NRK Meny
Normal

FIFA utestenger både Blatter og Platini

Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini i 90 dager.

Soccer FIFA Blatter

SUSPENDERES: Sepp Blatter og Michel Platini.

Foto: Patrick B. Kraemer / Ap

Onsdag ble det kjent at FIFAs etiske komite vurderte å suspendere Sepp Blatter.

Joon

Sørekoreanske Chung Mong-Joon er suspendert i seks år.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Torsdag kom nyheten om at både Blatter og UEFA-president og visepresident i FIFA, Michel Platini, er utestengt med øyeblikkelig virkning. Det gjelder all fotball, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Det vil si at Platini heller ikke kan fungerere som president i UEFA de neste tre månedene.

Det er første gang FIFA suspenderer en president etter korrupsjonsanklager.

Også FIFAs generalsekretær Jerome Valcke utestenges i 90 dager.

Sørekoreanske Chung Mong-Joon, som i likhet med Platini har lansert seg som kandidat å ta over som FIFA-president er suspendert i hele seks år. Den tidligere visepresidenten i FIFA er også ilagt en bot på 100.000 sveitserfranc (850.000 kroner).

Han har tidligere kalt Blatter en løgner og en hykler.

Pengeutbetalinger til Platini

Den avtroppende FIFA-presidenten Sepp Blatter er siktet for økonomisk kriminalitet og har måttet tåle massiv kritikk for ukultur og korrupsjon i FIFA, og 25. september kom nyheten om at den sveitsiske riksadvokaten hadde iverksatt gransking av FIFA-sjefen.

Sveitsisk politi gjennomførte også en razzia i fotballforbundets hovedkarter og Blatters kontor.

Blatter er mistenkt for å ha foretatt en utbetaling på 2 millioner sveitsiske franc (17,5 millioner kroner) til Michael Platini. Dette skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke suspenderes på nytt.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Platini er kandidat til å ta over som president i FIFA og har hele tiden hevdet at det ikke er noe mistenkelig ved utbetalingen.

Kan bli utvidet

Generalsekretær Valcke er allerede under etterforskning og er tidligere suspendert fra stillingen sin på grunn av beskyldninger om ulovlig salg av billetter.

Utestengelsen kan bli utvidet i ytterligere 45 dager, heter det i avgjørelsen fra FIFAs etiske komite.

Like før den etiske komiteen offentliggjorde beslutningen om å utestenge de tre FIFA-toppene, gikk ryktene om en en utestengelse. Det gjorde UEFA-president Platini rasende.

– Dette er en alvorlig sak, gitt at denne informasjon ser ut til å ha kommet fra en offisiell FIFA-kilde, og at FIFAs etiske komite ennå ikke har fattet en beslutning, sa han i en uttalelse som kom like før den offisielle beslutningen.

Han la ikke skjul på at måten saken var kommet ut på var totalt uakseptabel, og mente dette var et forsøk på å sverte og ødelegge ryktet hans.

UEFA har i en kommentar sagt at de ikke vil utnevne noen midlertidig president i den perioden Platini er utestengt.

Siste nytt

 • Sagosen og Myrhol på stjernelaget

  Sander Sagosen og Bjarte Myrhol er begge tatt ut på stjernelaget i inneværende sesongs mesterliga i håndball. Stjernelaget ble annonsert i forkant av helgens Final 4-sluttspill i Köln, der vinneren av årets mesterliga på herresiden skal kåres.

  Bjarte Myrhol
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Casper Ruud klar for French Open

  Casper Ruud vant den avgjørende kvalifiseringskamp mot franske Alexendre Muller. Med 2-0 i sett kunne Ruud slippe jubelen løs for avansement til første runde i French Open.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag