NRK Meny
Normal

Norske håndballjenter festet med dronning Elizabeth

27.000 kopper kaffe, 20.000 kakestykker, 18.000 sandwicher, tre norske jenter og en dronning. Det var noen av ingrediensene da dronningen av England torsdag holdt sitt årlige «tea party» på Buckingham Palace.

Elizabeth

Zoe Van der Weel, Nina Heglund og Britt Goodwin var på fest med selveste dronning Elizabeth torsdag kveld. – Alt var veldig glamorøst og flott, sier Heglund.

Foto: Jonathan Brady / Privat / AFP

– Dette er utrolig stort. En utrolig ære å bli invitert hit. Det var hodepynt av alle slag så langt øye kunne se, sier Nina Heglund til NRK.no på telefon fra England.

Det er få forunt å bli invitert på te hos selveste dronningen av England. Torsdag kveld ble drømmen virkelighet for halvt norske Britt Goodwin, Zoe Van der Weel og Heglund som spilte i OL for Storbritannias håndballandslag.

Dronning Elizabeth

Nina Heglund fikk knipset dette bildet av dronningen, men håndhilse fikk hun ikke.

Foto: Privat

Sammen med de to andre norske jentene har 19-åringen nettopp forlatt Buckingham Palace etter å ha menget seg med fiffen i Storbritannia.

– Det er jo ikke ofte man er på fest og drikker te. I 2013. Alt var veldig glamorøst og flott. Dette har virkelig vært en stor dag, sier Heglund.

Kongelige, idrettsstjerner og andre spesielt inviterte fikk delta i selskapet i forkant av dronningens 60. årsjubileum 2. juni.

Britisk nasjonalfølelse

Heglund er født og bor i Norge. I år har hun fullført sin første sesong i eliteserien for Glassverket. 19-åringen kan se tilbake på et år fylt av mange oppturer og noen nedturer.

– Alt har egentlig vært fantastisk, men det er klart det var en liten smell å være tilbake på skolebenken fire dager etter at OL var ferdig. Det var tøft, sier Heglund som nå er midt i eksamensperioden på siste året på Asker videregående skole.

Skolearbeid gjorde at 19-åringen egentlig ikke kun dra på dronningens fest.

– Men mamma hadde allerede kjøpt kjole og hodepynt så da var det lite å krangle på. Jeg tullet med at jeg skulle ta med min sveitsiske far istedenfor, men det ville hun ikke ha noe av. Jeg tror hun har vært enda mer gira enn meg, hvis det er mulig, sier hun.

Møtte dronningen under OL

For når dronningen og Duke of Edingburgh inviterer til fest spares det ikke på noe.

Nasjonalsangen spilles når dronningen entrer hagen, noen få utvalgte får hilse på henne før hun etter rundt to timer med mingling i hagen trekker seg tilbake – igjen akkompagnert av nasjonalsangen .

– Jeg føler meg veldig britisk. Spesielt når jeg er her. Jeg er født og oppvokst med britiske tradisjoner og dette er noe jeg kommer til å huske resten av livet. Bare OL topper dette, sier Heglund.

Jentene fikk ikke håndhilse på dronningen denne gangen, men ifølge Heglund gjorde ikke det noe. De hadde tross alt allerede pratet med henne i OL-landsbyen under lekene.

Nedlagt landslag

Det er langt fra sikkert at trioen kommer til å oppleve et OL for Storbritannia igjen. Selv om håndballsporten blir mer og mer populær på balløya og nye klubber formes hver uke, sees ikke landslagene på som reelle medaljekandidater i Rio om tre år. Dermed får de ingen økonomisk støtte.

– Det er synd at det er sånn, men det er samtidig utrolig moro å se at håndball blir mer og mer populært her i landet, sier Glassverket-spilleren.

Men selv om sporten blir mer populær må jentene fortsatt forklare hva håndball er.

– Jeg ble mobbet av Duke of York på festen. Jeg forsøkte først å si at håndball er en sport hvor man dribler ballen. Men ordet drible betyr jo noe annet på engelsk så da lo han godt. Jeg har funnet ut at det letteste er å si at det er en blanding av basketball og vannsport på land, ler hun på telefon fra England.

I kveld fortsetter festen når hun og de andre norske skal møte resten av lagkameratene fra landslaget.

– Det er mulig det blir noe litt sterkere i glasset enn te. Vi får se.

Eksamen venter henne når hun kom hjem.

Siste nytt

 • Suveren Lundanes i O-ringen

  Olav Lundanes tok en ny klar seier i den svenske O-ringen. Nå gir han seg i sammenlagtkonkurranse for å forberede seg optimalt til VM senere i sommer.

  EM i orientering.
  Foto: Remy Steinegger / Norges Orienteringsforbund / NTB scanpix
 • AEK mulig motstander for Rosenborg

  Mesterligatrekningen i dag gjorde det klart at dersom Rosenborg slår ut Celtic av mesterligakvalifiseringen, venter den greske seriemesteren AEK Aten i neste runde. Hvis det blir tap venter irske Cork City i europaligakvalifiseringen.

  Champions League-kvalifisering 2018: Rosenborg - Valur (3-1).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Parma får spille i Serie A

  Det italienske fotballforbundet gir Parma lov til å spille i Serie A kommende seong, men klubben må starte med fem minuspoeng.

  Den tidligere storklubben rykket opp fra Serie B i vår, men risikerte å miste opprykke på grunn av forsøk på resultatfiksing.

  Samtidig får Emanuele Calaio en karantene på to år og en bot på 20.000 euro.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag