NRK Meny
Normal

FIFA ber Norge om likestillingshjelp

«Hele verden» har fått med seg at Norges to A-landslag i fotball skal få lik lønn fra nyttår. Nå vil FIFA høre mer.

Stefan Johansen jubler sammen med Alexander Toft Søderlund etter 1-0 scoringen under vm-kvalifiserin

MEDVIND: Landslagskaptein Stefan Johansen, her under kampen mot Nord-Irland tidligere i måneden, og resten av Norge er i medvind etter at likelønnsavtalen ble kjent.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi ønsker at en representant fra Norges Fotballforbund (NFF) skal fortelle om den historiske lønnsavtalen, hvordan det kan gjøres, og vise at kvinner kan ha samme rettigheter og muligheter som menn, skriver Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i en invitasjon til NFF.

Dette skjer i kjølvannet av NRKs nyhet om at de norske landslagsherrene tar lønnskutt for å hjelpe fotballdamene. I tillegg åpner NFF lommeboken slik at de to A-landslagene fra og med nyttår får helt like rammer. Det har aldri skjedd før.

Nyheten fikk massiv oppmerksomhet verden rundt, noe FIFA åpenbart har fått med seg.

– Den store medieinteressen er positiv fordi den er med på å rette søkelyset på et viktig tema, og vår avtale kan påvirke andre nasjoner og forbund, sier direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, Svein Graff, som mener den enorme interessen er en bekreftelse på at det fortsatt er en lang vei å gå når det gjelder likestilling i idretten og fotballen spesielt.

Vil påvirke andre

Svein Graff, her under en landslagssamling i fjor.

HAR TAKKET JA: Svein Graff, her under en landslagssamling i fjor, har takket ja til invitasjonen fra FIFA.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Graff bekrefter at NFF har takket ja til FIFA-invitasjonen, og at de vil bruke denne anledningen til å påvirke.

– Det er positivt at FIFA inviterer oss. Da er det naturlig at vi benytter muligheten og oppfordrer FIFA, UEFA og andre nasjoner til å tenke på en mer rettferdig fordeling av penger og ressurser mellom herre- og kvinnefotball, forklarer Graff.

Foreløpig er det nemlig ekstreme kjønnsforskjeller i utbetalingene fra FIFA og UEFA, noe som gjør at de norske herrene ville fått betydelig mer penger for å kvalifisere seg til et mesterskap enn de norske kvinnene ville ha fått for å ha vunnet et mesterskapsgull.

– Vi vil fortelle om vår avtale og illustrere at dette handler om viljen til å løsrive seg fra konservative tanker i fotballen, legger Graff til.

Kritiseres av Oslo fotballkrets

Fotballpresident Terje Svendsen under VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland tidligere i oktober.

FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen under VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland tidligere i oktober.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NFF har skaffet seg en ledende posisjon i internasjonal fotball når det kommer til likestilling. Samtidig går debatten her hjemme på om det gjøres nok, og i går meldte VG at Oslo fotballkrets vil fjerne fotballpresident Terje Svendsen. Mye av grunnen er manglende satsing på fotballkvinnene her til lands.

– Det er alltid en pengegreie der gutta stikker av med pengene fordi kvinnene ikke har det samme markedspotensialet, sa Oslos kretsleder Kenneth B. Eriksen til avisen.

Overføringene til klubbene i Toppserien er nemlig radikalt lavere enn beløpene som klubbene i Eliteserien får, noe som bidrar til at flertallet av de kvinnelige spillerne ikke kan leve av fotballen.

Siste nytt

 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale