NRK Meny
Normal

Russiske skiskyttere utestengt i to år

De tre russiske skiskytterne som ble tatt for doping i forkant av VM i fjor har nå fått dommen.

Albina Akhatova

Albina Akhatova

Foto: UWE LEIN / AP

Albina Akhatova, Dimitij Jarotsjenko og Jekaterina Jurieva ble i vinter tatt for bruk av CERA, tredjegenerasjon av det prestasjonsfremmede stoffet EPO.

Les: Verdenscupleder dopingtatt

Dopingskandalen sendte sjokkbølger gjennom skiskyttermiljøet og russerne hevdet lenge sin uskyld. Imidlertid viste B-prøvene seg å være positive og dermed ble russerne utestengt.

Nå har den endelige dommen kommet fra det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

De tre russerne blir utestengt i to år hver.

Les dommen her

- Det er som forventet. Regelverket sier at man kan utestenges i to år ut, og de har fått de to årene, sier skiskytterpresident Anders Besseberg.

De positive testene ble avlagt den 5. desember 2008 og utestengelsen gjelder fra denne datoen.

- Denne gangen har systemet virket optimalt og ut i fra det som foreligger fra prøver og de høringen som har vært, vil det overraske meg stort om de går til en anke, sier Besseberg.

- For å holde skiskytter-sporten ren har IBU innført omfattende anti-doping program i samarbeid med det internasjonale anti-dopingbyrået. Dette programmet innbefatter både urin- og blod tester for å avsløre bruk av ulovlige substanser, heter den i pressemeldingen fra IBU.

De russiske skiskytterstjernene Jekaterina Jourijeva (f.h.), Albina Akhatova og Dmitrij Jarosjenko
Foto: SCANPIX

Bør de dopingtatte russerne få delta i skiskyting-VM på hjemmebane i 2011? Diskuter her:

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal