Hopp til innhold

Fikk lukrativ kontrakt i Midtøsten – ville aldri spilt for Qatar

Qatar har over flere år hentet inn utenlandske spillere for å heve eget landslag. I 2011 fikk også Håvard Tvedten en pen sum for å spille i Midtøsten, men er klar på at han aldri ville byttet landslag til den kontroversielle gulfstaten.

Håndball. EHFs Euro Cup, landslagsturnering menn (3. runde): Norge Sverige. Sør Amfi Arendal.

DELER: Tvedten forteller om sin opplevelse da han ble hentet til en klubb i Libanon.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Historien til Tvedten er kanskje ikke kjent for de fleste. Men i 2011 ble altså den norske håndballprofilen betalt for å spille i tre uker for den libanesiske klubben Al-Sadd i forbindelse med klubb-VM i håndball.

– Vi spillere fikk betalt og klubben jeg kommer fra fikk betalt. Jeg var der i to-tre uker, forteller Tvedten til NRK.

44-åringen spilte på den tiden for det spanske laget Valladolid, og fikk beskjeden fra presidenten i klubben om å bli leid ut til Al-Sadd sammen med flere spillere. Begge partene skal ha blitt kompensert godt.

EM Håndball herrer 2018.

EKSPERT: Håvard Tvedten er ekspertkommentator for NRK under håndball-VM.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det er lukrativt å bli leid inn sånn, sier Tvedten.

– En kjøpeturnering

Ifølge den tidligere håndballspilleren er ikke praksisen uvanlig. NRK-eksperten forteller at klubber fra blant annet Midtøsten i mange år har leid og hentet inn spillere fra utlandet i forbindelse med både landskamper og klubbkamper.

Han påpeker at det er stor forskjell på å bli innleid til et klubblag, sammenlignet med å skifte statsborgerskap og spille for et annet landslag.

– Det ble gjort hvert år tror jeg. Lagene fra både Qatar og andre arabiske land kjøpte inn utenlandske spillere. Det var en kjøpeturnering og den eneste måten de kunne hevde seg mot de gode europeiske lagene, beskriver Tvedten om sin opplevelse.

Han kan ikke huske summen de fikk for å være med, men mener at de fikk en betydelig sum for å ta tredjeplassen i turneringen. Dette ble fordelt på spillerne som hadde blitt leid inn.

Hvis ikke vi hadde kommet, så hadde jo ikke det libanesiske laget vunnet én kamp. Vi var kanskje 7–8 stykker, anslår Tvedten.

– Gjorde man noen etiske vurderinger da om å spille en sånn turnering?

– De pengene vi fikk kom fra en privatperson i Libanon. Jeg opplevde ikke at det var noe etisk kontroversielt da.

Poland Handball World Championship

SLITT: Qatar står så langt med null poeng etter tre spilte kamper i dette VM.

Foto: Piotr Hawalej / AP

Møter Qatar

Tilfellet har man også sett flere ganger i håndball-VM med landslag som Bahrain og Qatar, hvor utenlandske spillere har fått statsborgerskap og lisens for å spille for de respektive lagene. Norge møter lørdag et Qatar-lag som har 13 av 18 spillere i troppen som er født i et annet land enn Qatar.

– For min del hadde det vært helt fullstendig uaktuelt, sier Tvedten.

I VM på hjemmebane i 2015 kom Qatar helt til finalen og endte til slutt opp med en sølvmedalje. Også da med en rekke «innhentede» spillere i troppen.

NRK har sendt en henvendelse til Det qatarske håndballforbundet om denne saken, men har foreløpig ikke fått svar.

Norges landslagsprofiler reagerer også på praksisen til Qatar, som har blitt beskyldt for å bruke sportslig suksess som et viktig PR-middel og det som angivelig skal være sportsvasking av landet som har fått omfattende kritikk for sin behandling av migrantarbeidere og forholdet til menneskerettigheter.

Håndball-VM herrer 2023: Pressetreff

KRITISK: Bergerud er skeptisk til Qatars praksis om å hente inn spillere som tidligere har hatt en annen nasjonalitet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Sånn har de holdt på veldig lenge. Jeg forstår ikke hvorfor man velger å gjøre det på den måten, men de velger å gjøre det sånn. Vi velger å ikke gjøre det sånn. De får styre med sitt, så får vi styre med vårt, sier Norges stjernekeeper Torbjørn Bergerud til NRK om Qatars spillerkjøp.

Han får støtte av Norges kantspiller Sebastian Barthold.

– Det synes jeg ikke noe særlig om. Man skal ha en nasjonalfølelse. Det tror jeg er noe som kjennetegner de gode langene. Jeg vet ikke om det er mange av dem som spiller for Qatar som satt foran TV-en og drømte om å spille for et annet landslag – Qatar, sier han til NRK.

Norge møter Qatar lørdag klokken 18.00.

Siste nytt

  • Solbakken gjør én endring på laget

    Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

    Ola Solbakken
    Foto: Fredrik Varfjell
  • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

    IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

    Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

    * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
    * Ingen får delta som lag.
    * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
    * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

    Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

    – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

    – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

    Thomas Bach
    Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
  • Vipers må kutte i spillerstallen etter millionunderskudd

    Håndballklubben Vipers har hatt flere sesonger med et positivt resultat, men gikk med underskudd i fjor, skriver Fædrelandsvennen.

    – Isolert sett er jeg ikke fornøyd med et underskudd, men det var budsjettert slik at vi visste i hele 2022 at det gikk mot et underskudd. Det ble noe større enn budsjett på grunn av høyere lønnskostnader og reisekostnader spesielt til Champions League, sier styreleder Rune Nomeland i Våg HK til Fædrelandsvennen. (NTB)

    Vipers-seriegull
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste