FIDE gir etter for Carlsen-krav

Den eksentriske FIDE-presidenten Kirsan Iljumzjinov skal personlig ha grepet inn og gitt Magnus Carlsen betenkningstiden han krever.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har fått viljen sin: Han kan vente med å signere VM-kontrakten til 7. september.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Emil Sutovsky

Emil Sutovsky skal ifølge seg selv ha mye av æren for at fristen ble utsatt.

Foto: Skjerdump fra Facebook

– Det går mot VM-kamp med Magnus Carlsen etter denne overraskende nyheten, sier NRKs sjakkekspert, Atle Grønn.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har truet med å frata Magnus Carlsen retten til å spille tittelkamp mot Vishy Anand om han ikke signerer VM-kontrakt innen fredag.

Men Carlsen er midt i en intens sjakkturnering, og nordmannens manager har desperat forsøkt å få flyttet fristen til etter turneringen.

Inntil fredag hadde FIDE nektet å rikke på fristen, men fredag kveld kommer en oppsiktsvekkende utvikling i saken.

Fagforeningsmann hevder han overtalte presidenten

Det virker nemlig som Kirsan Iljumzjinov, FIDE-presidenten fra den lille russiske republikken Kalmykia, personlig har blitt overtalt til å gå med på Carlsens krav.

Det er Emil Sutovsky, lederen i sjakkspillernes forbund, som hevder han har overtalt presidenten via telefon.

Fagforeningslederen Sutovsky skriver på sin Facebook-side at han ringte den mektige russeren, gikk gjennom argumentene på en vennlig måte og fikk presidenten til å utsette fristen til 7. september, slik Carlsen-leiren har ønsket.

Agdestein: – Fortsatt liten tid

Kirsan Iljumzjinov

Kirsan Iljumzjinov er opptatt av at alle rundt ham er glade, sier Atle Grønn. Her er Iljumzjinov etter han vant FIDE-valget tidligere i august.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, bekrefter overfor NRK.no at det Sutovsky skriver er korrekt.

– Det er bra at de forlenger den veldig korte fristen, men turneringen i USA slutter samme dag, så fortsatt liten tid, og mindre enn vi har bedt om, skriver Agdestein i en SMS.

Sjakkekspert Atle Grønn mener likevel utsettelsen er strålende nytt for Carlsen. Han mener beslutningen er typisk for buddhisten Iljumzjinov.

– Det er en overraskende vending, men det viser jo at denne Iljumzjinov er en litt merkelig skrue. Han er riktignok en diktator, men kanskje ikke den ondeste av diktatorene. Han ønsker å bli likt av alle, sier Grønn.

Sjakkverdenen har de siste dagene rent over av rykter om at FIDE vil presse ut Carlsen, men Grønn har hele tiden sagt at han mener presidenten personlig er ekstremt opptatt av å få med Carlsen på kampen. Det er nemlig Iljumzjinovs store prestisjeprosjekt å holde sjakken samlet.

– Jeg tror faktisk han har et oppriktig ønske om å få med Magnus, og nå setter han litt press på Magnus-leiren, sier Grønn.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

VIDEO: Se den eksentriske sjakkpresidenten fortelle om sitt møte med romvesener. Videoen er fra i fjor.

– Tror Carlsen blir mer positiv nå

Russeren Sergej Karjakin (24) står klar til å overta plassen til nordmannen.

Karjakin er kjent som toppsjakkens største Putin-tilhenger, og det har blitt spekulert i om FIDE heller ville ha med han enn Carlsen i VM-matchen.

– De spekulasjonene om at FIDE ikke ønsket Magnus, men heller ønsker russeren, tror jeg ikke noe på. Det er ikke motvilje mot Magnus som styrer FIDE her, og det er veldig godt for alle at man får de spekulasjonene ut av verden, sier Grønn og legger til:

– Jeg tror dette gjør at Carlsen leiren blir mer positiv til opplegget her og at de skjønner at FIDE faktisk ønsker å ha med verdens beste sjakkspiller.

Full forvirring

Det har vært full forvirring rundt VM-fristen de siste dagene. Tidligere denne uka fortalte FIDE-visepresident Israel Gelfer til NRK.no at de nekter å rikke fristen på søndag 31. august.

Så sa samme mann i et intervju med NRK.no at de åpner for at avgjørelsen kan vente til 3. september.

Nå ser det altså ut som om fristen er satt til 7. september.

Likevel er det fortsatt langtfra sikkert at Carlsen vil signere. Alle årsakene til å droppe kampen er fortsatt til stede: detaljene om kampen er fortsatt usikre, den politiske situasjonen i Russland er minst like ustabil og pengepremien er fortsatt lav.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Langrenn utsettes på grunn av kulde

  Det er sprengkaldt i Ruka, og dagens langrennsøvelser utsettes i håp om at det skal blir mildere om noen timer. Kvinnenes renn skulle egentlig begynne 10.20. Det har nå i stedet fått starttid klokken 11.00.

  Søndag, Ruka
  Foto: Jann Post / NRK
 • Riiber slo hardt tilbake

  Jarl Magnus Riiber, som ble disket lørdag, hadde utstyret i orden og var best i kvalifiseringsrennet i dag.

  Også Jørgen Graabak med to sjuendeplasser fra de to første rennene fikk opp 131 meter og hadde det femte beste hoppet. Espen Bjørnstad hadde 133 meter og hadde det tiende beste hoppet, melder NTB.

  Alle de norske utøverne er klar for søndagens konkurranse som avslutter minitouren i Ruka.

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak Matthias Mayer som vant. Dermed endte comebacket med en niendeplass.

  – Det var godt å komme i gang. Jeg vil si at en topp ti-plassering er greit. Litt som forventet egentlig, men samtidig har det gått veldig bra på trening da. Så jeg hadde lagt lista litt høyere kanskje, sier Kilde til NRK.

  – Når det ble som det ble i dag, startnummer 19 på forhold hvor det har snødd en meter på toppen og samtidig mørkt og høy hastighet, da ble det litt mye på en gang for å ta hjem noen seier.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen endte på 18.-plass.

  – Litt skuffende avstand opp til de foran meg, men samtidig kanskje av de vanskeligere forholdene jeg har kjørt på i Lake Louise noen gang, sier Jansrud til NRK.

  Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 29.-plass. Henrik Røa ble nummer 53.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal