Hopp til innhold

Stormeister sparka som kommentator etter sexistiske utsegner

Sjakkverda rullar vidare med meir drama. Nyleg blei stormeister Ilja Smirin fjerna som kommentator etter upassande kommentarar under ei Grand Prix-turnering.

Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

FRITALANDE: Kommentarane til stormeister Ilja Smirin under kampen mellom Jekaterina Lagno og Zhu Liner skapte store reaksjonar. Han er avbileta i det øvste biletet, til høgre for Fiona Steil-Antoni.

Foto: Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

Det var under kampen mellom Jekaterina Lagno og Zhu Liner tysdag, då Smirin delte fornærmande og upassande utsegn mot kvinnelege sjakkspelarar.

Kommenteringa gjekk viralt i eit videoklipp publisert på Twitter, og no er sjakkmiljøet skaka.

– Kva i helsike? Det er brutalt. Det må vere skikkeleg ukomfortabelt for Fiona å handtere det der. Det er rimeleg grovt, seier Hikaru Nakamura i ein YouTube-video der han tek opp situasjonen.

Hikaru Nakamura etter Norway Chess i Stavanger 2018.

OVERRASKA: Hikaru Nakamura.

Foto: Carina Johansen / NTB

Nedlatande mot spelarar

I videoen publisert av stormeister Gulrukhbegim Tokhirjonova, som representerer USA, starta det heile med at kommentator Fiona Steil-Antoni spør om Zhu Liner har sjanse for å få tittelen stormeister i løpet av turneringa.

I samtalen stiller Smirin mellom anna spørsmål om kvifor kvinner kan spele med menn, medan menn ikkje kan spele i ein kvinneturnering.

Det endar med at Steil-Antoni seier dette:

– Seier du at sjakk ikkje er for kvinner?

– Eg sa ikkje det openlyst. Beklagar, det meinte eg privat.

Dette var berre nokre av utsegna stormeisteren sa i videoen.

NRK har ikkje lukkast i å kome i kontakt med Smirin.

Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022
Foto: Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

Avslutta samarbeidet

Kort tid etter at videoklippet byrja å sirkulere på sosiale medium, skreiv direktør i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Emil Sutovsky, at han hadde snakka med Smirin, som la seg flat og ville beklage offentleg på lufta.

Det skjer ikkje. Onsdag kom FIDE med ei pressemelding der dei opplyste at Smirin er ferdig som kommentator etter utsegna sine under turneringa.

– Sjølv om vi har mykje respekt for stormeister Ilja Smirin som sjakkspelar, viste han synspunkt på lufta som var fullstendig uakseptable, støytande, og som ikkje representerer verdiane FIDE står for, står det mellom anna.

Vidare skreiv forbundet at dei strevar etter å endre oppfatninga av sjakk som «ein manns verd».

– Miljøet vårt skal vere ein stad der kvinner skal føle seg trygge og respekterte, står det.

Kommentator Fiona Steil-Antoni har sjølv kommentert hendinga på Twitter.

– Eg skulle ønske eg aldri måtte høyre, eller svare på, mange av desse kommentarane, men eg håpar at dette vil vise veg for ei kringkasting-verd fri for sexistiske kommentarar, skriv ho.

Les også Carlsen snakker ut om sjakkbråket: – Tror at Niemann har jukset mer

Magnus Carlsen

– Ingen sensasjon

NRKs sjakk-ekspert Torstein Bae er glad for at det internasjonale sjakkforbundet har tatt grep.

– Eg er veldig glad for at det blei teke så kontant tak i. Det er positivt, og det var ein ryddig og god handtering, seier Bae til NRK.

VM sjakk studio NRK

RYSTA: Torstein Bae

Foto: Erik Johansen / NTB

Likevel tykkjer han det er urovekkande at ein mann med slike type haldningar mot kvinneleg sjakk vart kommentator i utgangspunktet.

– Det er under ein kvar kritikk. Han seier eigentleg at sjakk ikkje er eit spel for kvinner. Korleis dei klarte å velje ein slik type er heilt utruleg, seier han.

Han er ikkje overraska over haldninga.

– Dette er diverre ikkje noko sensasjon at nokon kjem med slike utsegn mot kvinner. Eg saknar eit oppgjer mot dette internasjonalt, men vi får tru at dette er startskotet for det, seier han.

Sjakkmiljøet reagerer

Stormeister Hikaru Nakamura, tok seg fleire gonger til hovudet i sin YouTube-video publisert om temaet.

– Dette er frykteleg og uakseptabelt. Ikkje misforstå, eg har spelt mot Smirin og har mykje respekt for han, men desse kommentarane er uakseptable. Det er grufullt og forferdeleg. Korleis kan nokon lire av seg slike kommentarar og meine at det er greitt? Det kan eg verkeleg ikkje skjønne, seier han.

Han meister at ein heller bør ha to kvinnelege kommentatorar.

– Eg ser ingen grunn for å ikkje ha det, seier han.

Susan Polgar, olympisk meister og verdsmeister i sjakk, takkar Fide for måten dei handterte situasjonen. Ho tykte kommenteringa var langt over grensa.

– Det er sjokkerande uakseptabelt, skriv ho mellom anna på Twitter.

POLGAR

STOR PROFIL: Susan Polgar.

Foto: J. PAT CARTER / AP

Siste nytt

 • Bakenga trolig ferdig i Stabæk: – Takk for alt

  Mushaga Bakenga ser ikke ut til å bli med Stabæk ned i 1. divisjon neste sesong. Han takket klubben i et Instagram-innlegg.

  «Takk for alt, STB. Ikke minst lagkameratene! Det har vært helt nydelig å være en del av garderoben i år. Utfordringene har blitt kastet mot oss rundt ethvert hjørne, men hele veien har vi stått i det sammen», skriver spissen i innlegget.

  Bakenga scoret elleve mål på 30 kamper for et Stabæk-lag som rykket ned fra Eliteserien. Det skjedde etter tapet for Haugesund i siste serierunde.

  Spissen kom til Stabæk fra japansk fotball før sesongen.

  (NTB)

  m0kiosWLNZU
  Foto: NTB
 • Bortesupportere utestenges fra risikofylte kamper i Frankrike

  Den franske fotballigaen har bestemt at bortesupportere heretter ikke får være til stede på kamper som regnes som risikofylte knyttet til vold.

  Nylig ble en Nantes-supporter drept utenfor stadion i forkant av kampen mot Nice. I etterkant ba idrettsminister Amelie Oduea-Castera om at det måtte tas grep.

  Nå har hun fått viljen sin. Franske fotballklubber har blitt enige om å utestenge bortesupportere fra det mest risikofylte kampene. Det betyr at Reims har måttet gi sine fans beskjed om ikke å reise til Nice i helgen.

  «Reims har stoppet salget av billetter i borteseksjonen og tilbakebetaler personer som allerede har kjøpt billett», heter det i uttalelsen.

  Lyon-fans måtte se onsdagens kamp mot Marseille på TV. Den kampen skulle opprinnelig spilles i oktober, men ble utsatt da daværende Lyon-manager Fabio Gross ble skadd etter at Marseille-supportere kastet steiner mot spillerbussen.

  Beslutningen om å stoppe bortefans i risikofylte kamper har fått kritikk. Marseille-supporterne hadde onsdag et banner der det sto «forbudt å reise i frihetens land. I dag, mer enn noensinne. Frihet for ultras».

  Ultras er en betegnelse på en gruppe hardbarkede supportere av et lag.

  (NTB)

  UBaO6mrS6dE
  Foto: AP
 • Amerikansk investeringsselskap kjøpte seg opp i Paris Saint-Germain

  Det amerikanske investeringsselskapet Arctos Partners har kjøpt en minoritetsandel i den Qatar-eide franske fotballklubben PSG.

  Qatar Sports Investments ble eneeier i Paris-klubben for mer enn ti år siden. Siden den gang har det blitt ni Ligue 1-titler. Nå kommer nye koster inn på eiersiden.

  Investeringsselskapet Arctos har allerede eierposter i mer enn 20 profesjonelle idrettsorganisasjoner rundt om i verden.

  – Investeringen fra Arctos skal brukes til å øke PSGs virksomhet og også støtte klubbens strategiske eiendomsinitiativer, inkludert knyttet til stadionet vårt og de fremtidige utviklingsfasene til PSGs verdensledende treningssenter i Paris-forstaden Poissy,» heter det i en uttalelse.

  «Arctos vil også tilby strategiske tjenester, ekspertise og innsikt rettet mot å hjelpe klubben med å nå sine ambisjoner», står det videre.

  PSG opplyser at de nye eierne ikke kommer til å få noen innflytelse på sportslige anliggender som spillersalg og spillerkjøp.

  Til tross for enorm suksess i Frankrike har ikke PSG klart å vinne Champions League.

  Styreleder Nasser al-Khelaifi beskriver oppkjøpet som «en viktig milepæl i Paris Saint-Germains historie».

  (NTB)

  3V7DdFpxqCc
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal