FIFA-president møtt med massiv pipekonsert etter VM-finalen

LYON/OSLO (NRK): Gianni Infantino fikk ingen varm velkomst da han entret gressmatta i Lyon.

Etter at dommeren hadde blåst av VM-finalen mellom USA og Nederland, entret president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) Gianni Infantino banen sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Den ekstatiske jublingen fra tribunen gled kjapt over i piping i retning FIFA-presidenten.

– De ga klart uttrykk for hva de mente, sa NRK-kommentator Christian Nilssen om publikum under TV-sendingen.

Det velkjente «USA»-heiaropet ble byttet ut med «Equal pay» (likelønn på norsk) fra de amerikanske tilhengerne.

– Latterlig og skuffende

Få dager før finalen gikk USA-profil Morgan Rapinoe hardt ut mot FIFA. Hun mener FIFA viser manglende respekt overfor kvinnefotballen.

– Det er latterlig og skuffende, for å være ærlig, uttalte Rapinoe ifølge nyhetsbyrået Ap.

Rapinoe

JUBLER FOR VM-TRIUMF: USA-stjerne Morgan Rapinoe.

Foto: Franck Fife / AFP

Årsaken er at finalen i Frankrike blir spilt på samme dag som to kontinentale mesterskapsfinaler for menn. Fem timer etter VM-finalen spiller Brasil finale i Copa America mot Peru, og ytterligere fem timer og et kvarter senere spiller USA finale i Gold Cup mot Mexico.

FIFA er ansvarlig for alle de tre finalene. De mener på sin side at tre finaler på samme dag kun vil øke oppmerksomheten rundt kampene.

– Kvinneidrett får ikke samme omtanke

Herrenes VM-finale er en såkalt fredet dato hvor det ikke legges andre store fotballkamper. Det er altså ikke datoen for kvinnenes VM-finale.

– Jeg forstår ikke motstanden mot å ga «all inn» på et kvinnearrangement. Det er krystallklart at kvinneidrett ikke får samme omtanke og økonomiske forutsetninger som herreidretten, tordnet Rapinoe.

President Infantino har varslet at kvinnenes premiepenger vil bli doblet til neste VM i 2023. Likevel vil herrespillerne motta syv ganger så mye i premiepenger ved deres neste VM i 2022.

– Gapet må minskes til det lenger ikke er noe gap. Dette mesterskapet har vært vellykket, og jeg håper at det vil investeres mer i kvinnefotballen, sier USA-spiller Becky Sauerbrunn til NRK.

USA slo Nederland 2–0 i søndagens VM-finale i Lyon. Rapinoe skåret USAs første mål på et straffespark.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Chefs mot 49ers i Super Bowl

  Kansas City Chefs skal møte San Fransisco 49ers i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball.

  Kansas-laget slo overraskingslaget Tennessee Titans 35-24 og er i Super Bowl for første gong på 50 år.

  San Fransisco knuste Green Bay Packers 37-20 etter å ha leia 27-0 halvveges. Det er deira første finale på åtte år, og dei har ikkje vunne sidan 1994.

  Super Bowl skal spelast i Miami 2. februar.

  Kansas City Chefs
  Foto: Peter Aiken / AFP
 • Scoret i debuten

  Kristian Thorstvedt scoret da han debuterte for sin nye klubb Genk igår kveld. 20-åringen scoret 23 minutter ut i oppgjøret mot Zulte Waregem. – Utrolig deilig debut med tre poeng og mål. Kunne ikke drømt om noe bedre, skrev han på Twitter etter kampen.

  Kristian Thorstvedt
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Dårlig nytt for Solskjær

  Etter 2-0-tapet mot Liverpool igår bekreftet Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær at Marcus Rashford har pådratt seg et tretthetsbrudd i ryggen. Det betyr at Uniteds toppscorer trolig blir ute i to til tre måneder. – Han har fått en stygg skade og blir ute en stund. Det pleier å ta i hvert fall seks uker å lege et tretthetsbrudd, og så må han ha rehabilitering etter det, sier nordmannen om situasjonen.

  Michael Carrick, Ole Gunnar Solskjær og Marcus Rashford
  Foto: Tim Ireland / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal