FIFA vil utestenge Platini på livstid

Den etiske komiteen i FIFA ønsker at Michel Platini skal utestenges fra fotballen på livstid.

FBL-FIFA-CORRUPTION-BLATTER-PLATINI-FILES

I HARDT VÆR: UEFA-president Michel Platini risikerer livstidsutestengelse.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Mandag kom meldingen om at FIFAs etiske komité har opprettet en sak mot UEFA-president Michel Platini (60) og FIFA-president Sepp Blatter (79), og at begge risikerer sju års utestengelse – om de blir funnet skyldige i korrupsjon.

Nå opplyser franskmannens advokat, Thibaud d'Ales, at straffen kan bli langt strengere. For FIFA ønsker å utestenge Platini fra fotballen på livstid, melder AFP.

– Dette kan jeg ikke kommentere, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Han sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken nå, ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

Espelund: – Streng konklusjon

Platini mistenkt for korrupsjon etter at han mottok en betaling på 2 millioner sveitserfranc fra Sepp Blatter, men står fast ved at det ikke er noe mistenkelig ved utbetalingen. Han har derfor tatt saken sin til voldgiftsretten for sport (CAS) for å få suspensjonen opphevet.

Espelund

SYREMEDLEM I UEFA: Karen Espelund synes det virker strengt å utestenge den suspenderte UEFA-presidenten på livstid.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Platinis advokat mener et livstidsutestengelse vil være både en «skandale» og «voldsom reaksjon».

Karen Espelund er styremedlem i UEFA, og synes det virker strengt å utestenge Platini på livstid.

– Det Platini nå etterforskes for er jo ting knyttet til hans engasjement i FIFA i sin tid. Med forbehold om at jeg ikke kjenner alle elementer i saken, så høres det jo ut som at dette er en veldig streng konklusjon, sier Espelund til NRK.

Presidentkandidat til NRK: – Vi må rydde opp for å redde FIFA.

Ingen kommentar fra Blatter

Hun mener man ikke kan gi Platini samme straff som Mohammed bin Hamman og Jack Warner.

– De har jo blitt utestengt på livstid, og det vi kjenner til av saker de har vært innblandet i er relativt mer alvorlig. Men jeg kjenner ikke hele saksgrunnlaget og saken er heller ikke avsluttet.

Sepp Blatter

INGEN KOMMENTAR: Fra Sepp Blatters representanter.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

En avgjørelse er ventet å komme allerede i desember. Blatters representanter ønsker ikke å kommentere om sveitseren risikerer samme straff. Både Platini og Blatter ble suspendert fra sine stillinger i 90 dager i oktober.

Platini ønsker å bli ny president i FIFA, men han er ikke aktuell som kandidat så lenge han granskes. Blatter har allerede kunngjort at han trekker seg som president, og ny president skal velges 26. februar.

Siste nytt

 • Tønseth med ny løyperekord

  Langrennsløpar Didrik Tønset viste seg fram like før sesongstart om to månader. Torsdag sette han ny løyperekord i løpet Bråtesten. Han slo den gamle rekorden til Johan Bugge på 17 minutt og 51 sekund med fem sekund. Johannes Høsflot Klæbo kom i mål til ein 4.-plass med 19,14 på den fem kilometer lange løpet.

  Toppidrettsveka Aure fredag 23 august 2019.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Raudt kort til Svensson

  AZ Alkmaars Jonas Svensson blei utvist etter berre 28 minutt i AZs europaligakamp motPartizan Beograd. Men AZ leia kampen 1-0.

  Svensson var berre ein av mange nordmenn på bana eller benken i europaligaen i kveld. 10 norske spelarar var i troppen til utanlandske klubbar.

  Jonas Svensson rødt kort
  Foto: Marko Djurica / Reuters
 • Narvik med historisk seier

  Narvik vant sin første kamp i eliteserien i ishockey noensinne da Stjernen ble slått 2-0 torsdag.

  De satte inn 1-0 fem minutter før slutt. Wade Murphy scoret på pasning fra Viktor Jornevik. Seinere økte hjemmelaget til 2-0. (NTB)

  Narvik har en seier og to tap.

  I kveldens andre kamp tok Frisk Asker sin andre strake seier med 2-1 over Manglerud Star.

  Narvik Arctic Eagles og Ringerike Panthers
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal