FIDE gir etter for Carlsen-krav

Den eksentriske FIDE-presidenten Kirsan Iljumzjinov skal personlig ha grepet inn og gitt Magnus Carlsen betenkningstiden han krever.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har fått viljen sin: Han kan vente med å signere VM-kontrakten til 7. september.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Emil Sutovsky

Emil Sutovsky skal ifølge seg selv ha mye av æren for at fristen ble utsatt.

Foto: Skjerdump fra Facebook

– Det går mot VM-kamp med Magnus Carlsen etter denne overraskende nyheten, sier NRKs sjakkekspert, Atle Grønn.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har truet med å frata Magnus Carlsen retten til å spille tittelkamp mot Vishy Anand om han ikke signerer VM-kontrakt innen fredag.

Men Carlsen er midt i en intens sjakkturnering, og nordmannens manager har desperat forsøkt å få flyttet fristen til etter turneringen.

Inntil fredag hadde FIDE nektet å rikke på fristen, men fredag kveld kommer en oppsiktsvekkende utvikling i saken.

Fagforeningsmann hevder han overtalte presidenten

Det virker nemlig som Kirsan Iljumzjinov, FIDE-presidenten fra den lille russiske republikken Kalmykia, personlig har blitt overtalt til å gå med på Carlsens krav.

Det er Emil Sutovsky, lederen i sjakkspillernes forbund, som hevder han har overtalt presidenten via telefon.

Fagforeningslederen Sutovsky skriver på sin Facebook-side at han ringte den mektige russeren, gikk gjennom argumentene på en vennlig måte og fikk presidenten til å utsette fristen til 7. september, slik Carlsen-leiren har ønsket.

Agdestein: – Fortsatt liten tid

Kirsan Iljumzjinov

Kirsan Iljumzjinov er opptatt av at alle rundt ham er glade, sier Atle Grønn. Her er Iljumzjinov etter han vant FIDE-valget tidligere i august.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, bekrefter overfor NRK.no at det Sutovsky skriver er korrekt.

– Det er bra at de forlenger den veldig korte fristen, men turneringen i USA slutter samme dag, så fortsatt liten tid, og mindre enn vi har bedt om, skriver Agdestein i en SMS.

Sjakkekspert Atle Grønn mener likevel utsettelsen er strålende nytt for Carlsen. Han mener beslutningen er typisk for buddhisten Iljumzjinov.

– Det er en overraskende vending, men det viser jo at denne Iljumzjinov er en litt merkelig skrue. Han er riktignok en diktator, men kanskje ikke den ondeste av diktatorene. Han ønsker å bli likt av alle, sier Grønn.

Sjakkverdenen har de siste dagene rent over av rykter om at FIDE vil presse ut Carlsen, men Grønn har hele tiden sagt at han mener presidenten personlig er ekstremt opptatt av å få med Carlsen på kampen. Det er nemlig Iljumzjinovs store prestisjeprosjekt å holde sjakken samlet.

– Jeg tror faktisk han har et oppriktig ønske om å få med Magnus, og nå setter han litt press på Magnus-leiren, sier Grønn.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

VIDEO: Se den eksentriske sjakkpresidenten fortelle om sitt møte med romvesener. Videoen er fra i fjor.

– Tror Carlsen blir mer positiv nå

Russeren Sergej Karjakin (24) står klar til å overta plassen til nordmannen.

Karjakin er kjent som toppsjakkens største Putin-tilhenger, og det har blitt spekulert i om FIDE heller ville ha med han enn Carlsen i VM-matchen.

– De spekulasjonene om at FIDE ikke ønsket Magnus, men heller ønsker russeren, tror jeg ikke noe på. Det er ikke motvilje mot Magnus som styrer FIDE her, og det er veldig godt for alle at man får de spekulasjonene ut av verden, sier Grønn og legger til:

– Jeg tror dette gjør at Carlsen leiren blir mer positiv til opplegget her og at de skjønner at FIDE faktisk ønsker å ha med verdens beste sjakkspiller.

Full forvirring

Det har vært full forvirring rundt VM-fristen de siste dagene. Tidligere denne uka fortalte FIDE-visepresident Israel Gelfer til NRK.no at de nekter å rikke fristen på søndag 31. august.

Så sa samme mann i et intervju med NRK.no at de åpner for at avgjørelsen kan vente til 3. september.

Nå ser det altså ut som om fristen er satt til 7. september.

Likevel er det fortsatt langtfra sikkert at Carlsen vil signere. Alle årsakene til å droppe kampen er fortsatt til stede: detaljene om kampen er fortsatt usikre, den politiske situasjonen i Russland er minst like ustabil og pengepremien er fortsatt lav.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria