Rugby-stjernen fikk sparken etter å ha skrevet at «helvete venter» homofile – går til sak

Israel Folau mener han ble urettmessig oppsagt av Australias rugbyforbund etter et Instagram-innlegg. Han krever flere titalls millioner kroner i erstatning.

Rugby-stjernen Israel Folau

KREVER MILLIONERSTATNING: Den tidligere rugby-stjernen Israel Folau.

Foto: Geoff Caddick / AFP

Det var i april at Folau publiserte et bilde på Instagram hvor han advarer blant andre homofile, tyver og ateister om at «helvete venter» dersom de ikke gir uttrykk for anger.

Innlegget, som du kan se i bunnen av saken, vakte stor oppsikt i Australia. Australias rugbyforbund reagerte med å terminere 30-åringens kontrakt med forbundet.

Avgjørelsen fikk i mai støtte av et uavhengig panel, som konkluderte med at Folaus innlegg utgjorde et brudd på forbundets retningslinjer.

Tidlig i juni tok saken en ny vending da det ble klart at Folau saksøker Australias rugbyforbund.

Krever 60 millioner kroner

«Termineringen har kostet Mr. Folau de beste årene i hans rugbykarriere, deltagelse i VM, muligheten til å bli Australias mestscorende spiller, og den påfølgende eksponeringen og mulighetene», heter det i søksmålet, skriver den australske avisen The Sydney Morning Herald.

Rugby Union - Rugby Championship - Argentina v Australia

I AKSJON: Her er Israel Folau slik de som følger rugby er vant til å se ham – i aksjon for Australia.

Foto: Stringer / Reuters

Ifølge avisen krever Folau ti millioner australske dollar, tilsvarende 61 millioner kroner, i erstatning for tapt inntekt som følge av oppsigelsen.

Avisen hevder kravet er så stort at rugbyforbundet risikerer å gå konkurs om det taper saken.

Har startet innsamling

Nå har Folau startet en innsamlingsaksjon for å dekke egne saksomkostninger i forbindelse med saken, som for øyeblikket ligger hos Australias «Fair Work Commission».

«Det som gjør landet vårt så vidunderlig er at vi har et så mangfoldig samfunn som består av så mange ulike kulturer og verdier, men min tro definerer meg som person. Jeg mener at det ikke er riktig eller rettferdig at jeg straffes for min tro,» skriver Folau i forbindelse med innsamlingsaksjonen.

30-åringen har satt tre australske millioner dollar, nesten 18 millioner kroner, som mål for innsamlingen.

På to dager har han mottatt nesten tre millioner kroner.

Angrep homofile på nytt

Søndag vakte Folau på ny oppsikt da han talte i kirken The Truth of Jesus Christ i Kenthurst, en liten forstad nordvest for Sydney.

I talen, som kirken sendte direkte på sin Facebook-side, gjentok han sitt budskap om at homofili er synd.

– Er vi redde for at vi kan bli kastet ut av jobben eller et annet sted fordi andre ikke liker eller elsker oss, og ikke tror på det samme som vi tror på, spurte Folau forsamlingen.

Blant dem som har reagert i etterkant av Folaus tale i kirken, er toppsjefen i det australske flyselskapet Qantas, Alan Joyce. Qantas sponser rugbylandslaget.

– Kommentarene hans var åpenbart upassende, og vi er fornøyde med hvordan Rugby Australia behandler saken, sa Joyce i forbindelse med lanseringen av to nye flyruter.

Siste nytt

 • Forbyr barn å heade fotballen

  Flere fotballforbund i Storbritannia forbyr barn under 12 år å heade baller på trening for å minimere risikoen for hodeskader senere i livet.

  Det gjelder fotballforbundene i England, Nord Irland og Skottland, skriver blant annet Sky Sports.

  De tre forbundene sendte mandag ut en felles uttalelse. Der refererer de til den skotske studien som viste at tidligere fotballspillere hadde tre og en halv gang så høy sannsynlighet for å dø av nevrodegenerative sykdommer enn befolkningen ellers.

  I uttalelsen heter det at barn under 12 år ikke skal heade ballen på trening, for så å få en gradvis tilnærming fram til 16-årsalderen. USA innførte et headeforbud for barn allerede i 2014.

 • Tidligere Solskjær-elev til AaFK

  Aalesund har signert midtbanespilleren Jordon Mutch fra sørkoreanske Gyeongnam FC. 28-åringen har tidligere spilt for blant andre Cardiff. Der hadde han Ole Gunnar Solskjær som manager. Kontrakten Mutch har signert strekker seg ut 2020-sesongen.

  Cardiff City's Mutch celebrates scoring a goal against Sunderland during their English Premier League soccer match in Cardiff
  Foto: Rebecca Naden / Reuters
 • Påstand om fire år for Srour

  Påtalenemnden i Antidoping Norge (ADN) innstiller på fire års utestengelse for bokseren Hadi Srour. Han avla i høst en positiv dopingprøve med spor av syntetisk EPO.

  I en pressemelding skriver ADN at Srour også har brutt reglementet for meldeplikt flere ganger.

  – Også B-prøven bekreftet funnet i A-prøven, sier Katharina Rise, leder av påtalenemnda i ADN til NTB.

  – Det har tatt litt tid før saken ble endelig avgjort fra vår side. Det er fordi Srour har anmodet om at vi skulle gjøre ytterligere undersøkelser. Basert på det har vi også fått denne prøven vurdert av andre internasjonale akkrediterte laboratorier, i tillegg til det norske laboratoriet som er akkreditert av Wada. De har kommet til samme resultat, uavhengig av hverandre, sier Rise


  Srour var raskt ute med kritikk av Antidoping Norge da saken ble offentlig i fjor.

  – Etterforskerne forhørte meg, men de var ikke ute etter å høre min versjon eller å få sannheten. De anmodet meg to ganger om å tilstå. Den siste gangen slo de også av lydopptakeren, sa Srour på en pressekonferanse 4. september.

  Srour var ansett som en mulig OL-deltaker i Tokyo-lekene senere i år.

  Hadi Srour tilknyttet Norges Bokseforbund har avgitt positiv dopingprøve.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal