Hopp til innhold

Fifa droppet avstemning om Israel-sanksjon

Fifa droppet avstemning over forslaget fra Palestinas fotballforbund (PFA) om sanksjoner mot Israels fotballforbund.

Torsdag gikk Norges Fotballforbund med Lise Klaveness i spissen ut og sa at de ville støtte PFAs forslag om sanksjoner mot Israel.

Representanter for PFA argumenterte for sitt forslag fra talerstolen på Fifa-kongressen i Bangkok fredag. Palestinerne beskylder Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

Det palestinske forbundet oppfordret Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) på dette og det at Israel inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

I forslaget ble Fifa bedt om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe». Palestinerne hevdet at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

– Fifa har ikke råd til å være likegyldig til disse overtredelsene eller det pågående folkemordet i Palestina, sa PFA-president Jibril Rajoub på talerstolen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Fifas president Gianni Infantino slo fast, etter å ha hørt innleggene fra Palestina og Israel, at politikk ikke skal blandes inn, og droppet avstemming over det palestinske forslaget.

Han sa at Fifa ikke ønsker splittelse blant medlemmene og varslet at Fifa i stedet skal søke juridisk råd for å se hvordan saken kan følges opp. Fifa skal holde en ekstraordinær konferanse før 20. juli for å gå gjennom den juridiske analysen, sa Infantino.

Fifa besluttet i februar 2022 å utelukke alle russiske lag fra sine turneringer. Det ble gjort i kjølvannet av Russlands fullskalainvasjon av Ukraina.

Ifølge danske Ekstra Bladet, gjengitt av TV 2 , skal flere av delegatene ha forlatt salen i protest da Israels fotballpresident Shino Moshe Zuares kalte PFAs forslag «kynisk».

– Nok en gang står vi overfor et kynisk, politisk og fiendtlig forsøk på å skade israelsk fotball. IFA har aldri brutt noen regler som Fifa eller Uefa har satt, og det kommer heller ikke til å skje i framtiden, sa Zuares.

(©NTB)

Infantino
Foto: AP

Siste nytt

 • Berget uavgjort 16 minutter på overtid

  Argentina scoret 16 minutter på overtid, og sikret dermed uavgjort i åpningen av OL-turngeringen i fotblal mot Marokko. Det var Cristian Medina som scoret etter et voldsomt press fra Argentina. Frem til scoringen så det ut til at Marokkos Soufiane Rahimi skulle bli den store helten med sine to scoringer for Marokko.

  I en annen OL-kamp var det en stund uavgjort mellom Usbekistan og Spania, men en scoring av Sergio Gomez sikret spansk seier.

  Ezequiel Fernandez får gult kort i OL-åpningen mot Marokko.
  Foto: AFP
 • Koronautbrudd i OL-landsbyen – flere utøvere smittet

  Et smitteutbrudd i OL-landsbyen viser at tiden for koronafrykt blant idrettsutøverne ikke er forbi. Fem australiere har testet positivt.

  Smitten har oppstått i Australias kvinnelag i vannpolo. Tirsdag ble det bekreftet to tilfeller, og onsdag kom det tre til.

  Hele den australske delegasjonen er blitt koronatestet, og fram til nå er utbruddet begrenset til vannpololaget.

  De smittede utøverne må gå med munnbind og isolere seg selv så mye som mulig og unngå travle områder i OL-landsbyen.

  Det har ifølge Le Monde vært en økning i antall koronatilfeller i Paris-regionen siden våren.

  I Frankrike er det ingen restriksjoner knyttet til koronaviruset, som er en rak motsetning til forrige sommer-OL i Tokyo. (NTB)

  Sommer OL i Paris 2024
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Salt Lake City tildelt vinter-OL i 2034

  Salt Lake City i USA er tildelt vinter-OL i 2034.

  Det ble klart under IOC-kongressen i OL-byen Paris onsdag.

  I sin tale til kongressen, viste Utah-guvernør Spencer Cox (R) direktebilder fra delstaten, hvor innbyggerne ventet på kunngjøringen.

  – Jeg bringer hilsener og ambisjonene til 3,5 millioner innbyggere i Utah som elsker de olympiske lekene, og som gleder seg til å være vertskap, sa han.

  President og CEO for Salt Lake City-Utah 2034, Fraser Bullock, rettet i sin tale støtte til World Anti-Doping Agency (WADA) sin kamp for en ren idrett.

  – Vi støtter sterkt WADAs oppdrag, og vi er takknemlige for alle som globalt kjemper for en ren idrett, sa Bullock.

  Tidligere på kongressen ble Frankrike tildelt de 26. olympiske vinterleker i 2030.

  Offentliggjøringen var som ventet, etter at IOC i juni foreslo byen som OL-arrangør i 2034. De andre søkerne, inkludert Sverige, ble med i praksis vraket.

  USA arrangerte vinter-OL i 1932, 1960, 1980 og i 2002, hvorav sistnevnte ble holdt i Salt Lake City.

  Milano og Cortina d'Ampezzo i Italia er vertskap for vinter-OL i 2026.

  ssss
  Foto: Ludovic MARIN / AFP / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal