Rugby-stjernen fikk sparken etter å ha skrevet at «helvete venter» homofile – går til sak

Israel Folau mener han ble urettmessig oppsagt av Australias rugbyforbund etter et Instagram-innlegg. Han krever flere titalls millioner kroner i erstatning.

Rugby-stjernen Israel Folau

KREVER MILLIONERSTATNING: Den tidligere rugby-stjernen Israel Folau.

Foto: Geoff Caddick / AFP

Det var i april at Folau publiserte et bilde på Instagram hvor han advarer blant andre homofile, tyver og ateister om at «helvete venter» dersom de ikke gir uttrykk for anger.

Innlegget, som du kan se i bunnen av saken, vakte stor oppsikt i Australia. Australias rugbyforbund reagerte med å terminere 30-åringens kontrakt med forbundet.

Avgjørelsen fikk i mai støtte av et uavhengig panel, som konkluderte med at Folaus innlegg utgjorde et brudd på forbundets retningslinjer.

Tidlig i juni tok saken en ny vending da det ble klart at Folau saksøker Australias rugbyforbund.

Krever 60 millioner kroner

«Termineringen har kostet Mr. Folau de beste årene i hans rugbykarriere, deltagelse i VM, muligheten til å bli Australias mestscorende spiller, og den påfølgende eksponeringen og mulighetene», heter det i søksmålet, skriver den australske avisen The Sydney Morning Herald.

Rugby Union - Rugby Championship - Argentina v Australia

I AKSJON: Her er Israel Folau slik de som følger rugby er vant til å se ham – i aksjon for Australia.

Foto: Stringer / Reuters

Ifølge avisen krever Folau ti millioner australske dollar, tilsvarende 61 millioner kroner, i erstatning for tapt inntekt som følge av oppsigelsen.

Avisen hevder kravet er så stort at rugbyforbundet risikerer å gå konkurs om det taper saken.

Har startet innsamling

Nå har Folau startet en innsamlingsaksjon for å dekke egne saksomkostninger i forbindelse med saken, som for øyeblikket ligger hos Australias «Fair Work Commission».

«Det som gjør landet vårt så vidunderlig er at vi har et så mangfoldig samfunn som består av så mange ulike kulturer og verdier, men min tro definerer meg som person. Jeg mener at det ikke er riktig eller rettferdig at jeg straffes for min tro,» skriver Folau i forbindelse med innsamlingsaksjonen.

30-åringen har satt tre australske millioner dollar, nesten 18 millioner kroner, som mål for innsamlingen.

På to dager har han mottatt nesten tre millioner kroner.

Angrep homofile på nytt

Søndag vakte Folau på ny oppsikt da han talte i kirken The Truth of Jesus Christ i Kenthurst, en liten forstad nordvest for Sydney.

I talen, som kirken sendte direkte på sin Facebook-side, gjentok han sitt budskap om at homofili er synd.

– Er vi redde for at vi kan bli kastet ut av jobben eller et annet sted fordi andre ikke liker eller elsker oss, og ikke tror på det samme som vi tror på, spurte Folau forsamlingen.

Blant dem som har reagert i etterkant av Folaus tale i kirken, er toppsjefen i det australske flyselskapet Qantas, Alan Joyce. Qantas sponser rugbylandslaget.

– Kommentarene hans var åpenbart upassende, og vi er fornøyde med hvordan Rugby Australia behandler saken, sa Joyce i forbindelse med lanseringen av to nye flyruter.

Siste nytt

 • Nederland videre til finalen

  Dersom Norge vinner over Spania senere idag, møter de Nederland i finalen i håndball-VM på søndag. Det ble klart etter en svært spennende semifinale mellom Russland og Nederland. Lagene fulgte hverandre tett, men i sluttminuttene var det de nederlandske damene som klarte å dra i land seieren 32-33. Dermed kan Norge få sin revansj i finalen, men først må de slå Spania i den andre semifinale som begynner klokken 12.30.

  Håndball VM kvinner Kumamoto Japan
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Klar for Vålerenga

  Monica Knutsens etterfølger i Vålerenga er klar. Jack Majgaard Jensen (46) blir ny trener for Vålerengas kvinner. Det får NRK opplyst fra flere hold. VG var først til å omtale saken. Dansken tar over Toppserie-klubben etter at Knutsen forlot stillingen som hovedtrener for å bli utviklingssjef i samme klubb. Majgaard Jensen har tidligere trent blant annet Lyngby i Danmar og Rosengård i Sverige.

  pS-Zv9n_Tl0
  Foto: Emil Langvad/TT / Emil Langvad/TT
 • Zuccarello-assist og seier

  Minnesota Wild vant i natt mot Edmonton Oilers, men gjestene bet godt fra seg i kampen som endte 6-5 for hjemmelaget. Mats Zuccarello leverte en assist. Mats Zuccarello hadde 19 minutter og 31 sekunder på isen under kampen.

  Wild Lightning Hockey
  Foto: Chris O'meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal