FIFA vil utestenge Platini på livstid

Den etiske komiteen i FIFA ønsker at Michel Platini skal utestenges fra fotballen på livstid.

FBL-FIFA-CORRUPTION-BLATTER-PLATINI-FILES

I HARDT VÆR: UEFA-president Michel Platini risikerer livstidsutestengelse.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Mandag kom meldingen om at FIFAs etiske komité har opprettet en sak mot UEFA-president Michel Platini (60) og FIFA-president Sepp Blatter (79), og at begge risikerer sju års utestengelse – om de blir funnet skyldige i korrupsjon.

Nå opplyser franskmannens advokat, Thibaud d'Ales, at straffen kan bli langt strengere. For FIFA ønsker å utestenge Platini fra fotballen på livstid, melder AFP.

– Dette kan jeg ikke kommentere, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Han sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken nå, ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

Espelund: – Streng konklusjon

Platini mistenkt for korrupsjon etter at han mottok en betaling på 2 millioner sveitserfranc fra Sepp Blatter, men står fast ved at det ikke er noe mistenkelig ved utbetalingen. Han har derfor tatt saken sin til voldgiftsretten for sport (CAS) for å få suspensjonen opphevet.

Espelund

SYREMEDLEM I UEFA: Karen Espelund synes det virker strengt å utestenge den suspenderte UEFA-presidenten på livstid.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Platinis advokat mener et livstidsutestengelse vil være både en «skandale» og «voldsom reaksjon».

Karen Espelund er styremedlem i UEFA, og synes det virker strengt å utestenge Platini på livstid.

– Det Platini nå etterforskes for er jo ting knyttet til hans engasjement i FIFA i sin tid. Med forbehold om at jeg ikke kjenner alle elementer i saken, så høres det jo ut som at dette er en veldig streng konklusjon, sier Espelund til NRK.

Presidentkandidat til NRK: – Vi må rydde opp for å redde FIFA.

Ingen kommentar fra Blatter

Hun mener man ikke kan gi Platini samme straff som Mohammed bin Hamman og Jack Warner.

– De har jo blitt utestengt på livstid, og det vi kjenner til av saker de har vært innblandet i er relativt mer alvorlig. Men jeg kjenner ikke hele saksgrunnlaget og saken er heller ikke avsluttet.

Sepp Blatter

INGEN KOMMENTAR: Fra Sepp Blatters representanter.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

En avgjørelse er ventet å komme allerede i desember. Blatters representanter ønsker ikke å kommentere om sveitseren risikerer samme straff. Både Platini og Blatter ble suspendert fra sine stillinger i 90 dager i oktober.

Platini ønsker å bli ny president i FIFA, men han er ikke aktuell som kandidat så lenge han granskes. Blatter har allerede kunngjort at han trekker seg som president, og ny president skal velges 26. februar.

Siste nytt

 • Eikeri røk ut i US Open-kvaliken

  Ulrikke Eikeri tapte i to strake sett mot nederlandske Bibiane Schoofs i sin kvalifiseringskamp til US Open.

  – Jeg er litt skuffet. Jeg føler jeg har sjansen i dag, men får det ikke helt til. Det blir litt mye feil, sa Eikeri til Eurosport etter kampen.

  Ulrikke Eikeri
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Bodø/Glimt tok viktig poeng

  Nordlendingane klarte ikkje ta tilbake tabelltoppen, då laget spelte 1-1 borte mot Sarpsborg 08. Laget har dermed likt poeng med serieleiar Molde, men dårlegare målforskjell. Kristoffer Zachariassen sørga for 1-0 til heimelaget, men sju minutt før full tid utlikna Ulrik Saltnes for Glimt.

  Eliteserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Neerland gir seg som Molde-direktør

  Øystein Neerland sluttar som sjef for Molde Fotball ved årsskiftet, melder klubben. 55-åringen har vore direktør i klubben sidan 2015. Som fotballspelar har han 120 kampar og 35 mål for klubben. Styret er i gang med å finne Neerland sin erstattar.

  Nerland
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal