Hopp til innhold

Stormeister sparka som kommentator etter sexistiske utsegner

Sjakkverda rullar vidare med meir drama. Nyleg blei stormeister Ilja Smirin fjerna som kommentator etter upassande kommentarar under ei Grand Prix-turnering.

Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

FRITALANDE: Kommentarane til stormeister Ilja Smirin under kampen mellom Jekaterina Lagno og Zhu Liner skapte store reaksjonar. Han er avbileta i det øvste biletet, til høgre for Fiona Steil-Antoni.

Foto: Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

Det var under kampen mellom Jekaterina Lagno og Zhu Liner tysdag, då Smirin delte fornærmande og upassande utsegn mot kvinnelege sjakkspelarar.

Kommenteringa gjekk viralt i eit videoklipp publisert på Twitter, og no er sjakkmiljøet skaka.

– Kva i helsike? Det er brutalt. Det må vere skikkeleg ukomfortabelt for Fiona å handtere det der. Det er rimeleg grovt, seier Hikaru Nakamura i ein YouTube-video der han tek opp situasjonen.

Hikaru Nakamura etter Norway Chess i Stavanger 2018.

OVERRASKA: Hikaru Nakamura.

Foto: Carina Johansen / NTB

Nedlatande mot spelarar

I videoen publisert av stormeister Gulrukhbegim Tokhirjonova, som representerer USA, starta det heile med at kommentator Fiona Steil-Antoni spør om Zhu Liner har sjanse for å få tittelen stormeister i løpet av turneringa.

I samtalen stiller Smirin mellom anna spørsmål om kvifor kvinner kan spele med menn, medan menn ikkje kan spele i ein kvinneturnering.

Det endar med at Steil-Antoni seier dette:

– Seier du at sjakk ikkje er for kvinner?

– Eg sa ikkje det openlyst. Beklagar, det meinte eg privat.

Dette var berre nokre av utsegna stormeisteren sa i videoen.

NRK har ikkje lukkast i å kome i kontakt med Smirin.

Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022
Foto: Skjermbilete @Gulruhbegim 28.09.2022

Avslutta samarbeidet

Kort tid etter at videoklippet byrja å sirkulere på sosiale medium, skreiv direktør i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Emil Sutovsky, at han hadde snakka med Smirin, som la seg flat og ville beklage offentleg på lufta.

Det skjer ikkje. Onsdag kom FIDE med ei pressemelding der dei opplyste at Smirin er ferdig som kommentator etter utsegna sine under turneringa.

– Sjølv om vi har mykje respekt for stormeister Ilja Smirin som sjakkspelar, viste han synspunkt på lufta som var fullstendig uakseptable, støytande, og som ikkje representerer verdiane FIDE står for, står det mellom anna.

Vidare skreiv forbundet at dei strevar etter å endre oppfatninga av sjakk som «ein manns verd».

– Miljøet vårt skal vere ein stad der kvinner skal føle seg trygge og respekterte, står det.

Kommentator Fiona Steil-Antoni har sjølv kommentert hendinga på Twitter.

– Eg skulle ønske eg aldri måtte høyre, eller svare på, mange av desse kommentarane, men eg håpar at dette vil vise veg for ei kringkasting-verd fri for sexistiske kommentarar, skriv ho.

Les også: Carlsen snakker ut om sjakkbråket: – Tror at Niemann har jukset mer

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

– Ingen sensasjon

NRKs sjakk-ekspert Torstein Bae er glad for at det internasjonale sjakkforbundet har tatt grep.

– Eg er veldig glad for at det blei teke så kontant tak i. Det er positivt, og det var ein ryddig og god handtering, seier Bae til NRK.

VM sjakk studio NRK

RYSTA: Torstein Bae

Foto: Erik Johansen / NTB

Likevel tykkjer han det er urovekkande at ein mann med slike type haldningar mot kvinneleg sjakk vart kommentator i utgangspunktet.

– Det er under ein kvar kritikk. Han seier eigentleg at sjakk ikkje er eit spel for kvinner. Korleis dei klarte å velje ein slik type er heilt utruleg, seier han.

Han er ikkje overraska over haldninga.

– Dette er diverre ikkje noko sensasjon at nokon kjem med slike utsegn mot kvinner. Eg saknar eit oppgjer mot dette internasjonalt, men vi får tru at dette er startskotet for det, seier han.

Sjakkmiljøet reagerer

Stormeister Hikaru Nakamura, tok seg fleire gonger til hovudet i sin YouTube-video publisert om temaet.

– Dette er frykteleg og uakseptabelt. Ikkje misforstå, eg har spelt mot Smirin og har mykje respekt for han, men desse kommentarane er uakseptable. Det er grufullt og forferdeleg. Korleis kan nokon lire av seg slike kommentarar og meine at det er greitt? Det kan eg verkeleg ikkje skjønne, seier han.

Han meister at ein heller bør ha to kvinnelege kommentatorar.

– Eg ser ingen grunn for å ikkje ha det, seier han.

Susan Polgar, olympisk meister og verdsmeister i sjakk, takkar Fide for måten dei handterte situasjonen. Ho tykte kommenteringa var langt over grensa.

– Det er sjokkerande uakseptabelt, skriv ho mellom anna på Twitter.

POLGAR

STOR PROFIL: Susan Polgar.

Foto: J. PAT CARTER / AP

Siste nytt

 • Sunniva Hofstad ble juniorverdensmester i boksing

  18 år gamle Sunniva Hofstad fra Trondheim ble Norges første juniorverdensmester i boksing i spanske Benidorm lørdag.

  Hofstad vant over Angie Carolina Solano Vanegas fra Colombia i finalen i 75-kilosklassen, skriver Adresseavisen.

  Hofstad er allerede dobbel europamester.

  – Jeg har vært så sikker i hele dag, som gjorde meg nervøs, Men det ble så bra som vi turte å håpe på, sier trener Ole-Arne Næsgård til Adressa.

  (©NTB)

  Sunniva Hofstad ha rpå boksehansker i bokseringen, og bokser mot kamera
  Foto: Privat
 • Messi-magi sikret viktig Argentina-seier

  Argentina var under hardt press, men Lionel Messi og Enzo Fernandez sørget for en meget viktig seier over Mexico da de vant 2-0.

  – De hadde et massivt press. Måten de responderte på er et mesterlag verdig, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg etter kampen.

  – Nå har de meldt seg på igjen, sier han videre.

  Messi tonet ned forventningene noe etter den viktige seieren.

  – Vi kan ikke senke skuldrene nå. Vi har mange finaler igjen, og vi kan ikke gjøre feil, sier superstjerna etter kampen.

  Messi var relativt usynlig en god periode. Men som så mange ganger før, dukket han opp på rett øyeblikk og banket ballen i mål fra utenfor sekstenmeteren.

  Med det scoret han sitt åttende VM-mål. Det er like mange som Diego Maradona.

  Med tre minutter igjen av ordinær tid fikk Fernandez ballen av Messi etter et kort hjørnespark. Han vartet opp med en vakker avslutning, der han curlet ballen i lengste hjørne.

  Argentina hadde før den tid slitt lenge, og de klarte ikke å skape noen store sjanser. Problemet var kanskje at Mexico heller ikke skapte de store mulighetene.

  Nå står både Argentina og Saudi-Arabia med tre poeng, mens Polen har fire. Det er nettopp Polen som er siste motstander for Messi og co.

  Messi
 • Kilde briljerte i sesongåpningen: – Det er helt enormt

  Aleksander Aamodt Kilde herjet med konkurrentene og gikk til topps i utforrennet i canadiske Lake Louise lørdag.

  Den norske stjernen var seks hundredeler foran Daniel Hemetsberger på andreplass. Marco Odermatt var ti hundredeler bak nordmannen.

  – Helt enormt. Nervepirrende. Rett foran, det er deilig. Det kunne ikke vært en bedre start på sesongen, sier Kilde til Viaplay.

  30-åringen leverte en formidabel sluttspurt fra «fiskenettet» og til målgang. Det skulle bli helt avgjørende for utforrennet.

  Han avslørte at det var dårlig oversikt i starten.

  – Det var litt av en runde. Helt cowboy. Det slo mer enn jeg trodde. Det var vanskelig å vite hva som kom, fortalte han etter målgang.

  Fartsrenn i Lake Louise har ikke vært en favoritt for Kilde gjennom årene. I utfor sto han med en 6.-plass som best før lørdagens renn. Han hadde aldri vært på pallen på stedet som kjøres for siste gang på en stund i verdenscupen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste