FIFA ber Norge om likestillingshjelp

«Hele verden» har fått med seg at Norges to A-landslag i fotball skal få lik lønn fra nyttår. Nå vil FIFA høre mer.

Stefan Johansen jubler sammen med Alexander Toft Søderlund etter 1-0 scoringen under vm-kvalifiserin

MEDVIND: Landslagskaptein Stefan Johansen, her under kampen mot Nord-Irland tidligere i måneden, og resten av Norge er i medvind etter at likelønnsavtalen ble kjent.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi ønsker at en representant fra Norges Fotballforbund (NFF) skal fortelle om den historiske lønnsavtalen, hvordan det kan gjøres, og vise at kvinner kan ha samme rettigheter og muligheter som menn, skriver Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i en invitasjon til NFF.

Dette skjer i kjølvannet av NRKs nyhet om at de norske landslagsherrene tar lønnskutt for å hjelpe fotballdamene. I tillegg åpner NFF lommeboken slik at de to A-landslagene fra og med nyttår får helt like rammer. Det har aldri skjedd før.

Nyheten fikk massiv oppmerksomhet verden rundt, noe FIFA åpenbart har fått med seg.

– Den store medieinteressen er positiv fordi den er med på å rette søkelyset på et viktig tema, og vår avtale kan påvirke andre nasjoner og forbund, sier direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, Svein Graff, som mener den enorme interessen er en bekreftelse på at det fortsatt er en lang vei å gå når det gjelder likestilling i idretten og fotballen spesielt.

Vil påvirke andre

Svein Graff, her under en landslagssamling i fjor.

HAR TAKKET JA: Svein Graff, her under en landslagssamling i fjor, har takket ja til invitasjonen fra FIFA.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Graff bekrefter at NFF har takket ja til FIFA-invitasjonen, og at de vil bruke denne anledningen til å påvirke.

– Det er positivt at FIFA inviterer oss. Da er det naturlig at vi benytter muligheten og oppfordrer FIFA, UEFA og andre nasjoner til å tenke på en mer rettferdig fordeling av penger og ressurser mellom herre- og kvinnefotball, forklarer Graff.

Foreløpig er det nemlig ekstreme kjønnsforskjeller i utbetalingene fra FIFA og UEFA, noe som gjør at de norske herrene ville fått betydelig mer penger for å kvalifisere seg til et mesterskap enn de norske kvinnene ville ha fått for å ha vunnet et mesterskapsgull.

– Vi vil fortelle om vår avtale og illustrere at dette handler om viljen til å løsrive seg fra konservative tanker i fotballen, legger Graff til.

Kritiseres av Oslo fotballkrets

Fotballpresident Terje Svendsen under VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland tidligere i oktober.

FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen under VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland tidligere i oktober.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NFF har skaffet seg en ledende posisjon i internasjonal fotball når det kommer til likestilling. Samtidig går debatten her hjemme på om det gjøres nok, og i går meldte VG at Oslo fotballkrets vil fjerne fotballpresident Terje Svendsen. Mye av grunnen er manglende satsing på fotballkvinnene her til lands.

– Det er alltid en pengegreie der gutta stikker av med pengene fordi kvinnene ikke har det samme markedspotensialet, sa Oslos kretsleder Kenneth B. Eriksen til avisen.

Overføringene til klubbene i Toppserien er nemlig radikalt lavere enn beløpene som klubbene i Eliteserien får, noe som bidrar til at flertallet av de kvinnelige spillerne ikke kan leve av fotballen.

Siste nytt

 • Sandbech vant slopestyle i USA

  Snowboardkjører Ståle Sandbech vant slopestylefinalen i det store stevnet i Breckenridge i Colorado søndag. Mons Røisland ble nummer tre. Amerikanske Chris Corning endte på plassen foran. Silje Norendal ble nummer seks i kvinnenes slopestyle.

  VINTER-OS 2018 SNOWBOARD
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix
 • Nytt Messi-show for Barcelona

  Lionel Messi var strålende da Barcelona igjen skaffet seg luke på tabelltoppen i spansk fotball søndag. Messi scoret tre ganger og gjorde forarbeidet til de to øvrige målene i 5-0-seieren over Levante.

  Lionel Messi
  Foto: Jose Jordan / AFP
 • Zuccarello-assist da Rangers tapte

  Mats Zuccarello bidro med en ny målgivende pasning, men kunne ikke forhindre at New York Rangers røk 3-4 for Vegas Golden Knights i NHL søndag. Zuccarello fikk registrert målgivende pasning og dermed et målpoeng da Mika Zibanejad utliknet til 2-2.

  NHL: Buffalo Sabres at New York Rangers
  Foto: Danny Wild / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal