Normal

FIFA ber Norge om likestillingshjelp

«Hele verden» har fått med seg at Norges to A-landslag i fotball skal få lik lønn fra nyttår. Nå vil FIFA høre mer.

Stefan Johansen jubler sammen med Alexander Toft Søderlund etter 1-0 scoringen under vm-kvalifiserin

MEDVIND: Landslagskaptein Stefan Johansen, her under kampen mot Nord-Irland tidligere i måneden, og resten av Norge er i medvind etter at likelønnsavtalen ble kjent.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi ønsker at en representant fra Norges Fotballforbund (NFF) skal fortelle om den historiske lønnsavtalen, hvordan det kan gjøres, og vise at kvinner kan ha samme rettigheter og muligheter som menn, skriver Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i en invitasjon til NFF.

Dette skjer i kjølvannet av NRKs nyhet om at de norske landslagsherrene tar lønnskutt for å hjelpe fotballdamene. I tillegg åpner NFF lommeboken slik at de to A-landslagene fra og med nyttår får helt like rammer. Det har aldri skjedd før.

Nyheten fikk massiv oppmerksomhet verden rundt, noe FIFA åpenbart har fått med seg.

– Den store medieinteressen er positiv fordi den er med på å rette søkelyset på et viktig tema, og vår avtale kan påvirke andre nasjoner og forbund, sier direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, Svein Graff, som mener den enorme interessen er en bekreftelse på at det fortsatt er en lang vei å gå når det gjelder likestilling i idretten og fotballen spesielt.

Vil påvirke andre

Svein Graff, her under en landslagssamling i fjor.

HAR TAKKET JA: Svein Graff, her under en landslagssamling i fjor, har takket ja til invitasjonen fra FIFA.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Graff bekrefter at NFF har takket ja til FIFA-invitasjonen, og at de vil bruke denne anledningen til å påvirke.

– Det er positivt at FIFA inviterer oss. Da er det naturlig at vi benytter muligheten og oppfordrer FIFA, UEFA og andre nasjoner til å tenke på en mer rettferdig fordeling av penger og ressurser mellom herre- og kvinnefotball, forklarer Graff.

Foreløpig er det nemlig ekstreme kjønnsforskjeller i utbetalingene fra FIFA og UEFA, noe som gjør at de norske herrene ville fått betydelig mer penger for å kvalifisere seg til et mesterskap enn de norske kvinnene ville ha fått for å ha vunnet et mesterskapsgull.

– Vi vil fortelle om vår avtale og illustrere at dette handler om viljen til å løsrive seg fra konservative tanker i fotballen, legger Graff til.

Kritiseres av Oslo fotballkrets

Fotballpresident Terje Svendsen under VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland tidligere i oktober.

FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen under VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland tidligere i oktober.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NFF har skaffet seg en ledende posisjon i internasjonal fotball når det kommer til likestilling. Samtidig går debatten her hjemme på om det gjøres nok, og i går meldte VG at Oslo fotballkrets vil fjerne fotballpresident Terje Svendsen. Mye av grunnen er manglende satsing på fotballkvinnene her til lands.

– Det er alltid en pengegreie der gutta stikker av med pengene fordi kvinnene ikke har det samme markedspotensialet, sa Oslos kretsleder Kenneth B. Eriksen til avisen.

Overføringene til klubbene i Toppserien er nemlig radikalt lavere enn beløpene som klubbene i Eliteserien får, noe som bidrar til at flertallet av de kvinnelige spillerne ikke kan leve av fotballen.

Siste nytt

 • Russland tar friidretten til CAS

  Russlands friidrettsforbund tar utestenginga frå det internasjonale friidrettforbundet (IAAF) til idrettens valdgiftsdomstol CAS, melder AP.

  IAAF utestengde Russland i 2015. No vil Russland inn igjen på bakgrunn av at landet er inne igjen i Wada.

 • Mener Tyrkia fortjener fotball-EM

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forventer at UEFA gir landets søknad en rettferdig sjanse i dragkampen med Tyskland om å få arrangere fotball-EM i 2024. Torsdag blir det klart hvem av dem som blir tildelt mesterskapet.

  Erdogan
  Foto: Kayhan Ozer / AFP
 • «Tutta» usikker på videre satsing

  Suzann Pettersen vet ikke om hun kommer til å satse videre på golfkarrieren. Den nybakte moren sier til VG at hun ikke har slått en golfball siden februar.

  – For å si det sånn, jeg gidder ikke å komme tilbake halvveis, sier hun.

  Tutta
  Foto: Thomas J. Russo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: kvartfinale Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Cupen: kvartfinale Rosenborg - Vålerenga
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Team Ingebrigtsen