NRK Meny
Normal

Fikk råd fra verdens beste tikjemper

RIO DE JANEIRO (NRK): I Norge prøver de fleste å overtale Karsten Warholm til å satse på 400 meter hekk. Men verdens beste tikjemper er glad for at nordmannen trolig går for tikamp.

Warholm

IMPONERER: Karsten Warholm har hatt enorm fremgang på 400 meter hekk etter kun noen måneder spesialtrening.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Warholm? Ja, jeg møtte ham her om dagen, sier Ashton Eaton til NRK.

Eaton, verdens soleklart beste tikjemper, tangerte nylig den olympiske rekorden i tikamp da han vant OL-gull i Rio.

Eaton

SUVEREN: Ashton Eaton.

Foto: Matt Dunham / Ap

28-åringen har verdensrekord, to VM-gull og to OL-gull.

Han lyser opp når NRK nevner norske Karsten Warholm.

– Han er et talent. Treneren min har fortalt meg om han, han er rask på 400 meter hekk. Hver idrettsutøver må velge selv hva de vil satse på. Hvis han vil gjøre tikamp, så synes jeg han bør gjøre det, sier Eaton.

Vil ikke garantere

Den 20 år gamle tikjemperen Karsten Warholm er det største norske friidrettstalentet på årevis, og nå står han overfor et valg.

Unggutten fra Ulsteinvik er så talentfull på 400 meter hekk at han var nær å nå OL-finale etter å ha satset på distansen i bare noen få måneder.

Nå vil flere eksperter, inkludert NRKs Vebjørn Rodal, at han dropper å satse på tikamp.

Men Warholm har foreløpig ikke bestemt seg.

– Jeg legger ikke 400 meter hekk på hylla, men jeg vil fortsette å trene allsidig, sier Warholm, som regner med å ha bestemt seg den neste måneden.

– Jeg vet ikke når jeg går min første tikamp, så det blir dumt å garantere for det (valget). Men det er mulig, ja, sier Warholm.

20-åringen forteller at han møtte Eaton på treningsbanen før konkurranse.

– Vi slo av en prat om mangekamp, trening og livet, egentlig. Det var kult å møte ham, sier Warholm.

– Fikk du noen tips?

– Faktisk snakket vi om 400 meter hekk og hvordan han løste det på noe av den samme måten. Jeg skal jo også bytte fra 13 til 15 steg, så vi utvekslet noen tanker der, sier Warholm.

– En evig utfordring

Eaton har også en forkjærlighet for 400 meter hekk. 28-åringen tok faktisk nesten et helt år uten tikamp for å løpe 400 meter hekk i 2014. Han endte det året med den niende beste tiden i verden.

Akkurat det samme har Warholm i år.

Eaton mener at idretten ikke har greid å fange publikums oppmerksomhet, men at det er en fascinerende og fantastisk idrett å drive med når man først forstår hvor ekstrem utfordringen er.

– Det er en evig utfordring. Man blir testet hele tiden, sier han.

– Hvilket råd har du til Warholm hvis han fortsetter med tikamp?

– Tikamp har ingenting med kroppen å gjøre. Det har alt å gjøre med hjernen. Det viktigste er å trene opp hjernen, sier Eaton.

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal