Hopp til innhold

Stormeister sparka som kommentator etter sexistiske utsegner

Sjakkverda rullar vidare med meir drama. Nyleg blei stormeister Ilja Smirin fjerna som kommentator etter upassande kommentarar under ei Grand Prix-turnering.

Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

FRITALANDE: Kommentarane til stormeister Ilja Smirin under kampen mellom Jekaterina Lagno og Zhu Liner skapte store reaksjonar. Han er avbileta i det øvste biletet, til høgre for Fiona Steil-Antoni.

Foto: Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

Det var under kampen mellom Jekaterina Lagno og Zhu Liner tysdag, då Smirin delte fornærmande og upassande utsegn mot kvinnelege sjakkspelarar.

Kommenteringa gjekk viralt i eit videoklipp publisert på Twitter, og no er sjakkmiljøet skaka.

– Kva i helsike? Det er brutalt. Det må vere skikkeleg ukomfortabelt for Fiona å handtere det der. Det er rimeleg grovt, seier Hikaru Nakamura i ein YouTube-video der han tek opp situasjonen.

Hikaru Nakamura etter Norway Chess i Stavanger 2018.

OVERRASKA: Hikaru Nakamura.

Foto: Carina Johansen / NTB

Nedlatande mot spelarar

I videoen publisert av stormeister Gulrukhbegim Tokhirjonova, som representerer USA, starta det heile med at kommentator Fiona Steil-Antoni spør om Zhu Liner har sjanse for å få tittelen stormeister i løpet av turneringa.

I samtalen stiller Smirin mellom anna spørsmål om kvifor kvinner kan spele med menn, medan menn ikkje kan spele i ein kvinneturnering.

Det endar med at Steil-Antoni seier dette:

– Seier du at sjakk ikkje er for kvinner?

– Eg sa ikkje det openlyst. Beklagar, det meinte eg privat.

Dette var berre nokre av utsegna stormeisteren sa i videoen.

NRK har ikkje lukkast i å kome i kontakt med Smirin.

Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022
Foto: Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

Avslutta samarbeidet

Kort tid etter at videoklippet byrja å sirkulere på sosiale medium, skreiv direktør i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Emil Sutovsky, at han hadde snakka med Smirin, som la seg flat og ville beklage offentleg på lufta.

Det skjer ikkje. Onsdag kom FIDE med ei pressemelding der dei opplyste at Smirin er ferdig som kommentator etter utsegna sine under turneringa.

– Sjølv om vi har mykje respekt for stormeister Ilja Smirin som sjakkspelar, viste han synspunkt på lufta som var fullstendig uakseptable, støytande, og som ikkje representerer verdiane FIDE står for, står det mellom anna.

Vidare skreiv forbundet at dei strevar etter å endre oppfatninga av sjakk som «ein manns verd».

– Miljøet vårt skal vere ein stad der kvinner skal føle seg trygge og respekterte, står det.

Kommentator Fiona Steil-Antoni har sjølv kommentert hendinga på Twitter.

– Eg skulle ønske eg aldri måtte høyre, eller svare på, mange av desse kommentarane, men eg håpar at dette vil vise veg for ei kringkasting-verd fri for sexistiske kommentarar, skriv ho.

Les også: Carlsen snakker ut om sjakkbråket: – Tror at Niemann har jukset mer

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

– Ingen sensasjon

NRKs sjakk-ekspert Torstein Bae er glad for at det internasjonale sjakkforbundet har tatt grep.

– Eg er veldig glad for at det blei teke så kontant tak i. Det er positivt, og det var ein ryddig og god handtering, seier Bae til NRK.

VM sjakk studio NRK

RYSTA: Torstein Bae

Foto: Erik Johansen / NTB

Likevel tykkjer han det er urovekkande at ein mann med slike type haldningar mot kvinneleg sjakk vart kommentator i utgangspunktet.

– Det er under ein kvar kritikk. Han seier eigentleg at sjakk ikkje er eit spel for kvinner. Korleis dei klarte å velje ein slik type er heilt utruleg, seier han.

Han er ikkje overraska over haldninga.

– Dette er diverre ikkje noko sensasjon at nokon kjem med slike utsegn mot kvinner. Eg saknar eit oppgjer mot dette internasjonalt, men vi får tru at dette er startskotet for det, seier han.

Sjakkmiljøet reagerer

Stormeister Hikaru Nakamura, tok seg fleire gonger til hovudet i sin YouTube-video publisert om temaet.

– Dette er frykteleg og uakseptabelt. Ikkje misforstå, eg har spelt mot Smirin og har mykje respekt for han, men desse kommentarane er uakseptable. Det er grufullt og forferdeleg. Korleis kan nokon lire av seg slike kommentarar og meine at det er greitt? Det kan eg verkeleg ikkje skjønne, seier han.

Han meister at ein heller bør ha to kvinnelege kommentatorar.

– Eg ser ingen grunn for å ikkje ha det, seier han.

Susan Polgar, olympisk meister og verdsmeister i sjakk, takkar Fide for måten dei handterte situasjonen. Ho tykte kommenteringa var langt over grensa.

– Det er sjokkerande uakseptabelt, skriv ho mellom anna på Twitter.

POLGAR

STOR PROFIL: Susan Polgar.

Foto: J. PAT CARTER / AP

Sportsnyheter

Kylian Mbappe

Danmark-sjefen oppgitt etter sen Mbappé-scoring: – Pissmål

Målet Danmark slapp inn få minutter før slutt mot Frankrike irriterte Kasper Hjulmand. Nå må danskene vinne den siste gruppespillskampen for å ta seg videre i VM.

Siste nytt

 • Mowinckel på seiersjakt i Killington

  Ragnhild Mowinckel jakter seier i årets første storslalåmkonkurranse i verdenscupen. Hun har 38 hundredeler opp til leder Sara Hector etter 1. omgang i USA.

  Mowinckel kjørte fra startnummer tre og leverte en god omgang. Hun ledet fram til svenske Hector knallet til og la Mowinckel bak seg med 38 hundredeler. Mowinckel er den som ligger nærmest Hector etter at de antatt sterkeste har kommet i mål.

  Den amerikanske alpindronningen Mikaela Shiffrin skuffet på hjemmebane i Killington i første omgang. Hun er 1,36 sekund bak Hector foran finaleomgangen.

  Thea Louise Stjernesund fant ikke toppfarten og er 1,49 bak Hector, mens Maria Tviberg har 2,87 sekunder opp. Hun kan få konkurranse om å avansere til finaleomgangen.

  Finaleomgangen i Killington starter klokken 19.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med de norske alpinutøverne
  Foto: Lise Åserud
 • Lewandowski i tårer etter sitt første VM-mål – setter press på Argentina

  Polen tok sin første seier i VM mot Saudi-Arabia, og det kan de takke keeper Wojciech Szczesny for.

  Piotr Zielinski sendte Polen i føringen etter 40 minutter, men rett etterpå fikk Saudi-Arabia tildelt et straffespark etter at dommeren hadde sett på VAR-skjermen.

  Det straffesparket var av den billige sorten.

  – Det er kjempebillig i mine øyne. Det synes jeg aldri i verden er straffe. Da blir det mange straffer i dette mesterskapet kommenterte TV2s ekspert Jesper Mathisen etter at dommeren pekte på straffemerket.

  Men Szczesny stod frem da Polen trengte det som mest. Først reddet han straffesparket, så kom han seg kjapt opp og reddet returen mesterlig.

  Begge lag skapte store sjanser i andre omgang, og Robert Lewandowski hadde et forsøk i stolpen.

  Snaue ti minutter før slutt så lyktes det endelig for Barcelona-spissen. Lewandowski utnyttet en gavepakke fra Saudi-Arabia, og satte iskaldt inn sitt første VM-mål i karrieren.

  Med dagens seier er gruppe c vidåpen. Polen står med fire poeng etter to kamper, mens Saudi-Arabia har tre poeng.

  Senere i kveld møtes Argentina og Mexico. Om Argentina taper den, er de utrolig nok ute av VM.

 • Riiber utklasset konkurrentene

  Jarl Magnus Riiber gikk ut som nummer tre på langrennsdelen i verdenscupen i kombinert lørdag, men i langrenssporet var han overlegen.

  – Det er utrolig. Jeg la mye press på meg selv i dag, å snu det fra i går. Det var utrolig følelse å ta seieren i dag, sier Riiber.

  Han var raskt oppe i ryggen til Yamamoto fra Japen og Rettenegger fra Østerrike. Lenge gikk de tre sammen, men etter 7,5 kilomter satte Riiber opp et voldsomt tempo og distanserte konkurrentene. En drøy kilometer senere hadde han en ledelse på nesten 20 sekunder.

  – En levende kombinertlegende tar verdenscupseier nummer 50, en helt unik seiersrekke, kommenterte Jann Post på oppløpet.

  Julian Schmid fra Tyskland ble nummer to, mens Jens Luraas Oftebro ble nummer tre.

  Jarl Magnus Riiber under verdenscuprennet i kombinert i Ruka.
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste