FIFA utestenger både Blatter og Platini

Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini i 90 dager.

Soccer FIFA Blatter

SUSPENDERES: Sepp Blatter og Michel Platini.

Foto: Patrick B. Kraemer / Ap

Onsdag ble det kjent at FIFAs etiske komite vurderte å suspendere Sepp Blatter.

Joon

Sørekoreanske Chung Mong-Joon er suspendert i seks år.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Torsdag kom nyheten om at både Blatter og UEFA-president og visepresident i FIFA, Michel Platini, er utestengt med øyeblikkelig virkning. Det gjelder all fotball, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Det vil si at Platini heller ikke kan fungerere som president i UEFA de neste tre månedene.

Det er første gang FIFA suspenderer en president etter korrupsjonsanklager.

Også FIFAs generalsekretær Jerome Valcke utestenges i 90 dager.

Sørekoreanske Chung Mong-Joon, som i likhet med Platini har lansert seg som kandidat å ta over som FIFA-president er suspendert i hele seks år. Den tidligere visepresidenten i FIFA er også ilagt en bot på 100.000 sveitserfranc (850.000 kroner).

Han har tidligere kalt Blatter en løgner og en hykler.

Pengeutbetalinger til Platini

Den avtroppende FIFA-presidenten Sepp Blatter er siktet for økonomisk kriminalitet og har måttet tåle massiv kritikk for ukultur og korrupsjon i FIFA, og 25. september kom nyheten om at den sveitsiske riksadvokaten hadde iverksatt gransking av FIFA-sjefen.

Sveitsisk politi gjennomførte også en razzia i fotballforbundets hovedkarter og Blatters kontor.

Blatter er mistenkt for å ha foretatt en utbetaling på 2 millioner sveitsiske franc (17,5 millioner kroner) til Michael Platini. Dette skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke suspenderes på nytt.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Platini er kandidat til å ta over som president i FIFA og har hele tiden hevdet at det ikke er noe mistenkelig ved utbetalingen.

Kan bli utvidet

Generalsekretær Valcke er allerede under etterforskning og er tidligere suspendert fra stillingen sin på grunn av beskyldninger om ulovlig salg av billetter.

Utestengelsen kan bli utvidet i ytterligere 45 dager, heter det i avgjørelsen fra FIFAs etiske komite.

Like før den etiske komiteen offentliggjorde beslutningen om å utestenge de tre FIFA-toppene, gikk ryktene om en en utestengelse. Det gjorde UEFA-president Platini rasende.

– Dette er en alvorlig sak, gitt at denne informasjon ser ut til å ha kommet fra en offisiell FIFA-kilde, og at FIFAs etiske komite ennå ikke har fattet en beslutning, sa han i en uttalelse som kom like før den offisielle beslutningen.

Han la ikke skjul på at måten saken var kommet ut på var totalt uakseptabel, og mente dette var et forsøk på å sverte og ødelegge ryktet hans.

UEFA har i en kommentar sagt at de ikke vil utnevne noen midlertidig president i den perioden Platini er utestengt.

Siste nytt

 • God Dæhli bidro seier i byderby

  Mats Møller Dæhli hadde en fot med i spillet på begge scoringene da St. Pauli slo Hamburg 2-0 i 2. Bundesliga. Først slo Dæhli slo et innlegg som ble headet i stolpen. Dimitris Diamantakos satte returen i mål. Dæhli var også involvert i 2-0-målet.

  Trening i Reykjavik.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Sarpsborg med viktig seier over VIF

  Sarpsborg 08 vant 1-0 over Vålerenga i mandagens kveldskamp i Eliteserien. Jonathan Lindseth scoret kampens eneste mål, og sikret sarpingene sin første trepoenger siden 16. juni. De poengene kan vise seg veldig viktige i kampen for Eliteseriespill også neste sesong. – Vi får marginene med oss i dag og drar i land dette her. Vi blir litt lettere til sinns med en trepoenger nå, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke. Etter seieren over Vålerenga ligger Sarpsborg på kvalikplass, og har like mange poeng som både Ranheim og Strømsgodset på nedrykksplassene.

  Jonathan Lindseth jubler for scoring
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • De Gea forlenget med United

  Den spanske keeperstjernen David de Gea blir i Manchester United. Mandag signerte de Gea en ny fireårskontrakt med klubben. Med i avtalen ligger det også at Old Trafford-klubben har opsjon på å forlenge spanjolens kontrakt med ytterligere ett år.

  28 år gamle De Gea kom til United i 2011 og har siden spilt 367 kamper for klubben.

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær har følt seg trygg på at den viktige sisteskansen ville forlenge kontrakten med klubben. Det ga han senest uttrykk for på sin ukentlige pressekonferanse sist fredag. (NTB)

  Solskjær og De Gea
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal