Hopp til innhold

Ekspertene satt ut av norsk VM-fiasko: – En virkelig skuffelse

Alt gikk galt for stavhopperne med norsk flagg på brystet. Både Pål Haugen Lillefosse og Sondre Guttormsen røk hodestups ut av VM i kvalifiseringen – og det overrasket NRKs eksperter.

Lillefosse og Guttormsen

DOBBEL SKUFFELSE: Både Lillefosse (t.v.) og Guttormsen røk ut i kvalifiseringen.

Foto: NRK

Verken Lillefosse eller Guttormsen hadde dagen da de hoppet i Budapest-varmen. Lillefosse rev alle forsøk på den første høyden på 5,35 meter.

– Det er totalt mislykket, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter Lillefosses hopp.

Guttormsen på sin side klarte ikke komme over 5,75. Begge er dermed ute av stavsprangkonkurransen.

– Dette var virkelig en skuffelse for oss som har hatt store forhåpninger til denne øvelsen, sier NRKs friidrettskommentator Christina Vukicevic Demidov.

– Ingen norske i stavfinale, det var en liten skrell nesten. Det var skuffende, først og fremst for han selv, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter at Guttormsen også røk ut.

 • Her ryker Guttormsen ut av VM:

Staven ble for myk

Guttormsen virket svært skuffet og kastet capsen etter at han rev lista på 5,70 for siste gang. Han har en personlig utendørsrekord på 5,90 meter. Etter de første høydene begynte han å slite på 5,70.

– Staven ble for myk. Jeg gikk opp enda en stav og så jeg at jeg måtte ha 5,75 uansett, så da bare sto jeg over, forteller Guttormsen til NRK.

Hungary Athletics Worlds
Foto: Matthias Schrader / AP

Men på forsøket på 5,75 sa det også stopp. Selv om han brukte staver han har hoppet enda høyere med tidligere.

– Det siste rivet på 5,75 er det desidert beste han har gjort i år. Det er bedre enn 5,90-hoppet han har hatt, sier far Atle Guttorm Guttormsen om stavsprangkvalifiseringen hvor sønnen Sondre ikke tok seg videre til finalen.

Også han påpeker at staven ble for myk, og at det var derfor sønnen rev på vei opp. Han mener likevel at sønnen viste positive takter i VM.

– Jeg klarer ikke å være superskuffa, fordi jeg gjorde alt som jeg hadde planlagt på forhånd. Men selvfølgelig vil jeg være i en VM-finale. 5,75 skal jeg hoppe hver dag som helst, egentlig. Jeg er jo skuffet for det, sier stavsprangutøveren selv.

– Jeg tror at jeg er så veldig veldig nærme å få til noe virkelig bra. Kjipt at jeg ikke kunne gjøre det her, men et plaster på såret hvis jeg kan få til noe bra i de to siste stevnene, sier Guttormsen som skal delta i Diamon League i Brussel, og potensielt et stevne i Berlin.

Les også: Guttormsen tornar etter ny dopingsak: – Det er ingen unnskyldningar

Alt gikk galt

Kameraet fanget også opp en tilsynelatende svært skuffet Lillefosse etter at exiten var et faktum. Han virket også skuffet – men fattet – da han forklarte til NRK hva som gikk galt.

Friidretts-VM 2023: Dag 5

SKUFFELSE: Lillefosse kunne se langt etter medalje etter tre riv i stavsprangkvalifiseringen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Egentlig alt sammen. Jeg vet ikke helt. Det var mye som ikke stemte tydeligvis. Det er litt kjipt når du føler deg fysisk og mentalt bra. Så har du lagt ned mye tid og arbeid for at det skal bli bra, så gjør du det dårligste man kan gjøre. Det er kjipt, sier Lillefosse.

Varmen i VM-byen spilte heller ikke på lag for bergenseren.

– Det var varmt, jeg skal ikke lyve. Men det er likt for alle, så man må bare stå i det. Jeg er ikke den som liker varmen best, men det er ikke noen unnskyldning.

 • Her ryker Lillefosse ut av VM:
Lillefosse

– Hele året ryker

I kommentatorbua var de overrasket over Lillefosses prestasjon.

– Han har hverken aggressivitet eller akselerasjon eller trøkk inn i avspranget sitt i tilløpet sitt. Der er Pål totalt utafor. Det er litt overraskende når han framsto såpass trygg i forkant synes jeg, sier Rodal.

Før det tredje hoppet mener Lillefosse at han burde gjort endringer.

Friidretts-VM 2023: Dag 5
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Burde egentlig bytte til en stav som passer bedre på det siste hoppet, men det er litt skummelt når det bare er ett hopp igjen. Så det ender med at det går slik, det er bare å le av egentlig, sier han.

– Hele året ryker nå for hans del. Det er dette han har jobbet for. Sinne og frustrasjon er det vi ser, sier Vukicevic Demidov.

Det er usikkert hva som skjer for 22-åringen videre i sesongen. Diamond League-uttaket til Zürich blir først klart etter VM, og det er uklart om Lillefosse blir blant de som får plass. Dette kan igjen få konsekvenser for resten av Diamond League-sesongen.

Forventet store ting

Lillefosse har en personlig utendørsrekord på 5,86 meter fra i fjor, og sent som i juli kom Lillefosse over 5,72 meter i Diamond League-stevnet i Monaco.

Men VM-leveransen i Budapest stod ikke i stil med forventningene stavhopperen hadde før konkurransen.

– Den siste økten så veldig bra ut. Jeg kan hoppe bedre enn jeg har gjort noensinne, sa han til NRK før konkurransen.

Etter konkurransen er derimot fasiten at fjorårets bronsevinner i EM må dra hjem tomhendt.

– Hvordan kommer du til å huske denne dagen?

– Jeg kommer til å huske denne dagen jævlig godt. Jeg skal aldri være i denne situasjonen igjen, det sier jeg her og nå, sa Lillefosse etter VM-exiten.

Siste nytt

 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Casper Ruud slått ut av verdenstoer Carlos Alcaraz i kvartfinalen i Beijing

  Casper Ruud rystet Carlos Alcaraz i starten, men ble etter hvert spilt i stykker og tapte 4-6, 2-6 i kvartfinalen i ATP500-turneringen i Beijing.

  Det skjedde i en kamp der spanjolen hentet fram tennis fra ypperste nivå etter å ha slitt litt i åpningen. Ruud ledet 3-0 i første sett, blant annet etter å ha avverget fem bruddballer i første game, men derfra ble det vanskelig mot den seiersvante verdenstoeren.

  Alcaraz brøt Ruuds serve to ganger på rad og fikk kampen inn i sitt spor. Han fulgte opp med å serve inn to blanke game og tok åpningssettet med 6-4.

  I annet sett ble Ruud brutt til 1-2 i et langt game, og selv om han presset Alcaraz flere ganger, var den 1.-seedede motstanderen jevnt over et hakk foran.

  Alcaraz imponerte tidvis med stor mobilitet og publikumsvennlig tennis, og han viste at han har alle typer slag i sin verktøykasse. Samtidig hang Ruud godt med, og han ga spanjolen kamp om poengene hele veien inn.

  Nordmannen sto med tap i alle tre tidligere møter med Alcaraz, og det skulle ikke lykkes denne gangen heller. Ruud ble brutt igjen til 2-5, og verdenstoeren kunne deretter serve inn seieren med 6-2. (NTB)

  ATP 500 - China Open
  Foto: FLORENCE LO / Reuters
 • United-stjerne må opereres igjen – ute i lang tid

  Manchester Uniteds viktige midtstopper Lisandro Martínez må gjennom et nytt inngrep i foten. Klubben vet ikke hvor lenge han blir ute av spill.

  Allerede før helgen varslet Premier League-klubben at Martinez blir ute i lengre tid, og nå er det konkludert med at han må under kniven igjen på grunn av en fotskade han pådro seg i april.

  Martinez ble operert da og ble spilleklar til sesongstart, men nå har han slått skaden opp igjen.

  –Ja, jeg kan bekrefte at «Licha» Martinez må opereres. Det er virkelig triste, skuffende nyheter. Han må gjennom den samme prosessen, og jeg er virkelig lei meg på hans vegne, sier United-manager Erik ten Hag. (NTB)

  martinez
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste