Hopp til innhold

FIFA-president møtt med massiv pipekonsert etter VM-finalen

LYON/OSLO (NRK): Gianni Infantino fikk ingen varm velkomst da han entret gressmatta i Lyon.

Etter at dommeren hadde blåst av VM-finalen mellom USA og Nederland, entret president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) Gianni Infantino banen sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Den ekstatiske jublingen fra tribunen gled kjapt over i piping i retning FIFA-presidenten.

– De ga klart uttrykk for hva de mente, sa NRK-kommentator Christian Nilssen om publikum under TV-sendingen.

Det velkjente «USA»-heiaropet ble byttet ut med «Equal pay» (likelønn på norsk) fra de amerikanske tilhengerne.

– Latterlig og skuffende

Få dager før finalen gikk USA-profil Morgan Rapinoe hardt ut mot FIFA. Hun mener FIFA viser manglende respekt overfor kvinnefotballen.

– Det er latterlig og skuffende, for å være ærlig, uttalte Rapinoe ifølge nyhetsbyrået Ap.

Rapinoe

JUBLER FOR VM-TRIUMF: USA-stjerne Morgan Rapinoe.

Foto: Franck Fife / AFP

Årsaken er at finalen i Frankrike blir spilt på samme dag som to kontinentale mesterskapsfinaler for menn. Fem timer etter VM-finalen spiller Brasil finale i Copa America mot Peru, og ytterligere fem timer og et kvarter senere spiller USA finale i Gold Cup mot Mexico.

FIFA er ansvarlig for alle de tre finalene. De mener på sin side at tre finaler på samme dag kun vil øke oppmerksomheten rundt kampene.

– Kvinneidrett får ikke samme omtanke

Herrenes VM-finale er en såkalt fredet dato hvor det ikke legges andre store fotballkamper. Det er altså ikke datoen for kvinnenes VM-finale.

– Jeg forstår ikke motstanden mot å ga «all inn» på et kvinnearrangement. Det er krystallklart at kvinneidrett ikke får samme omtanke og økonomiske forutsetninger som herreidretten, tordnet Rapinoe.

President Infantino har varslet at kvinnenes premiepenger vil bli doblet til neste VM i 2023. Likevel vil herrespillerne motta syv ganger så mye i premiepenger ved deres neste VM i 2022.

– Gapet må minskes til det lenger ikke er noe gap. Dette mesterskapet har vært vellykket, og jeg håper at det vil investeres mer i kvinnefotballen, sier USA-spiller Becky Sauerbrunn til NRK.

USA slo Nederland 2–0 i søndagens VM-finale i Lyon. Rapinoe skåret USAs første mål på et straffespark.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring:  – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) tok av seg det regnbuefargede kapteinsbindet og løftet det mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Pål Haugen Lillefosse satte ny norsk rekord i stav under friidretts-NM i Stjørdal

  Pål Haugen Lillefosse meldte seg inn i kampen om kongepokalen etter å ha satt ny norgesrekord på 5,86 meter.

  Lillefosse forbedret norgesrekorden med en centimeter etter at han tidligere denne måneden, under Trond Mohn Games i Bergen, satt ny daværende norsk rekord på 5,85 meter.

  Etter kveldens rekord prøvde Lillefossen igjen å forbedre rekorden ytterligere med høyden 5,90 meter. Men valgte å gi seg etter et mislykket første forsøk.

  Kongepokalen deles ut på søndag etter at alle øvelsene på dag tre i mesterskapet er ferdig. Kampen om kongepokalen spisset seg etter at blant annet Lillefosse satt ny norsk rekord og Eivind Henriksen satt mesterskapsrekord tidligere på ettermiddagen.

  Brødrene Sondre Mogens Guttormsen og Simen Guttormsen endte konkurransen på en 2.- og 3. plass bak Lillefosse.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Amalie Iuel løp ikke finalen under NM i Stjørdal

  Amalie Iuel måtte lytte til kroppen og løp derfor ikke 400 meter NM-finale i Stjørdal. Etter krampetendenser og sliten kropp under oppvarmingen valgte den VM-klare hekkeløperen å stå over kveldens løp.

  – Det er viktig å lytte til kroppen nå rett før et VM. Det er utrolig kjipt, men jeg må prøve å være voksen, så kjedelig som det er å ta den beslutningen, forteller Amalie Iuel til NRK.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Ute av medaljekampen

  Noregs herrelag tapte 2–0 i sett mot Kroatia i kvartfinalen i strandhandball-VM i greske Heraklon. Dermed kan de bli best nummer fem i meisterskapen.

  Det skjer berre dersom de slår Qatar seinare laurdag og deretter slår vinnaren av laurdagens kamp mellom Uruguay og Spania på søndag.

  Kampen mot Kroatia starta jamt, og laga gjekk til kvilen på stillinga 24–22 favør kroatane. I andre sett blei det tøft for Noreg, som tapte med settsifrene 28–20.

  Kroatia møter vertsnasjonen i semifinalen. I den andre semifinalen møtes storfavoritt Brasil og Danmark.

  De norske strandhåndballherrane deltar for første gang i strandhandball-VM. I 2019 blei det sølv i EM etter finaletap mot Danmark.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste