Gjert Ingebrigtsen var kritisk til Jakob i VM, nå har han snudd: – Sier dumme ting i kampens hete

LISBOA/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen var ekstremt selvkritisk da VM i Doha endte uten medaljer. Nå får han ros av pappa Gjert Ingebrigtsen, etter at han først fikk «slakt».

Jakob Ingebrigtsen

I EM: Jakob Ingebrigtsen i feltet under EM i terrengløp, der det ble gull nummer fire på rad.

Foto: Pedro Rocha / AP

Etter at VM-medaljene glapp i Doha var Gjert svært kritisk til sønnenes taktikk. Han mener de «mistet hodet» og ble for hissige på grøten.

To måneder senere har han endret oppfatning.

– Det han gjør i Doha, når han går opp i teten med 350 meter igjen, sammen med det kan gjør i Belin både for Henrik og sin egen del, det er største han har gjort som junior, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Kranglet etter finalen

Etter 5000-meteren i Doha var tonen en litt annen.

– De burde absolutt hatt litt mer is i magen. Det var veldig bra de første tusen meterne, men så skal de opp og pushe på i 13 blank-fart. Jeg kan ikke fornuftig forklare hvorfor det, sa pappa Gjert da.

Jakob Ingebrigtsen ledet løpet, men ble nummer fem i Doha. Han reiste hjem fra VM uten medaljer, og var ekstremt selvkritisk etterpå.

Nå er han ferdig som juniorløper, og mener han har lært mye av løpet.

– Nå er jeg stolt av det jeg fikk til, det er små marginer som skiller et ekstremt bra løp og noe dårlig. Det er en ny erfaring jeg tar med meg, sier Ingebrigtsen.

Han løp sin første VM-finale på distansen i oktober.

– Jeg evner å se det positive nå i ettertid. Jeg har visst mye før, men man må være i situasjonene for å skjønne ting. Nå føler jeg meg mye mer klar for OL, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Mange som sier dumme ting i kampens hete

Etter løpet var det voldsomme diskusjoner innad i familien om Jakobs løpsopplegg. Henrik Ingebrigtsen hyllet lillebroren, mens Gjert var kritisk.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

UTEN MEDALJE: Gjert Ingebrigtsen (til venstre) og Jakob reite hjem fra VM i Doha uten medalje.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er mange folk som sier dumme ting i kampens hete. Når man får trukket seg litt tilbake er det mye som er bra selv om man ikke føler det der og da.

– Noen av valgene jeg gjorde var ikke smarte. Men jeg er mer stolt av å ha «gutset» enn de andre som lå bak og tapte likevel

– Tenker du fortsatt mye på at du kunne ha vunnet?

– Ja, jeg legger ikke skjul på at jeg kunne ha hatt et annet utfall om jeg gjorde ting annerledes. Men har man flaks hver gang, er det vanskeligere å få det til å gå veien når det går litt imot.

– Hadde du godt av smellen i Doha?

– Jeg tror at jeg hadde veldig godt av det. Det var vanskelig å se det da, men skjønte fort at det kan være en veldig bra ting, sier Jakob Ingebrigtsen

Ferdig som junior

Nå er unggutten ferdig med juniorkarrieren, og Gjert Ingebrigtsen ser allerede tegn til en voksen utøver.

– Det han har levert har vært OK pluss, sier han med et lurt smil, før han fortsetter:

– Vi visste at Jakob kom til å bli god, men dette har vært langt i overkant av hva vi kunne forvente. Det har vært en sammenhengende reise og en voldsom opptur. Det kommer en dag der ting bremser, og det ikke bare kan gå en vei.

Siste nytt

 • Uniteds-direktørens hus påtent

  Huset til Manchester Uniteds klubbdirektør Ed Woodward ble tirsdag kveld utsatt for hærverk av frustrerte supportere som krever hans avgang.

  En video publisert på sosiale medier viser en gruppe United-supportere kledd i hettegensere og finlandshetter som først prøver å ringe på intercomen ved porten til Woodwards hjem.

  Da han ikke svarte, sprayet de rød maling over porten, kastet en røykbombe i bakken og sendte røde bluss mot huset, skriver BBC.

  Verken Woodward eller hans familie skal ha vært hjemme.

  Manchester United bekreftet hærverket i en uttalelse like før midnatt. United legger til at de som står bak ugjerningen, blir utestengt på livstid.

  Ed Woodward
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Til semifinale for første gong

  Garbiñe Muguruza er klar for sin første semifinale i Australian Open etter 7-5, 6-3 over Anastasia Pavljutsjenkova.

  Den spanske 26-åringen er utanfor rangering i Australian Open, der ho aldri før har passert kvartfinalen. Men ho har tidlegare vunne French Open (2016) og Wimbledon (2017).

  I semifinalen møter ho Simona Halep, som knuste Anett Kontaveit med 6-1, 6-1 i løpet av berre 54 minutt.

  Halep tapte finalen i Australian Open for to år sidan. Ho vann French Open i 2018 og Wimbledon i fjor.

  Halep og Muguruza skal møtest i semifinalen natt til torsdag.

  Garbine Muguruza
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Nyland og Villa til Ligacup-finale

  Ørjan Nyland startet kampen for Aston Villa og tok virkelig sjansen med begge hender. Nordmannen leverte flere solide redninger og var en av banens beste i Ligacupens andre semifinale. Den første kampen mot Leicester endte 1-1, og det så lenge ut til at det ville bli resultatet tirsdag også. Men to minutter på overtid dukket Trézéguet opp og scoret 2-1-målet som sendte Villa til finalen.

  Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Aston Villa v Leicester City
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal