Hopp til innhold

Fide skal granske både Carlsen og Niemann

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) skal starte en gransking av både Magnus Carlsen og Hans Niemann. Begge risikerer straff.

Niemann og Carlsen

RIVALER: Magnus Carlsen og Hans Niemann har skapt et aldri så lite sjakkdrama den siste tiden.

Foto: NRK/AFP

Etter flere uker med turbulens, publiserte Magnus Carlsen et innlegg i sosiale medier mandag denne uka, der han skrev at han trodde amerikanske Niemann har jukset mer enn han har innrømmet.

– Jeg forstår at mine handlinger har frustrert mange i sjakkmiljøet. Jeg er frustrert. Jeg ønsker å spille sjakk, skrev Carlsen i et innlegg.

Nå skal saken granskes av Fides kommisjon for Fair Play.

T-online har snakket med tyske Klaus Deventer i det tyske sjakkforbundet og medlem i Fair Play-kommisjonen. Han sier at Fide vil sjekke om det er nok fakta til å rettferdiggjøre en anklage om juks, og hvis de konkluderer med det, så vil de finne en passelig straff gjennom Fides etiske og disiplinære komité. De ønsker også å undersøke om det har kommet falske anklager.

Det var VG som meldte om saken først, og senere torsdag kveld bekreftet også Fide at de starter granskingspanel.

– Dette er det beste for sjakken, og vi vil be pent om at offentligheten lar være å spekulere i utfallet og de potensielle sanksjonene til alle fakta er overveid, sier styremedlem i Fair Play-komiteen, Salomeja Zaksaite.

– En stor trussel

Jøran Aulin-Jansson. visepresident i Fide, hadde ikke hørt om granskingen før han leste om det i VG.

Jeg har ikke snakket med noen i Fide om dette, men jeg skal sjekke opp dette i morgen, for å få et klart bilde av hva det egentlig det dreier seg om, forteller han til NRK.

Jøran Aulin-Jansson, visepresident i FIDE

SKAL SJEKKE: Visepresident i Fide, Jøran Aulin-Jansson.

Foto: Berit Roald / NTB

Den norske Fide-toppen er derimot klar på at saken er blitt diskutert innad i organisasjonen.

Fide har lagt merke til den voldsomme interessen fra medier over hele verden. De er også klar over at juks på et så høyt nivå vil kunne være en stor trussel mot sporten i seg selv, så det er noe man som organisasjon må ta på den største alvor.

Aulin-Jansson påpeker at dette vil føre til at enten Niemann eller Carlsen blir dømt, og dermed får en straff.

Hvis de oppfatter at Magnus hevder at han har jukset, men ikke finner beviser, så kan Magnus bli straffet. Om det stemmer, så kan Niemann bli straffet. Jeg har lest at Magnus sier «jeg tror». Jeg kan ikke finjuss, men det virker ikke som en helt bastant påstand. Det er ikke sikkert han har beviset, sier han.

Les også Sjakkverda kokar etter Carlsen-utsegn: – Verdsmeisteren er ein sutrekopp

Magnus Carlsen

Hva slags straff er det da snakk om?

– I verste fall kan det være utestengelse fra sporten i en periode.

T-online opplyser at det er 12 mann i kommisjonen og at de skal nedsette et utvalg på én til tre personer til å granske saken.

– Jeg er spent på kompetansen til disse tre menneskene. Jeg vet heller ikke hvem er. Dette er spennende juridisk farvann. Jeg misunner ikke den komiteen der, fastslår Aulin-Jansson.

Les også Hevder nye bevis feller Carlsen-rival: – Må være spikeren i kista

Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.

Føler uskylden er borte

Selv har han «full tillit» til Magnus Carlsen, men han sier følgende om håndteringen, som blant annet har inneholdt at verdenseneren trakk seg etter ett trekk mot rivalen forrige uke:

Det er sikkert elementer her som kunne vært gjort bedre, og det tror jeg mange er enige i, selv om de stoler på Magnus sin vurdering. Jeg kan forstå frustrasjonen hans, han som elsker sjakk, å se at potensielt juks kan oppstå på så høyt nivå, sier visepresidenten.

På det øverste nivået har man antakeligvis vært forskånet for dette, i hvert fall svært sjelden. Så dette er litt som om et gjerde blir. Jeg føler litt at uskylden er blitt borte her, legger han til.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal