Fiasko for engelske lag – men mesterligaplassene er trygge

Ydmykelsen ble total for engelsk fotball da Everton som siste engelske håp ble slått ut av europaligaen med tap 5-2 i Kiev. Men Englands fire mesterligaplasser er foreløpig trygge.

Europe and Africa Week in Sport

EXIT: Her har Chelsea og Diego Costa røket ut av mesterligaen mot PSG og David Luiz.

Foto: Matt Dunham / Ap

England har hatt tre direkteplasser og en kvalifiseringsplass til mesterligaen siden sesongen 2001/02. Høydepunktet var kanskje sesongen 2007/08 da Manchester United og Chelsea møttes i finalen.

I fjor kom ingen av de engelske lagene til kvartfinalen i mesterligaen. Fiaskoen ble fulgt opp i år, der alle engelske lagene i europaligaen også er ute. Men foreløpig ser det ut til at England får beholde sine fire plasser til den gjeveste europeiske cupen.

England ligger på andreplass på rangeringen over de beste landene i Europa, med 80.105 poeng. Spania topper (94.713) og Tyskland følger bak (77.986). Klubbene får poeng etter hvordan de presterer ute i Europa og alle de tre øverste landene har fire plasser til mesterligaen.

Italia kommer

Italia følger på fjerdeplass og er det landet som kan ødelegge for England, men med 66.010 poeng vil det tidligst i 2017/18-sesongen være at Italia kan nå igjen England. Og da må England fortsette med fiaskosesonger de neste årene.

Samtidig gjør Italia det mye sterkere enn England ute i Europa denne sesongen. Italia hadde hele fem lag videre til åttedelsfinale i europaligaen, der Fiorentina og Napoli er videre i kvartfinalene. I mesterligaen er Juventus videre til kvartfinale etter 5-1 sammenlagt mot Dortmund.

For England har Liverpool, Chelsea, Arsenal og Manchester City røket ut av den gjeveste europacupen en etter en. Med Evertons exit fra europaligaen torsdag har engelsk fotball nådd et bunnivå de ikke har sett siden 1993.

Hodgson: – Sånt som skjer

FOOTBALL/ England - Roy Hodgson Press Conference

IKKE BEKYMRET: Men Roy Hodgson vil nødig miste plassene i mesterligaen.

Foto: Matthew Childs / Reuters

Englands landslagssjef Roy Hodgson understreker viktigheten av å beholde plassene på øverste hylle i Europa.

– Det er ingen tvil om at Premier League nødig vil miste den fjerde plassen i mesterligaen. At det ikke finnes noe engelsk lag i kvartfinalene, er ikke en trend. Det er bare sånt som skjer, sier han til NTB-Reuters.

– Premier League er en strålende liga og vi har fantastiske spillere, men det gir ingen automatisk rett til å vinne kamper mot lag fra andre land, tilføyer landslagssjefen.

Norge ligger på 26.plass på rankingen med 2.375 poeng.

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal