NRK Meny
Normal

FIFA går til politiet med hemmelig rapport

Som følge av arbeidet med den mye omtalte Garcia-rapporten har nå FIFA gått til politiet i Sveits med opplysninger om mulige lovbrudd.

Sepp Blatter

Sepp Blatter mener dagens utvikling er et klart bevis på at FIFA ikke har noe å skjule.

Foto: Alessandro Della Bella / Ap

– Hvis vi hadde noe å skjule ville vi vel ikke gått til statsadvokaten, sier Sepp Blatter til FIFA.com, om den siste utviklingen rundt tildelingen av VM til Qatar i 2022.

FIFA, med president Sepp Blatter i spissen, har nå gått til politiet med en anmeldelse av noen forhold rundt tildelingen de mener det er verdt at politiet undersøker nærmere.

Hans Joachim Eckert

Etikkdommeren Hans Joachim Eckert anbefalte FIFA å gå til politiet med det han fant i Garcias rapport.

Foto: Walter Bieri / Ap

Etter kontroversene rundt utdelingen av VM i 2018 og 2022 til henholdvis Russland og Qatar, har FIFA til nå selv undersøkt hendelsene.

Det har kulminert i en rapport som de allikevel ikke ønsker å offentliggjøre.

I steden valgte FIFA torsdag å komme med et sammendrag, et sammendrag av rapporten skrevet av etikkdommer Hans-Joachim Eckert.

– Rapporten må offentliggjøres

Den offentliggjøringen fikk raskt et etterspill da mannen som skrev den opprinnelige rapporten, advokat Michael Garcia mente sammendraget var fullt av feilaktige påstander og konklusjoner.

Mange, deriblant NRKs fotballekspert og jurist Lise Klaveness, mente FIFA nå må offentliggjøre hele Garcia-rapporten.

Tirsdag kom Blatter med uttalelser til FIFA.com som tyder på at det neppe kommer til å skje med det første.

– Dersom vi skulle offentliggjort hele rapporten ville vi brutt både våre egne lover og landet (Sveits) sin lover. De i media og og andre steder som mener FIFA må publisere rapporten er tydeligvis av den oppfatning at FIFA må ignorere loven i dette tilfellet. Vi kan selvsagt ikke gjøre det, hevder Blatter.

I sammendraget kom det fram at Russland hadde kommet til å ødelegge alle PC-er og all dokumentasjon, så det var ikke mulig å ettergå arbeidet med deres søknad.

Eckert anbefalte anmeldelse

Nå har striden tatt en ny vending. I en uttalelse på FIFA.com, så sier nå Eckert at han ønsker at politiet skal se på saken, og at han har anbefalt til FIFA-president Blatter at de skal overlevere all den informasjonen de har.

Det vil si at hele rapporten skrevet av Garcia vil bli gjort tilgjengelig for sveitsisk politi.

– I arbeidet med å analysere rapporten kom jeg over indikasjoner som tydet på mistenkte ulovlige aktiviteter som kan ha med Sveits å gjøre. Derfor så jeg det som min oppgave å melde fra til FIFA-presidenten om dette, sa Eckert til FIFA.com, og sa samtidig at han kom med den anbefalingen på samme tid som rapporten ble gjort offentlig.

Eckert sier i samme uttalelse at det det etter hans mening ikke er funnet ulovlige tilfeller av så stor betydning at det tyder på at hele valgprosessen gikk feil for seg.

Siste nytt

 • Lars Sætra tilbake i Godset

  Midtstopperen Lars Sætra (26) vender hjem til Strømsgodset. Sætra har skrevet kontrakt med drammenserne ut 2019-sesongen. Midtstopperen har tidligere vunnet både cup og serie med Strømsgodset. Han har trent med Godset den siste tiden.

  Laster Twitter-innhold
 • Wu Dajing med ny verdensrekord

  Kinesiske Wu Dajing satte verdensrekord i OL-finalen på 500 meter kortbaneløp skøyter torsdag. 23-åringen satte først verdensrekord da han kvalifiserte seg fra kvartfinalen på tiden 39,80 sekunder. I finalen forbedret han verdensrekorden til 39,584.

  Wu Dajing
  Foto: Damir Sagolj / Reuters
 • Lorentzen møter Verweij

  Trekningen for herrenes 1000 meter på skøyter er gjort, og Håvard Lorentzen går mot nederlandske Koen Verweij i tredje siste par. Lorentzen starter og avslutter med indresving.

  Storfavoritt Kjeld Nius går i siste par, og går mot Mika Poutala.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skøyter menn 500 m.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin