Fifa svarer på NFFs boikott-nei

Søndag ble det avgjort på Norges Fotballforbunds ekstraordinære kongress at Norge ikke skal boikotte 2022-VM i Qatar.

Det internasjonale fotballforbundet Fifa truet NFF med fire konkrete sanksjoner ved en eventuell boikott, men slik ble det altså ikke.

Fifa reagerer slik på nei-avgjørelsen i Norge:

– Fifa ønsker avgjørelsen som falt på det norske fotballforbundets ekstraordinære kongress velkommen, og ser frem til å fortsette samspillet med NFF i denne viktige saken, skriver Fifa i en uttalelse til NRK mandag.

368 støttet NFF i nei til boikott, 121 stemte ja.

Samtidig som NFF fikk medhold i nei til boikott, ble det vedtatt at NFF instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på neste års kongress.

Vedtaket slår fast at kritikken fra NFF skal rettes fra talerstolen på neste Fifa-kongress.

NRK har tilbudt Fifa å kommentere den kommende NFF-kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar på vårt oppfølgingsspørsmål.

Fifa skriver til NRK at de skal jobbe for å bedre menneskerettighetene i Qatar uavhengig av hva NFF-forbundstinget hadde kommet frem til.

– Fifa har, sammen med de som skal arrangere turneringen i Qatar, jobbet intenst de siste årene for å implementere et strategisk program med konkrete tiltak for å ivareta arbeiderne som jobber opp mot VM. I tillegg har vi jobbet for å bidra til brede reformprosesser i landet. Vi er fullstendig forpliktet til å fortsette engasjementet og dialogen for å adressere de utfordringer som gjenstår og sikre at 2022-VM setter et varig sosialt fotavtrykk i landet. Fifa vil også fortsette å holde medlemsnasjonene våre informert om dette arbeidet og forblir åpne for å diskutere de forslag de måtte ha for å gjøre arbeidet vårt mer effektivt, skriver Fifa til NRK.

Fotball-VM spilles i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert.

P.S: På denne temasiden kan du lese alt om Qatar-debatten som har rast i Norge det siste halvåret.

VQCAnFvR34c
Foto: Norges Fotballforbund / NTB

Siste nytt

 • Tokyo: Smittetallene stiger igjen

  Japanske myndigheter meldte tirsdag om 2848 koronasmittetilfeller i Tokyo det siste døgnet.

  Det er det høyeste tallet i den japanske hovedstaden siden pandemien slo til for snart halvannet år siden. Den forrige rekordnoteringen var fra januar.

  Den japanske avisen Japan Times mente tirsdag at tallet ville overstige 3000, men så ille var det altså ikke.

  Det er ikke oppgitt hvor mange som er testet.

  OL-ilden
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Knuste tittelforsvareren

  Sverige var nådeløse og banket de regjerende OL-mesterne ROC med 36–24 i sin annen kamp i kvinnenes OL-turnering i håndball.

  Carin Strömberg ble svensk toppscorer med åtte fulltreffere. Det var Russland som gikk til topps i Rio de Janeiro for fem år siden, men denne gangen spiller russerne under symbolet til Russlands OL-komité (ROC).

  Etter kampen var Russlands stjernespiller, Anna Vjakhireva, nådeløs med egen og lagets innsats.

  – Det var en katastrofe fra vår side, men jeg vil også gi masse ros til det svenske laget. Jeg skammer meg litt over dette, men vi må bare bli bedre, sa Vjakhireva.

  De regjerende olympiske mesterne og en av Norges største utfordrere til gull i Tokyo har dermed fått en trå start på turneringen.

  – Vi vet at vi er regjerende mestere, men det spiller ikke noen rolle nå. Vi må bevise ovenfor oss selv og landet vårt at vi kan spille bedre enn vi gjorde i dag, sa Vjakhireva.

  Sverige innledet OL-turneringen med seier over Spania med 31–24. Frankrike, Ungarn og Brasil er også i gruppe B. Brasil slo for øvrig Ungarn med 33–27.

  Sverige - Russland
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB
 • Høst mistet ledelsen

  Høst fikk det ikke helt til i det friske været tirsdag. Den norske jolleseileren ledet etter to dager og var fortsatt øverst på listene etter den første av tirsdagens to seilaser, til tross for 10. plass, men i påfølgende sjette seillas - kom hun skjevt ut og greide aldri å hente seg inn igjen.

  Til slutt havnet hun i mål på 25. plass, over tre minutter bak sveitsiske Maud Jayet i vinnerbåten.

  Jolleseilerne skal gjennomføre ti seilaser før de beste går videre til medaljeseilasen.

  Line Flem Høst
  Foto: Gregorio Borgia / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal