Hopp til innhold

Fifa-presidenten: – En fornærmelse mot alle som stemte

ATEN/OSLO (NRK): Fifa-president Gianni Infantino måtte svare for påstått innflytelse og interessekonflikter mellom Fifa og den nyvalgte Uefa-presidenten Aleksander Ceferin.

Infantino

PÅ PLASS: Her er Gianni Infantino under Uefa-kongressen onsdag.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Den relativt ukjente presidentkandidaten vant en knusende seier med 42 av 55 stemmer under onsdagens ekstraordinære Uefa-kongress.

Ceferin

NY PRESIDENT: Aleksander Ceferin vant en klar seier under Uefa-valget.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Etter forutsetningene var det en forventet seier, men nå spør mange seg hvordan Ceferin klarte å sikre et så markant flertall.

Det er blant annet Ceferins forbindelser med Fifa som blir løftet frem:

  • Et par måneder etter Ceferin ble lansert som kandidat i mai, ble advokat og revisjonsekspert Tomaz Vesel ansatt som leder i Fifas Audit and Compliance Committee, komiteen som kontrollerer Fifas milliardinntekter og lønninger.
  • Vesel og Ceferin, som begge er fra Slovenia, er gode venner og spiller blant annet på samme old boys-lag, ifølge Josimar.
  • Samtidig har det samme fotballbladet fortalt hvordan Kjetil Siem drev lobbyvirksomhet for Ceferin på vegne av NFF - også da det var klart at generalsekretæren skulle over i ny jobb som Infantinos rådgiver.
  • Det ble også påstått at de nordiske landene ble tilbudt EM-sluttspill i motytelse for støtte til Ceferin.

Siem har overfor Dagbladet innrømmet at han over to år jobbet for Ceferins kandidatur, men han har på det sterkeste avvist påstandene om at Infantino, som ble Fifa-president i februar, var involvert.

Samtidig gransker NFFs påtalenemnd Siem og daværende fotballpresident Ynge Hallén, som skal ha gitt Siem ordre om å fremme Ceferin uten forankring i styret.

– En fornærmelse

Etter valget fikk Fifa-presidenten flere spørsmål om de mulige interessekonfliktene mellom ham selv, Vesel og Ceferin.

– Du bør konsentrere deg om kapasiteten til kandidatene. Det er det du bør tenke på, sa Infantino på spørsmål fra en britisk journalist.

Da Infantino var i ferd med å få et oppfølgingsspørsmål, avbrøt presidenten:

– Hvis han var sveitsisk, ville det vært en interessekonflikt med meg. Hvis han var italiensk, ville det vært en interessekonflikt med meg. Hvis han var europeisk, ville det vært en interessekonflikt fordi jeg var i Uefa. Hvis han var søramerikansk, ville det vært en interessekonflikt fordi jeg fikk støtte fra Sør-Amerika. Vi må fokusere på kvalitetene og deres uavhengighet, sa Infantino.

– Hvordan fant du ham (Vesel), da? spurte en engelsktalende journalist.

– Gjennom prosesser med forskjellige personer. Men du bør konsentrere deg om kapasiteten til folk, sa Infantino.

Senere ble Fifa-presidenten spurt om han ikke hadde noen innflytelse på valget overhodet.

– Det er en fornærmelse mot intellektet til de nasjonale forbundene og alle som har stemt. Det var en demokratisk prosess, det var et valg, og jeg skjønner at det er mange historier som må skrives, sa Fifa-presidenten.

– En løgn

Ceferin avfeide også at han skal ha fått støtte fra Infantino, som sloveneren har kjent siden han ble slovensk fotballpresident i 2011.

– Han var en god generalsekretær for Uefa, alt annet om valget i dag er innbildninger fra media og noen andre, sier Ceferin, ifølge Yahoo.

– Betenkelig

Per Ravn Omdal er æresmedlem i Uefa og tidligere fotballpresident i Norge.

Omdal understreker at han tror Ceferin kan gjøre en god jobb, men han reagerer også på koblingene mellom Fifa og Ceferin.

– Det er visse ting ved prosessen jeg synes er betenkelig. Det ene er den påståtte involveringen og trykket fra Fifa. Det er en uting. Samtidig er det for mange fra de respektive administrasjonene, fotballforbund, Uefa og Fifa, som deltar i disse prosessene, og det er en sak de skal ligge langt unna, sier Omdal til NRK.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal