjelder det medisinske og fysiologiske.

Bjervig vil imidlertid ikke kommentere hva han synes om avgjørelsen til Olympiatoppen.

S-dh5-D5K4A

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet på samling tidligere denne uken.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ble vraket i 2017 – fikk stipend

Det finnes tilfeller av langrennsløpere utenfor landslag som har fått hjelp av Olympiatoppen. Blant annet ble Anders Gløersen vraket fra landslaget våren 2017, men fikk likevel stipend sesongen etter.

Noe Olympiatoppen-sjef Bartnes bekrefter.

– Hva er forskjellen der?

– Da var det etablert en avtale mellom utøver, landslagstrener og forbund på oppfølging. Da fikk han et B-stipend på bakgrunn av at han hadde vunnet verdenscuprenn, sier Bartnes – som samtidig forteller at Gløersen da fikk tilgang på alt av fagpersonell.

– Sundby er regjerende verdensmester. Han har ikke utelukket at han går OL i Beijing. Sett i lys av Gløersen, så kan det være vanskelig for folk å forstå avslaget?

– Som jeg sa innledningsvis: Vi jobber med utøvere på landslag. Han er ikke tatt ut for 2020/2021. Da valgte vi å ikke gi Martin stipend i år.

Bartnes opplyser at Sundby vil få treningskort, men altså ikke fagoppfølging og gratis helsehjelp.

Langrennsløperen får komme på helsekonsultasjon på helseavdelingen som han må betale for som andre idrettsutøvere, opplyser Bartnes.

Siste nytt

 • Salah-dobbel for Liverpool

  Liverpool fikk en drømmestart på PL-oppgjøret mot Brighton. Bortelaget scoret to ganger på tre minutter før det var spilt åtte minutter, etter scoringer av Mohamed Salah og Jordan Henderson.

  I en fartsfylt kamp, hvor begge lag var bedre offensivt enn defensivt, reduserte Brighton rett før pause etter en flott scoring av Leandro Trossard.

  Mohamed Salah sikret seieren for Liverpool med sin andre scoring for kvelden, denne gang på en sjelden heading.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Childs / Paul Childs
 • Fem målscorere i City-seier

  Manchester City fyrte på alle sylindere da Newcastle kom på besøk. Første scoring kom etter ti minutter, og da kampen var ferdigspilt hadde hele fem City-spillere fått navnet sitt på scoringslisten.

  Oppgjøret endte 5-0.

  Manchester City
  Foto: OLI SCARFF
 • Seier for Berge og Sheffield

  Sander Berge stilte fra start på eget gress da Sheffield United tok imot Wolverhampton i kveld.

  Oppgjøret så lenge ut til å ende målløst, men på overtid stanget midtstopper John Egan inn kampens eneste mål. Tre viktige poeng til Sheffield United.

  Sander Berge
  Foto: RUI VIEIRA

Sendeplan

Kl. Program Kanal