FIFA-president møtt med massiv pipekonsert etter VM-finalen

LYON/OSLO (NRK): Gianni Infantino fikk ingen varm velkomst da han entret gressmatta i Lyon.

Etter at dommeren hadde blåst av VM-finalen mellom USA og Nederland, entret president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) Gianni Infantino banen sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Den ekstatiske jublingen fra tribunen gled kjapt over i piping i retning FIFA-presidenten.

– De ga klart uttrykk for hva de mente, sa NRK-kommentator Christian Nilssen om publikum under TV-sendingen.

Det velkjente «USA»-heiaropet ble byttet ut med «Equal pay» (likelønn på norsk) fra de amerikanske tilhengerne.

– Latterlig og skuffende

Få dager før finalen gikk USA-profil Morgan Rapinoe hardt ut mot FIFA. Hun mener FIFA viser manglende respekt overfor kvinnefotballen.

– Det er latterlig og skuffende, for å være ærlig, uttalte Rapinoe ifølge nyhetsbyrået Ap.

Rapinoe

JUBLER FOR VM-TRIUMF: USA-stjerne Morgan Rapinoe.

Foto: Franck Fife / AFP

Årsaken er at finalen i Frankrike blir spilt på samme dag som to kontinentale mesterskapsfinaler for menn. Fem timer etter VM-finalen spiller Brasil finale i Copa America mot Peru, og ytterligere fem timer og et kvarter senere spiller USA finale i Gold Cup mot Mexico.

FIFA er ansvarlig for alle de tre finalene. De mener på sin side at tre finaler på samme dag kun vil øke oppmerksomheten rundt kampene.

– Kvinneidrett får ikke samme omtanke

Herrenes VM-finale er en såkalt fredet dato hvor det ikke legges andre store fotballkamper. Det er altså ikke datoen for kvinnenes VM-finale.

– Jeg forstår ikke motstanden mot å ga «all inn» på et kvinnearrangement. Det er krystallklart at kvinneidrett ikke får samme omtanke og økonomiske forutsetninger som herreidretten, tordnet Rapinoe.

President Infantino har varslet at kvinnenes premiepenger vil bli doblet til neste VM i 2023. Likevel vil herrespillerne motta syv ganger så mye i premiepenger ved deres neste VM i 2022.

– Gapet må minskes til det lenger ikke er noe gap. Dette mesterskapet har vært vellykket, og jeg håper at det vil investeres mer i kvinnefotballen, sier USA-spiller Becky Sauerbrunn til NRK.

USA slo Nederland 2–0 i søndagens VM-finale i Lyon. Rapinoe skåret USAs første mål på et straffespark.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal