NRK Meny
Normal

Northug-nedtur: – Ikke vits å brenne av alt

Petter Northug ga opp da han ikke kjempet om topplasseringene på 15 kilometeren, og lusket inn til en 62. plass. Ekspertkommentator Torgeir Bjørn mener Northug til slutt gikk tur-renn.

Petter Northug jr, Dario Cologna og Calle Halfvarsson avsluttet dagens 15 km som en trio på tur.

Her går Petter Northug, Calle Halfvarsson og Dario Cologna samlet over målstreken under 15 kilometeren i Falun, alle langt bak verdensmester Johan Olsson.

– Jeg blir for langt bak etter to kilometer. Jeg kan ikke ligge så langt bak om om jeg skal kjempe om gullet. Jeg gikk bra fra to kilometer og inn til passering 7,5, men jeg taper for mye. Da skjønte jeg at det ikke var godt nok til å kjempe om medalje i dag, sier Northug til NRK.

I motsetning til jentene i går kunne han ikke skylde på dårlige ski.

– Vi hadde ikke hatt en mann på pallen dersom vi hadde hatt dårlige ski (Anders Gløersen bronse). Jeg tror gutta i bua har gjort en bra jobb, og hevet seg etter det som skjedde i går, fortsetter Northug.

Langt bak Olsson

Den doble sprintverdensmesteren hadde lovet å gå tøft ut fra start, men var sju sekund bak ledelsen allerede etter passering 1,5 kilometer.

Men selv om Northug følte han gikk fort inn til runding var han likevel langt bak. Da nordmannen kom inn på stadion midtveis virket han sluttkjørt i den siste bakken inn på Lugnet stadion.

– Dette går ikke for Petter Northug, desverre, sa kommentator Jann Post da 29-åringen passerte etter 7,5 kilometer.

For inne til runding kikket Northug opp på skjermen og konstaterte at han var hele 47,6 sekund bak Johann Olsson som til slutt ble verdensmester.

– Det er litt som vi har snakket om at han har hatt formidabel form på sprintdistansene,men han har ikke vært i form på distanserennene enda, sa ekstpertkommentator Morten Aa Djupvik.

– Formen er bra, men det er «tight» i det gamet her. Hadde det vært en vanlig world-cup kunne jeg gjort et bra løp, men jeg sparte meg til stafetten og femmila på søndag. Det er ikke vits å brenne av alt når du ikke kan kjempe om medalje, sier Northug.

Gikk «tur-renn»

– Da er det bare å tenke siste etappen på stafetten og femmila på søndag. Det er ikke vits å gå i kjelleren på andrerunden, konstaterte eksperkommentator Torgeir Bjørn.

Og Northug gikk definitivt ikke i kjelleren. Han fulgte rådet til Bjørn. Etter passering 12,8 kilometer var han nesten fire minutter bak Olsson.

– Han er ute og går tur, fortsatte Bjørn.

Se Northug til passering 12,8 kilometer her (artikkelen fortsetter):

Petter Northug passere 12,8 km 3.58 bak Olsson

Northug hadde også sagt på forhånd at det ble treningstur om han ikke kjempet om gull fra start. Og han holdt det han lovet.

Northug gikk i par sammen med svenske Calle Halfvarsson som også gav opp under løpet.

– Petter er den som går under pari, ellers går de andre fire nordmennene solide løp, sier Morten Aa Djupvik.

– Petter skjønte tidlig at han ikke fikk en topplassering og gikk en kosetur. Han sparte seg til senere i uka, sier landslagsstrener Trond Nystad til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn