Hopp til innhold

Svendsen refser Fifa og Uefa til tross for russisk utestengelse

Det internasjonale fotballforbundet Fifa og det europeiske fotballforbundet Uefa utestenger Russland fra alle fotballturneringer mandag kveld. For sent, mener Norges fotballpresident.

Svendsen-Infantino

Norges fotballpresident i NFF, Terje Svendsen, synes Gianni Infantino og Fifa har handlet for sent.

Foto: NTB/Reuters

Fifa bekrefter utestengelsen i en pressemelding og den gjelder både landslag og klubblag.

«Begge forbundets presidenter håper at situasjonen i Ukraina bedrer seg betraktelig og fort», heter det i uttalelsen.

– Jeg synes den meldingen som kommer er den eneste riktige. Det ville vært en kjempeutfordring arrangementsmessig om russiske klubber for eksempel hadde deltatt på Uefas turneringer utover våren, sier fotballpresident Terje Svendsen til NRK mandag kveld.

Presstreff i NFF

Norges fotballpresident Terje Svendsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men Svendsen er ikke helt fornøyd.

– Jeg synes godt det kunne kommet i går, og ikke etter 24 timer, sier fotballpresidenten videre.

– Jeg skjønner at Uefa har trengt tid til å flytte mesterligafinalen, men beslutningen burde blitt tatt i går, konstaterer Svendsen.

En eksklusjon betyr at det russiske herrelandslaget blir nektet å spille omspillskamper mot Sverige, Polen og Tsjekkia om en plass i Qatar-VM til høsten. Kampene skal etter planen spilles i slutten av mars.

Det russiske kvinnelandslaget er på sin side kvalifisert for EM-sluttspillet i England i juli. Også den deltakelsen ser nå ut til å ryke.

Forbundsleder i spillernes interesseorganisasjon (NISO), Erlend Hanstveit, mener kraftige reaksjoner er riktig.

– Situasjonen er så alvorlig med et Uefa-land som går til krig med et annet Uefa-land og hvis det ikke utløser de alvorligste sanksjonene er det ingenting som kan gjøre det, sier Hanstveit.

IOC vil utestenge Russland

Den internasjonale Olympiske Komite (IOC) ber nå om utestengelse av Russland fra all internasjonal idrett.

Tidligere på dagen uttalte det internasjonale Skiforbundet at de ikke ønsket å utestenge russiske utøvere fra helgens verdenscuprenn i Norge.

Avgjørelsen fra IOC ble tatt i et styremøte mandag.

Russia

Den russiske olympiske komité under OL-seremonien i Beijing i februar.

Foto: Jae C. Hong / AP

Dersom IOC får det som de vil, kommer ikke noen russiske utøvere til å konkurrere internasjonalt på lang tid. Nå er det opp til de ulike forbundene å ta en slik avgjørelse.

Dette er signalet alle de andre har ventet på. Når den største og mektigste organisasjon har sagt sitt, ville alle andre følge etter, tror NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

Kjøll krever handling

Idrettspresident Berit Kjøll håper nå at de forskjellige særforbundene tar affære.

– Jeg forventer nok en gang til alle de internasjonale særforbundene om at de nå raskt fatter nødvendige vedtak som sørger for at utøvere, idrettsledere og tillitsvalgte fra Russland og Hviterussland ikke får anledning til å delta i internasjonal idrett. Dette haster spesielt for de internasjonale særforbund som planlegger gjennomføring av internasjonale idrettskonkurranser i Norge de neste ukene, sier Kjøll til NRK.

VM snøsport for parautøvere

Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Geir Olsen / NTB

Skiforbundene i Norge, Sverige og Finland legger nå ytterligere press på FIS etter IOCs bud om å utestenge Russland.

«Vi ber FIS revurdere beslutningen om å la Russland delta i verdenscup og VM så lenge den militære konflikten består», lyder det i brevet fra de tre forbundene.

Norges Skiforbund er glade for det klare standpunktet fra den internasjonale olympiske komite (IOC), og håper nå det internasjonale Skiforbundet (FIS) vil etterkomme IOCs oppfordring, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Russland: – Vi er sterkt uenige

I begrunnelsen for oppfordringen, skriver IOC blant annet følgende:

– Krigen i Ukraina setter den olympiske bevegelsen i et dilemma. Samtidig som utøvere fra Russland og Hviterussland vil kunne fortsette å konkurrere, vil mange utøvere fra Ukraina være forhindret fra å delta på grunn av angrepene i deres land. Dette er et dilemma som ikke kan løses. Derfor har styret med et tungt hjerte besluttet at vi anbefaler alle særforbund om å ikke invitere russiske og hviterussiske utøvere til internasjonale konkurranser, skriver IOC i en pressemelding.

Russia Doping Identity Ban

REAGERER: President for ROC, Stanislav Pozdnjakov.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Samtidig skriver de at i de tilfellene hvor det ikke er mulig å utestenge russere på så kort varsel eller av juridiske årsaker, kan russiske utøvere få delta under nøytralt flagg.

Den russiske olympiske komiteen har allerede lagt ut en pressemelding om oppfordringen fra IOC. De er helt uenig i avgjørelsen.

– Det er bare én kommentar: Vi er sterkt uenige med dem, sier Stanislav Pozdnjakov.

– Dagens avgjørelse fra kollegaene våre i IOC er, etter vårt syn, i strid med IOCs juridiske dokumenter og det olympiske charteret, legger han til.

Fratar Putin utmerkelse

IOC har samtidig vedtatt å frata den russiske presidenten sin Olympiske orden. Dette er IOCs høyeste utmerkelse.

Russia Getting Away with It

FRATATT UTMERKELSE: Vladimir Putin er fratatt den olympiske orden. Her er han på åpningsseremonien av OL i Beijing i februar.

Foto: Sue Ogrocki / AP

IOC gjentar også i sin pressemelding oppfordringen om at Russland ikke bør få arrangere internasjonale konkurranser.

Tidligere mandag besluttet det internasjonale orienteringsforbundet, som første særforbund, å suspendere Russland.

Vi mener at det er riktig å suspendere det russiske forbundet på ubestemt tid. Det har vært krevende å gå så langt, men vi må huske at det er en veldig tett kobling mellom russisk idrett og de russiske myndighetene. Det er en helhetsvurdering med bakgrunn i de etiske retningslinjene for IOF og IOFs verdier, sier generalsekretær i det internasjonale orienteringsforbundet, Sondre Gullord, til NRK.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

    Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

    Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

    Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

    Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

    Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

    Tobias Foss
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal