NRK Meny
Normal

FIFA vil utestenge Platini på livstid

Den etiske komiteen i FIFA ønsker at Michel Platini skal utestenges fra fotballen på livstid.

FBL-FIFA-CORRUPTION-BLATTER-PLATINI-FILES

I HARDT VÆR: UEFA-president Michel Platini risikerer livstidsutestengelse.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Mandag kom meldingen om at FIFAs etiske komité har opprettet en sak mot UEFA-president Michel Platini (60) og FIFA-president Sepp Blatter (79), og at begge risikerer sju års utestengelse – om de blir funnet skyldige i korrupsjon.

Nå opplyser franskmannens advokat, Thibaud d'Ales, at straffen kan bli langt strengere. For FIFA ønsker å utestenge Platini fra fotballen på livstid, melder AFP.

– Dette kan jeg ikke kommentere, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Han sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken nå, ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

Espelund: – Streng konklusjon

Platini mistenkt for korrupsjon etter at han mottok en betaling på 2 millioner sveitserfranc fra Sepp Blatter, men står fast ved at det ikke er noe mistenkelig ved utbetalingen. Han har derfor tatt saken sin til voldgiftsretten for sport (CAS) for å få suspensjonen opphevet.

Espelund

SYREMEDLEM I UEFA: Karen Espelund synes det virker strengt å utestenge den suspenderte UEFA-presidenten på livstid.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Platinis advokat mener et livstidsutestengelse vil være både en «skandale» og «voldsom reaksjon».

Karen Espelund er styremedlem i UEFA, og synes det virker strengt å utestenge Platini på livstid.

– Det Platini nå etterforskes for er jo ting knyttet til hans engasjement i FIFA i sin tid. Med forbehold om at jeg ikke kjenner alle elementer i saken, så høres det jo ut som at dette er en veldig streng konklusjon, sier Espelund til NRK.

Presidentkandidat til NRK: – Vi må rydde opp for å redde FIFA.

Ingen kommentar fra Blatter

Hun mener man ikke kan gi Platini samme straff som Mohammed bin Hamman og Jack Warner.

– De har jo blitt utestengt på livstid, og det vi kjenner til av saker de har vært innblandet i er relativt mer alvorlig. Men jeg kjenner ikke hele saksgrunnlaget og saken er heller ikke avsluttet.

Sepp Blatter

INGEN KOMMENTAR: Fra Sepp Blatters representanter.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

En avgjørelse er ventet å komme allerede i desember. Blatters representanter ønsker ikke å kommentere om sveitseren risikerer samme straff. Både Platini og Blatter ble suspendert fra sine stillinger i 90 dager i oktober.

Platini ønsker å bli ny president i FIFA, men han er ikke aktuell som kandidat så lenge han granskes. Blatter har allerede kunngjort at han trekker seg som president, og ny president skal velges 26. februar.

Siste nytt

 • Hovland mot bragd

  Viktor Hovland fortsetter å imponere og leder med fire hull halvveis i finalen mot Devin Bling i USAs amatørmesterskap i golf søndag.

  Han dominerte mot Bling på de første 18 av de 36 hullene i finalen. Det norske stortalentet festet grepet ved å vinne fire hull på rad fra 8. til 11. hull.

  Turneringen ferdigspilles natt til mandag norsk tid.

  Viktor Hovland
  Foto: Eric Risberg / AP
 • Tung start for Inter

  Inter fikk en marerittstart på Serie A-sesongen med 0-1-tap mot Sassuolo søndag. Domenico Berardi ble matchvinner fra straffemerket.

  Roma fikk på sin side en god start på sesongen med 1-0-seier over Torino. Edin Dzeko åpnet målkontoen rett før slutt.

  inter
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP
 • Kritisk Mourinho etter tap

  Manchester United-manager Jose Mourinho mente laget hans kunne takke seg selv etter det overraskende 2-3 tapet borte mot Brighton.

  – Vi gjorde for mange feil. Vi ble straffet. Noen ganger gjør du feil og blir ikke straffet, men vi ble straffet for hver eneste feil vi gjorde. Det tredje målet ble for tøft, sa Mourinho til BBC.

  mourinho
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld