Hopp til innhold

Fikk klarsignal til landslaget – så ble han vraket

En begeistret landslagstrener ga Timo Andre Bakken (26) grønt lys for landslaget. Denne uka kom kontrabeskjeden.

Timo Andre bakken

GULLGUTT OG VRAKGODS: NM-gull holdt ikke til VM-billett for Timo Andre Bakken. Litt mer overraskende holdt det heller ikke til landslagsplass.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er rart at de vil tvinge inn folk på landslaget som ikke vil være der, mens folk som vil være der og absolutt hadde trengt det, ikke kommer inn, sier Timo André Bakken til NRK.

Fredag presenteres neste års landslag i langrenn. Der kan Petter Northug stå på lista, selv om han ikke ønsker å være på landslaget.

På lista står ikke Timo Andre Bakken. Han tok NM-gull i sprint på Røros. Han ble nummer tre i verdenscupsprinten i Östersund, og har ikke vært dårligere enn nummer ni i verdenscupen denne sesongen.

Dessuten: Etter sprinten i Drammen i mars, fikk han beskjed av sprintlandslagstrener Arild Monsen om at han ville komme med på laget.

Beskjeden: «Timo kommer med»

Denne uka fikk han likevel beskjed om at han ikke er funnet verdig en plass på landslaget.

– Begrunnelse var vel litt at neste vinter er det veldig mange tourer som passer best for allrounderne. Så de ville vel bruke ressurser på folk som kunne gå mest mulig skirenn, sier 26-åringen, som kun hevder seg i sprint.

Han innrømmer at det er ekstra surt ettersom han fikk det han oppfattet som et klarsignal.

Til NTB sa Arild Monsen følgende om Bakken etter den nevnte sprinten i Drammen:

«Timo er grei. Han kommer med på laget. Det kan jeg si her og nå. Han har vært i finale og semifinale hver gang han har hatt sjansen.»

Allerede samme dag gjorde landslagssjef Vidar Løfshus det klart i media at ikke saken var fullt så opplagt.

Beskjeden Timo Andre Bakken selv fikk av Monsen i Drammen, minnet mye om det som ble sagt til media:

– Jeg fikk beskjed av Arild om at jeg hadde fått grønt lys for sprintlaget neste år. Det var egentlig det han sa. Så sa han vel «møtes på Sognefjellet i juni, ta det med ro fram til det», forteller Bakken.

SKI-WORLD-CROSS

PÅ PALLEN: Timo Andre Bakken (t.h.) tok sin første pallplass i verdenscupen da han ble nummer tre i Östersund helga før VM.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / Afp

Ble advart på telefon

Slik beskriver han den videre prosessen:

– Et par uker etter Drammen ringte Vidar Løfshus og sa at han vel var ganske uenig i det Arild Monsen hadde sagt. Så jeg har egentlig vært forberedt på at det kunne komme noe annet enn ja denne uka. Nå har jeg fått den endelige bekreftelsen på at jeg ikke kom med på lag.

– Hvem fikk du den bekreftelsen av?

– Det var Vidar.

– Har du snakket med Arild Monsen denne uka?

– Ja, det har jeg.

– Hva sa han?

– Han sa at innad i skiforbundet er det demokrati og flertallet bestemmer, og da ble det flertall for å ikke ta med meg. Så sånn ble det. Trenerteamet ville også stå samlet, så han sier ikke om han ville ha meg med eller ikke. Det er en avgjørelse jeg ikke får gjort noe med.

Monsen

FØRST JA, SÅ NEI: Sprintlandslagstrener Arild Monsen ga Timo Andre Bakken grønt lys for landslaget. Men nå er det den røde pæra som lyser.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Tenkte på OL-uttaket

– Hva tenker du om at du først får en beskjed om at du er inne på laget, og så får du en beskjed om det motsatte?

– Det er jo litt kjipt. Jeg tenkte på at de gjorde jo om OL-uttaket i fjor også, så det var jo sikkert mulig – dessverre. Men jeg tror at når Arild sa det han gjorde i Drammen, så var han ikke forberedt på at de andre trenerne hadde andre planer. Jeg hadde gjort det såpass bra i vinter, og med de resultatene jeg hadde hatt, var det ganske mye som skulle til for at jeg ikke skulle komme på lag, sier Bakken.

Han sikter til det som skjedde under OL i Sotsji i 2014. Der ble Finn-Hågen Krogh først tatt ut på laget. Så ble han vraket igjen, for at det skulle bli plass for både Ola Vigen Hattestad og Petter Northug.

– Hva hadde det betydd for deg å bli tatt ut på landslaget?

– Det ville betydd alt, i grunnen. Det er tre viktige ting med landslaget. For det første å få matching med verdens beste sprintere. Når du går verdenscup mot de gutta og skal prøve å slå dem på skirenn, så hadde det vært greit å få matching mot dem også. Og så er det det å ha verdens beste trener i tillegg. Arild Monsen har jo trent vinneren av sprintverdenscupen de sju siste åra. Og så er det litt med et økonomiske. Jeg hadde fått en økonomisk trygghet, noe jeg ikke har i dag. Da kan du fokusere på å trene, ikke på å jobbe.

– Hva betyr det for deg at du ikke kommer med på landslaget?

– Det betyr at jeg antageligvis fortsetter på det samme laget som jeg har vært i år, Team JobZone. Og jeg får være med sprintlaget på noen samlinger i Norge. Så har de også sendt inn en søknad til Olympiatoppen om stipend for meg, så håpet er at jeg får det stipendet. Det kan redde stumpene ganske bra, sier Timo Andre Bakken.

– Kan brukes mot oss

At Bakken er skuffet, har landslagssjef Vidar Løfshus forståelse for.

– Ja, Timo skal jo være skuffet, først og fremst på bakgrunn av de sportslige. Så vil han se at det er mange andre, også yngre løpere, som har nesten tilsvarende resultat. Når det gjelder det som ble kommunisert, korrigerte jeg det ganske fort. Den skuffelsen tror jeg han ristet av seg fort. Men jeg ser at han kan bruke den imot oss, sier Løfshus til NRK.

SKID-VM 2015 PRESSTRÄFF NORGE SKID-VM 2015

SIER NEI: Landslagssjef Vidar Løfshus har ikke funnet plass for Timo Andre Bakken.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / NTB scanpix

– Hva skjedde egentlig i Drammen?

– Jeg korrigerte vel den uttalelsen ganske fort. Litt i gleden over store triumfer i Drammen, så sa Arild at nå ligger Timo godt an for en landslagsplass. Og det gjorde han. Men nå er nivået på norske langrennsløpere såpass høyt at selv med en tredjeplass fra verdenscup i Östersund, så holder det ikke til landslagsplass denne gangen.

– Det er jo løpere som blir tatt ut uten like gode plasseringer. Hvorfor er det ikke godt nok?

– Vi må se det litt i helhet, litt fra år til år, og ha litt langsiktighet i den satsingen man gjør. Sånn er det i år også. Noen har vært på lag i år og ikke prestert helt topp. Men man skal lete lenge etter dem som ikke har vært på pallen, selv om du finner unntakene i år også, erkjenner Løfshus.

Ingen gikk seg ut

Sist sesong var det seks løpere på sprintlandslaget. Fem av dem vant verdenscuprenn. Sjettemann ble U23-verdensmester.

At alle fortsatt skal ha et landslagstilbud, sier seg dermed selv. Dermed måtte landslagsledelsen enten ha utvidet sprintlandslaget eller ha flyttet noen løpere fra sprintlaget over til allroundlaget, om det skulle ha blitt plass for bakken.

Men selv om Finn-Hågen Krogh og Anders Gløersen har verdenscupseier på 15 km, og Eirik Brandsdal vant femmila i NM, ønsker alle å bli værende på sprintlaget med Arild Monsen som trener.

– Å flytte utøvere mellom lag er alltid en problemstilling vi diskuterer. Det har vi gjort i år også, sier Vidar Løfshus – uten at det altså førte til et positivt utfall for Timo André Bakkens del.

NRK har også vært i kontakt med sprintlandslagstrener Arild Monsen. Han ønsker ikke å kommentere saken, utover at han stiller seg bak Vidar Løfshus’ uttalelser.

Etter verdenscuprennet i langrenn i Drammen, fikk Timo André Bakken gladbeskjeden av sprinttrener Arild Monsen. Han ville få en plass på landslaget neste sesong.
Denne uka kom kontrabeskjeden. Reporter: Anders Skjerdingstad, foto: Stig Jaarvik, redigering: Jørgen Figenschou.

Her kan du se TV-saken om vrakingen av Bakken.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal