NRK Meny
Normal

FIFA-ultimatum: – Bedre arbeidsforhold innen mars, ellers kan dere miste VM

FIFA har gitt Qatar frist til 10. mars med å sette i verk bedre tiltak for dem som jobber på anleggene til VM i 2022. Ellers kan Qatar bli fratatt arrangementet.

Butilhøva

Eksempel på boforhold for utenlandske arbeidere som jobber med VM-anleggene i Qatar

Foto: Amnesty International

Det sier FIFA-styremedlem Theo Zwanzinger til det tyske magasinet Sport Bild.

Qatar har fått omfattende kritikk for dårlige arbeidsforhold for de mange utenlandske arbeiderne som er hentet inn for å bygge anleggene som skal stå ferdig til VM om åtte år.

– Nå må de vise at de forbedrer arbeidsforholdene skikkelig, slik at de møter kravene i Piper-rapporten. Fram til nå har de ikke gjort stort, sier Zwanziger.

Beskrevet som slaveri

Rapporten han sikter til, er en britisk rapport som peker på mange forhold som er langt unna de internasjonale kravene for arbeidere og arbeidsforhold, og som kommer med en rekke anbefalinger til det Qatar må endre på.

De internasjonale arbeidstakerorganisasjonene har lenge kritisert FIFA for ikke å gjøre noe for å presse Qatar til å gi utenlandske arbeidere skikkelige arbeids- og lønnsforhold. Arbeidsbetingelsene er ofte beskrevet som tilnærmet slaveri.

I høst var også fotballspilleren Zahir Belounis på Norges-besøk for å fortelle om at han var nærmest fanget i en fotballklubb i landet i tre år.

Fagforbundene har involvert seg

Zahir

Fotballspilleren Zahir Belounis har følt på kroppen hvordan Qatar behandler arbeidstakere. Han var i Norge for å fortelle om det

Foto: Susann Michaelsen / NRK

Mange rapporter om dødsfall og umenneskelige forhold for de nesten 1,5 millioner fremmedarbeiderne har kommet fram de siste par årene.

Også det norske Fellesforbundet har vært involvert i dette arbeidet. I fjor var de med i en større delegasjon som reiste til Qatar for å se hvordan arbeiderne hadde det, og i høst var en ny nordisk gruppe i landet for å se om det hadde skjedd noe . LO har i hele høst kjørt en kampanje for å rette søkelyset mot Qatar.

Zwanziger sier at om ikke Qatar gir arbeiderne bedre forhold innen 10. mars, kan det få konsekvenser for VM i 2022.

Ultimatum

– Da regner jeg med at én av våre 209 medlemsland kommer til å kreve en avstemning om vi skal flytte VM til et annet land, sier han.

Zwanziger, som går ut av FIFA-styret neste år,har lenge vært kritisk til avgjørelsen om å tildele Qatar VM. Tidliger ei høst sa han at han trodde det kommer til å bli flyttet. Én av grunnene er at det er umulig å avvikle VM i juni/juli slik det er vanlig, fordi det da er for hett der. Og flytting til en annen årstid får konsekvenser for retsen av den internasjonale sportskalenderen.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal