Fifa gransker påstander om støtende oppførsel fra engelske supportere

Fifa varsler disiplinære tiltak mot det engelske fotballforbundet (FA) etter at enkelte av de engelske fotballsupporterne skal ha gjort nazihilsen under kampen mot Kroatia.

World Cup - Semi Final - Croatia v England

SUPPORTERE: De fleste av de engelske supporterne har oppført seg bra, men FIFA undersøker nå opplysninger om diskriminerende oppførsel fra enkelte av dem.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Ifølge den britiske avisen The Telegraph har Fifa mottatt rapporter fra fotballforbundets eget antidiskrimineringsprogram om støtende tilrop under onsdagens semifinale mellom England og Kroatia.

Fifa går ikke i detaljer om hva det er de reagerer på, men ifølge avisens kilder skal det ha kommet antiislamske tilrop under kampen.

Enkelte tilskuere på tribunen skal også ha gjort nazihilsen.

– Vi kan bekrefte at det er innlevert en rapport via vårt antidiskrimineringsprogram og at det gjelder tilrop av en mulig diskriminerende karakter utført av engelske fans, heter det i en uttalelse fra Fifa.

– Deretter vil det bli åpnet disiplinære tiltak mot den engelske fotballforeningen.

Ifølge avisen skal også tilrop som «no surrender» ha kommet fra supporterne under avspillingen av nasjonalsangen.

«No surrender» er opprinnelig en del av en gammel anti-IRA-sang, og brukes ofte av supportere i forbindelse med Englands landskamper, men bruken av det er omstridt siden grupper på den politiske høyresiden har adoptert det.

Sang antisemittiske sanger

Også tidligere under VM har deler av de engelske supporterne gjort seg bemerket med antisemittiske holdninger.

Under feiringen av Englands første seier mot Tunisia, ble det publisert en video (ekstern lenke) som viste en liten gruppe med engelske fans som gjorde nazihilsen og sang antisemittiske sanger.

– Vi fordømmer på det sterkeste handlingene til folkene i denne videoen. Den skammelige oppførselen gjenspeiler ikke verdiene til flertallet av engelske fotballfans som støtter landslaget i Russland, sa en talsmann for FA til britiske medier da.

Engelske supportere gjorde seg også bemerket etter kvartfinaleseieren over Sverige, om enn på en litt annen måte:

Mexico-supportere med homohets

Det er for øvrig ikke bare Englands supportere som har fått kritikk under mesterskapet. Under kampen mot Tyskland, kom noen av Mexicos tilhengere med homohets til motstanderne.

Mexico ble bøtelagt av FIFAs og måtte betale 10 000 sveitserfranc (ca. 82 000 norske kroner).

Serbia er også blitt bøtelagt av FIFA på grunn av deres supportere. Serbiske fans hadde med politisk støtende bannere fra andre verdenskrig da laget vant 1–0 over Costa Rica.

England er fremdeles med i VM. Lørdag møter de Belgia i bronsekamp kl. 16.

Siste nytt

 • Fotballegenden Jack Charlton er død

  Den tidligere fotballspilleren, Jack Charlton (85), er død, melder flere engelske medier lørdag.

  Charlton spilte for Leeds hele sin karriere, og står oppført med hele 773 kamper for klubben.

  Forsvareren spilte England da de vant VM i 1966. Han har siden vært trener og manager, blant annet landslagstrener for Irland.

  Charlton døde etter lang tids sykdom, skriver Sky Sports.

  Jack Charlton
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Verdensmester (27) død

  Den nederlanske kortbaneløperen Lara van Ruijven (27) døde på sykehus etter å ha blitt behandlet på et fransk sykehus for en såkalt autoimmun sykdom, melder VG.

  Det var nederlandske Telegraf som først meldte at hun har ligget i koma siden 29. juni. Hun ble sendt til behandling på et fransk sykehus fire dager tidligere etter å ha følt seg syk under en treningsleir i Pyreneene.

  Speedskating Obit Van Ruijven
  Foto: Zsolt Czegledi / AP
 • Hovland fortsetter å imponere

  I Ohio fortsetter golfproffen Viktor Hovland å imponere. Halvveis i turneringen Workday Charity Open ligger nordmannen på en sjetteplass. Etter de to første rundene ligger han åtte slag under par. De avsluttende rundene spilles i helgen.

  Hovland
  Foto: Maddie Meyer / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal